Αλήθειες και ψέματα στο Χαλάνδρι
Πως ξέσπασε - προεκλογικά - πόλεμος για ένα έργο που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει. Ποιους καταγγέλλει για «μαύρο μέτωπο» ο Δήμαρχος
Με απίστευτη ένταση, στα όρια της νοσηρότητας οδεύει το Χαλάνδρι προς τις δημοτικές εκλογές, με μείζον θέμα προεκλογικής σύγκρουσης, ένα έργο που όλοι κατά τα άλλα συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει για να λύσει οριστικά το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο καβγάς δεν γίνεται για ένα «τετελεσμένο έργο» που ξεκινάει αύριο, αλλά για προκηρύξεις 13 περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες θα καθορίσουν τους όρους υπό τους οποίους μπορεί ή όχι, αυτό να γίνει. Προκηρύξεις, οι οποίες μπορούν άλλωστε να ακυρωθούν από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Κάπως έτσι η προεκλογική αντιπαράθεση εξελίσσεται με αγοραία ένταση, προσωπικές επιθέσεις και πόρτα-πόρτα ξεσηκωμό των κατοίκων, χωρίς όμως να υπάρχει και σαφής αντιπρόταση.
Πρόκειται για το έργο υπόγειας στέγασης της υπηρεσίας καθαριότητας, του Κέντρου Ανακύκλωσης και του τοπικού σταθμού μεταφόρτωσης, στο ακίνητο ΧΕΥ9 που βρίσκεται στον κόμβο Δουκίσσης Πλακεντίας, στο Πάτημα, για το οποίο ο Δήμος προωθεί 13 μελέτες, αξίας 650.000 ευρώ προκειμένου, όπως λέει, να διασφαλίσει την μηδαμινή επίδραση στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Δήμο, με το έργο, θα επιτευχθεί μείωση 90% των σκουπιδιών προς ταφή, αύξηση πάνω από 70% της ανακύκλωσης και εξοικονόμηση πάνω από 80% του κόστους διαχείρισης.
ΟΜΟΦΩΝΑ
Το έργο προβλέπεται από το τοπικό σχέδιο διαχείρισης που ψηφίστηκε ομόφωνα το 2015. Εκτοτε έχει ληφθεί πλήθος σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφία των πολιτικών παρατάξεων.
Μάλιστα, το ΧΕΥ9 προβλέφθηκε ως χώρος για την καθαριότητα από την πρόταση αναθεώρησης του ΓΠΣ που υπέβαλε η προηγούμενη διοίκηση Κουράση, λίγο πριν τις εκλογές του 2014.
Πως έγινε λοιπόν και η υπόθεση, μετατράπηκε τώρα σε πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης και εκμετάλλευσης, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στον Δήμαρχο Σίμο Ρούσσο ο οποίος κάνει για «αδίστακτο μαύρο μέτωπο Κουράση από ΝΔ, Θωμά από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΛΑΕ που υπονομεύουν διαρκώς τον Δήμο και τώρα για προεκλογικούς λόγους παραπλανούν πάλι τους πολίτες, με την συμμετοχή πλέον και άλλων υποψηφίων Δημάρχων»;
Πέρσι το καλοκαίρι, κάτοικοι του Πατήματος με εξώδικο δήλωσαν την αντίθεση τους στο έργο, εκφράζοντας ανησυχίες για «υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους»..
Αμέσως έλαβαν την στήριξη των τοπικών ΚΚΕ και ΛΑΕ (Ενάντια) που άρχισαν να βάλλουν κατά του Δημάρχου. Γρήγορα, στη δημόσια συζήτηση, το έργο μετατράπηκε σε «χωματερή».
Οι προσπάθειες διαλόγου δεν κατέληξαν πουθενά κι έτσι φτάσαμε ένα μήνα πριν τις εκλογές με το σύνολο σχεδόν των αντιπολιτευόμενων υποψήφιων δημάρχων να στηρίζουν την επιτροπή κατοίκων, και να επιτίθενται στον Σ. Ρούσσο ζητώντας να μετατεθεί το θέμα για μετά τις εκλογές.
