Guardian: “Η νέα φονική μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας”
Στην αρνητική πρωτοπορία της σκλήρυνσης της προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ βρίσκεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος με δημοσιεύματά του καταγγέλλει την «ορμπανοποίηση» της Ελλάδας με τη “νέα φονική μεταναστευτική πολιτική”.
Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αποκάλυψη από τους New York Times ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη και επικίνδυνη τακτική του push back (βίαιη επαναπροώθηση) σε πάνω από 1.000 αιτούντες άσυλο, εγκαταλείποντας πολλούς από αυτούς με φουσκωτές σωσίβιες λέμβους στο Αιγαίο, σχολιάζοντας ότι «είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτής της ανησυχητικής τάσης».
Επισημαίνοντας τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα στρατόπεδα του Αιγαίου, ο Guardian αναφέρεται και στα γεγονότα του Έβρου, όταν η Τουρκία έδωσε άδεια σε χιλιάδες πρόσφυγες να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα, σημειώνοντας ότι προκάλεσαν στην Ελλάδα εθνικιστικές αντιδράσεις, που συνοδεύτηκαν από «σκληρά και νομικά αμφισβητήσιμα μέτρα ελέγχου των συνόρων από τη συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Νωρίτερα φέτος, οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα λειτουργούσε ένα μυστικό κέντρο κράτησης στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί συνοπτικές απελάσεις χωρίς να δίνει στους ανθρώπους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. «Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις δράσεις της (σσ: της Ελλάδας) στο Αιγαίο ταιριάζουν με το ίδιο μοτίβο» σχολιάζει ο αρθρογράφος του Guardian.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η ΕΕ προσπαθεί εδώ και χρόνια να σταματήσει τις προσφυγικές στη Μεσόγειο βάζοντας τέρμα στις επιχειρήσεις διάσωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια οι άνθρωποι που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πνιγούν ή να προωθηθούν με την βία εκεί από όπου ξεκίνησαν, με πολλούς επίσης κινδύνους για τη ζωή τους.
Η πανδημία έδωσε ακόμη μία αντιπροσφυγική πρόφαση στην Ιταλία και τη Μάλτα να κλείσουν τα λιμάνια τους για να σώσουν πλοία γεμάτα διασωθέντες πρόσφυγες, με την αιτιολογία ότι αποτελούσαν δυνητικές πηγές μόλυνσης. Το αποτέλεσμα είναι να πεθαίνουν άνθρωποι από τις κακουχίες στα πλοία που τους διάσωσαν.
Δομές – φυλακές (και) με πρόσχημα την πανδημία
Η ελληνική κυβέρνηση φυσικά δεν έμεινε πίσω και σε αυτό. Ένα κρούσμα κοροναϊού σε πρόσφυγα στη Μόρια, χρησιμοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια μετατροπής των ΚΥΤ σε φυλακές.
Έτσι, ο υπουργός Νότης Μηταράκης επανέφερε την πρόταση μετατροπής των ΚΥΤ σε κλειστές δομές – φυλακές, παρουσιάζοντας ως πρότυπο τα σχέδια για την ανέγερση της δομής της Σάμου.
Τα ΚΥΤ, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στη Χίο με θέμα το μέλλον της ΒΙΑΛ, αποκτούν διπλή περίφραξη με νεκρή ζώνη πλάτους έξι μέτρων, ελεγχόμενη είσοδο – έξοδο με κάρτα και δακτυλικά αποτυπώματα, πανοπτικό σύστημα παρακολούθησης με κάμερες όλο το 24ωρο, σύστημα ελέγχου αποσκευών όπως στα αεροδρόμια.
Ουσιαστικά, δηλαδή, θα λειτουργούν ως φυλακές, με το καθεστώς τους ως Προαναχωρητικών Κέντρων Κράτησης να δημιουργεί μια «γκρίζα ζώνη» σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε μιλώντας στον Σκάι πως «προχωρούν οι διαδικασίες σε Σάμο, Κω και Λέρο». «Τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε, «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετατροπής των υφιστάμενων δομών στη Χίο και τη Λέσβο σε νέες δομές κλειστές και ελεγχόμενες, οι οποίες και θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και θα έχουν ειδικές περιοχές για ασυνόδευτα ανήλικα, για μονογονεϊκές οικογένειες. Κλειστός χώρος για αυτούς που πρέπει να επιστραφούν. Και θα δώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας και στους ωφελούμενους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε πως «σήμερα (σσ: Πέμπτη), δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση για την εκμίσθωση απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων».
Ο Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε επίσης με τη σειρά του ότι «έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες στα δύο νησιά».
Σύμφωνα με όσα είπε, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «το χθεσινό κρούσμα κορονοϊού στο ΚΥΤ Μόριας ανέδειξε τη σημασία που θα διαδραματίσουν, και για λόγους υγειονομικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας των διαμενόντων σε αυτές καθώς και των τοπικών κοινωνιών, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές».
