ΤέχνεςΨυχαγωγία

“Land Art” από τον Richard Long… κάτω απ’ την Ακρόπολη

Στις 21 Ιουλίου αρχίζει η Land Art έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη Richard Long. Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει το έργο  “Athens Slate Line” ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Land Art παγκοσμίως.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον Περίπατο που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός. Για μια ακόμα φορά, ο ΝΕΟΝ ενεργοποιεί έναν αρχαιολογικό χώρο σε συνάρτηση με τη σύγχρονη τέχνη. Η εγκατάσταση, σε επιμέλεια της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο Richard Long, γεννημένος το 1945 στο Μπρίστολ, Αγγλία, συνδέθηκε με την εμφάνιση του ρεύματος Land Art στη Βρετανία στη δεκαετία του 1960. Κεντρικό ρόλο στο έργο του κατέχει το βάδισμα, και έχει πραγματοποιήσει αμέτρητους περιπάτους σε όλο τον κόσμο, στη Σαχάρα, την Αυστραλία, την Ιρλανδία.

Το συγκεκριμένο έργο, Athens Slate Line (1984), αποτελείται από μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου που συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος. Οι περίπατοι συνδυάζουν τη φυσική αντοχή με τις αρχές της τάξης, της δράσης και της ιδέας, προτείνοντας ένα νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιοχής του θεάτρου. Το έργο θα παρουσιαστεί στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, στον Περίπατο που οδηγεί στο Ιερό του Διονύσου Ελευθερέως.

“A line made by walking”

Η γραμμή βρίσκεται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Long. Πρωτοεμφανίστηκε στο σημαντικό έργο του A Line Made by Walking, 1967, στη διάρκεια των σπουδών του στο Saint Martin’s School of Art. Δημιούργησε το έργο πατώντας επανειλημμένα στο ίδιο μονοπάτι σε ένα λιβάδι στο Γουίλτσαΐρ.

Show More

Related Articles

Back to top button