ΚόσμοςΝέαΕιδήσεις

Covid-19: Η νέα μετάλλαξη «Kraken» προκαλεί… τσουνάμι κρουσμάτων

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, εξαιτίας της νέας υγειονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Κίνα και έφερε την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού XBB.1.5, γνωστή με το όνομα «Kraken».

Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης (5/1) αποφασίστηκαν μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και θα ισχύσουν μετά την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση (ΚΥΑ), ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται: τα υποχρεωτικά PCR τεστ 48 ωρών για τους ταξιδιώτες πριν την αναχώρησή τους από την Κίνα, η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε αεροσκάφη και αερολιμένα, αλλά και η γονιδιωματική επιτήρηση στα λύματα των αεροπλάνων από την Κίνα και του αερολιμένα Αθηνών. Οι μεταλλάξεις, ωστόσο, θα ελέγχονται και στην κοινότητα, για τον έγκαιρο τους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στην έξαρση της Κίνας, αλλά και γενικότερα τους ταξιδιώτες από ξένες χώρες που εισέρχονται στη χώρα μας.

Κι αυτό, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επεκτείνεται με ταχύτητα φωτός η νέα «mega» παραλλαγή του κορονοϊού.

Τι γνωρίζουμε για την νέα… επιθετική παραλλαγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη (5/1) ότι η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, XBB.1.5, είναι η «πιο μεταδοτική που έχουμε δει μέχρι σήμερα», με το «ανασυνδυασμένο» νέο στέλεχος της Όμικρον, που έλαβε το όνομα «Κraken» .

Το στέλεχος XBB.1.5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, όμως, η προσοχή των επιστημόνων επικεντρώθηκε πάνω του στην αρχή του νέου έτους, όταν αποκαλύφθηκε ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο το 40% των μολύνσεων στις ΗΠΑ προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

O ιός XBB.1.5, υπάρχει η υπόνοια ότι είναι η παραλλαγή που έχει κυριαρχήσει και στην Κίνα, μόνο που εκεί μετονομάστηκε Gryphon.

Αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, υπάρχει η υποψία ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή της Όμικρον εντοπίστηκε στη χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο κι ότι αυτή είναι η κύρια αιτία της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων COVID στην Κίνα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Σε πόσες χώρες έχει βρεθεί το στέλεχος XBB.1.5

Η Dr. Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη: «Ανησυχούμε για το αναπτυξιακό πλεονέκτημά του, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Και όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να μεταλλαχθεί περαιτέρω».

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι ο XBB.1.5 προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, αλλά ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι προχωρά ήδη σε μια νέα αξιολόγηση κινδύνου αυτής της νέας παραλλαγής, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα.

Ωστόσο, ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι η νέα παραλλαγή εάν εξαπλωθεί πολύ και μολύνει περισσότερους ανθρώπους, θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά των ανθρώπων που υποφέρουν από Long COVID.

Show More

Related Articles

Back to top button