ΒριλήσσιαΚινηματογράφοςΝέαΕιδήσεις

Cine Δράση: H ταινία ‘”Αλληλεξάρτηση” την Πέμπτη 1 Ιουνίου, 9:00μμ στο ΤΥΠΕΤ

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με την ευκαιρία αυτή το Cine Δράση προβάλλει την 1η Ιουνίου στις 9:00μμ στο ΤΥΠΕΤ την ταινία «Αλληλεξάρτηση» («Interdependence»).

Μια μοναδική, σπονδυλωτή ταινία που αποτελείται από έντεκα φιλμ μικρού μήκους, σκηνοθετημένα από ισάριθμους διεθνώς αναγνωρισμένους κινηματογραφιστές, άνδρες και γυναίκες από όλες τις ηπείρους που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η επιλογή τους έγινε αφενός με καλλιτεχνικά κριτήρια και αφετέρου με βάση την ισχυρή τους δέσμευσή για την αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ο καθένας τους διερευνά ευαίσθητα και δημιουργικά τις αλληλένδετες σχέσεις ανθρώπινης κοινωνίας- φυσικού περιβάλλοντος.

Οι δυνάμεις της φύσης είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι των αρχέγονων φιλοσοφιών για χιλιάδες χρόνια, προσδίδοντας σεβασμό και λατρεία στα θεμελιώδη στοιχεία (γη, νερό, φωτιά, αέρας) και στην ισορροπία τους. Κανένα από αυτά τα στοιχεία, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Καθένα είναι μια αναπαράσταση της ίδιας θεμελιώδους κοσμικής ενέργειας και όλα τους έχουν τη δυνατότητα να είναι ωφέλιμα ή καταστροφικά. Οι πρόγονοί μας κυνηγοί και συλλέκτες χρησιμοποιούσαν την τέχνη στην πιο αρχέγονη μορφή της και σε ζωγραφιές σπηλαίων αναπαρέστησαν ανθρώπους και τη φύση σε συνύπαρξη, παρέχοντάς μας μια πρώιμη καταγραφή αυτής της στενής σχέσης. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πόρους του πλανήτη μας, καθώς και στα ζώα με τα οποία μοιραζόμαστε τη Γη. Αυτές, αποδεδειγμένα, αποτελούν την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη από οποιαδήποτε άλλη τα προηγούμενα 1300 χρόνια. Αυτή η υπερθέρμανση μεταβάλλει το κλιματικό σύστημα της γης, της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και των πάγων, με εκτεταμένους και βίαιους τρόπους. Ενεργοποιεί ή επιδεινώνει διάφορους τύπους φυσικών καταστροφών. Ξηρασίες, πυρκαγιές, καταιγίδες, πλημμύρες, ρύπανση και πολλά άλλα, μας ωθούν να παρατηρήσουμε κριτικά τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου είδους, των άλλων μορφών ζωής και του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί. Αυτά τα φαινόμενα απειλούν την ίδια τη βάση της ύπαρξής μας στον πλανήτη, αλλά αποτελούν ολοένα και περισσότερο την αιτία αποσταθεροποίησης πολιτικοοικονομικών συστημάτων και των ίδιων των ανθρώπινων κοινωνιών.

Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει και θα συνεχίζει να αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Μέχρι το 2100, τα νερά των ωκεανών θα βρίσκονται 1 έως 4 πόδια (γύρω στο 1,20μέτρα) ψηλότερα, απειλώντας παράκτια συστήματα, ολόκληρα νησιωτικά έθνη και αρκετές μεγαλουπόλεις. Καθώς η γη και η θάλασσα υφίστανται γρήγορες αλλαγές, τα ζώα που τα κατοικούν είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούν εάν δεν προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα. Κάποια θα τα καταφέρουν και πολλά όχι

Η «Αλληλεξάρτηση» είναι μια παραγωγή της ART for The World, με την υποστήριξη -μεταξύ άλλων- της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας, του GAIL (Ινδία), του EFI/ITC/EU, του SESC Sao Paulo (Βραζιλία), του Fondazione Cariplo (Μιλάνο), του Fondazione Falck (Μιλάνο) και του Café Lavazza, (Μιλάνο). Έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της Πόλης του Μιλάνου. Η ART for The World είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που συνδέεται με το Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNDPI) και ιδρύθηκε από την Adelina von Fürstenberg.

Το φιλμ διατίθεται από την ΜΚΟ στην Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) για προβολή από τις Κινηματογραφικές Λέσχες. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, (Οκτώβριος 2019), συμμετείχε σε περισσότερα από 20 Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Οι ταινίες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

A Sunny Day του Faouzi Bensaidi (Μαρόκο)

Lac του Mahamat-Saleh Haroun (Τσαντ)

Last Dance της Asa Hjorleifsdottir (Ισλανδία)

Extraction: The Raft of the Medusa της Salome Lamas (Πορτογαλία)

Kingdom της Bettina Oberli (Ελβετία)

Megha’s Divorce της Nila Madhab Panda (Ινδία)

Qurut του Shahrbanoo Sadat (Αφγανιστάν)

Olmo του Silvio Soldini (Ιταλία)

Tuã Ingugu της Daniela Thomas (Βραζιλία)

Hungry Seagull του Leon Wang (Κίνα)

Ka Mua Ka Muri – Walking Backwards into the Future

της Karin Williams (Νέα Ζηλανδία)

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NvD6V3QO1bM το trailer

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button