Στον δρόμο… με άσυλο
Η ιστορία όμως του συγκεκριμένου κρούσματος, ανέδειξε και τη συνεχιζόμενη αθλιότητα με τις εξώσεις ανθρώπων που έχουν λάβει άσυλο, από τις δομές όπου διέμεναν, με το πρόσχημα ότι τώρα είναι «ελεύθεροι». Έτσι, ο άνδρας από τη Σομαλία που βρέθηκε θετικός, είχε λάβει άσυλο στις 17 Ιουλίου, οπότε και αναχώρησε για την Αθήνα. Φυσικά, επειδή δεν υπήρξε μέριμνα ή υποστήριξη για τη στέγασή του, προτίμησε να επιστρέψει στη Μόρια στις 27 Αυγούστου.
Ήταν ένας από τους εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους, που αναγκάζονται να κοιμούνται στις πλατείες και να γίνονται ακτικείμενα επιχειρήσεων «σκούπας» της αστυνομίας.
Ο Gyardian, τον περασμένο Ιούλιο έγραψε σχετικά, ότι περίπου 11.000 άτομα στα οποία χορηγήθηκε άσυλο από την είσοδό τους στην Ελλάδα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν διαχειριζόμενα καταλύματα σε νησιωτικούς καταυλισμούς, ξενοδοχεία και διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία» που διαχειρίζεται η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Οι οικογένειες κατέληξαν στο δρόμο στην Αθήνα,συγκεντρωμένοι κάτω από δέντρα στην πλατεία Βικτωρίας.
Ιατρεία δίχως γιατρούς
Αλλά και η υγειονομική υποδομή τόσο στη Μόρια όσο και στη ΒΙΑΛ της Χίου, που επίσης έχει τεθεί εδώ και εβδομάδες σε αυστηρή καραντίνα, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η δομή υγείας – δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με τη παρουσία της ΠτΔ κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου- και τα ιατρεία της Περιφέρειας στα ΚΥΤ των δύο νησιών παραμένουν χωρίς γιατρούς.
Βέβαια, οι συνθήκες διαβίωσης για τους 13.000 ανθρώπους στη Μόρια που σαρδελοποιούνται σε χώρους με προδιαγραφές για 3.100 παραμένουν άθλιες, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να αδιαφορεί.
Προς επισημοποίηση της σκληρής αντιπροσφυγικής πολιτικής
Ο Guardian σχολιάζει ότι οι φονικές αυτές πρακτικές ευνοούνται από την ΕΕ. «Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα μας σε αυτές τις εποχές», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνοριακής κρίσης Ελλάδας – Τουρκίας τον Μάρτιο.
Αυτή η αντιμετώπιση περιλαμβάνει και την Βρετανία, η οποία «κάνει χρήση αυτών των ζωνών ασφαλείας», ανεξάρτητα από το Brexit. Έτσι, η Βρετανία αρνήθηκε να επανεγκαταστήσει παιδιά πρόσφυγες παγιδευμένα στην Ελλάδα – παιδιά που είχαν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και το νόμιμο δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους – και το ότι τα κατάφεραν στο τέλος ήταν αποτέλεσμα των πιέσων των κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο άρθρο τονίζεται ότι αυτή η άτυπη σκληρή στροφή της ΕΕ στο προσφυγικό είναι πιθανό να επισημοποιηθεί τον επόμενο μήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει το νέο σύμφωνό της για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα διαμορφώσει τη συνολική πολιτική της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Η νέα διοίκηση της Κομισιόν έδειξε καθαρά τις προθέσεις της, δημιουργώντας θέση Επιτρόπου για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».
Πρόσφατη έκθεση της Statewatch, μιας ΜΚΟ που παρακολουθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών, προειδοποιεί για μια αναδυόμενη «μηχανή εκτόπισης» της ΕΕ. Ειδικότερα σημειώνει ότι η Frontex σκοπεύει να αυξήσει δραστικά την ικανότητά τής να βοηθήσει τα κράτη – μέλη στις απελάσεις.
Η ΕΕ δημιουργεί επίσης μια τεράστια νέα βιομετρική βάση δεδομένων για να διατηρεί τα στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στα σύνορά της, σχέδιο που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις προσφυγικές οργανώσεις.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης φαίνεται να αρνούνται το πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική τους. Απαντώντας στους New York Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι οι αναφορές για παράνομες επαμναπροωθήσεις ήταν «παραπληροφόρηση» και ότι η πολιτική της χώρας του είναι «σκληρή αλλά δίκαιη». Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, εξέφρασε ανησυχία για τα push back, αλλά είπε ότι δεν είχε την εξουσία να ερευνήσει τις καταγγελίες…
ΠΗΓΗ: tvxs.gr