ΕΝΤΑΣΗ
Το κλίμα οξύνθηκε ιδιαίτερα τον Απρίλιο με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν τις τελευταίες, πριν τις εκλογές, συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να μην «περάσει» η προκήρυξη των μελετών η οποία είχε ήδη πάρει την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής.
Στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση, κάτοικοι με την στήριξη των παρατάξεων της μειοψηφίας, προχώρησαν σε διαμαρτυρία έξω από το παλιό Δημαρχείο ενώ κάποιοι επιτέθηκαν φραστικά στον Δήμαρχο, όταν αυτός κατέβηκε να μιλήσει μαζί τους, χαρακτηρίζοντας τον «φασίστα». Επίσης υπήρξε και έντονος διάλογος με την υποψήφια Δήμαρχο του ΚΚΕ, Λούλα Καρατζά, την οποία ο κ. Ρούσσος, κατηγορεί για διγλωσσία.
«ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ»
Πάντως, σαφής αντιπρόταση δεν έχει κατατεθεί. Οι περισσότεροι ζητούν απλώς να μεταφερθεί η συζήτηση για μετά τις εκλογές ενώ ακούστηκαν και προτάσεις για μεταφορά στο Νεκροταφείο ή και στο Νομισματοκοπείο.
Ο Δήμαρχος κατηγορεί την αντιπολίτευση για «προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος». Επικαλείται τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ, λέγοντας ότι κανείς ποτέ δεν έθεσε θέμα μη χρήσης του χώρου για την καθαριότητα κι ότι οι μόνες αντιρρήσεις αφορούσαν στο γεγονός ότι το ακίνητο αγοράστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που χαρακτηρίστηκε, κυρίως από ΚΚΕ και ΛΑΕ, ως «ταπεινωτικό». Τονίζει μάλιστα ότι «μέχρι πρότινος μας κατηγορούσαν ότι καθυστερούμε. Τώρα μας κατηγορούν ότι θα κάνουμε χωματερή».
ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΉ ΚΟΥΡΑΣΗ
Ο κ. Ρούσσος στηλιτεύει και την μεταστροφή του πρώην Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου, Γ. Κουράση ο οποίος τον κάλεσε «να κάνει πίσω» ενώ ο ίδιος ως Δήμαρχος το 2014, προέβλεψε το έργο στην πρόταση που υπέβαλε για αναθεώρηση του ΓΠΣ ενώ έχει υπερψηφίσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΔΣ. Εξάλλου, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο κ. Κουράσης, σχολιάζοντας τον απολογισμό του Δημάρχου, χαρακτήρισε την απόκτηση του ΧΕΥ9 ως «αναμφισβήτητα θετικός γεγονός» που επιτεύχθηκε «χάρη στα αποθεματικά» που άφησε η διοίκηση του.
ΒΟΧ: «Δίπλα στα σπίτια»
Αντίστοιχα έργα έγιναν ή προωθούνται και σε άλλους Δήμους της χώρας. Η πλειονότητα βρίσκεται εντός του αστικού ιστού. Ενδεικτικά, ο ΣΜΑ Νέας Σμύρνης βρίσκεται 20 μέτρα από τα σπίτια. Της Γλυφάδας 70 μ από τα σπίτια και του Αλίμου 150 μ από την κατοικημένη περιοχή. Της Θεσσαλονίκης απέχει 100 μ από σπίτια και 200 μ από Νοσοκομείο, της Κοζάνης βρίσκεται 400 μ από Νηπιαγωγείο και της Φλώρινας 160 μ από το Πανεπιστήμιο.
Μονάδες ανακύκλωσης υπάρχουν στα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων, όπως στην Κοπεγχάγη όπου η εγκατάσταση έχει εξελιχθεί σε τοπόσημο ενώ στην επιφάνεια της έχει δημιουργηθεί πίστα σκι ενώ στο Παρίσι, αντίστοιχες εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα στον Σηκουάνα στην καρδιά της πόλης.