Αυστηρές ποινές, αλλαγές στα όρια πληρωμών με μετρητά, αποκλειστική χρήση POS για συναλλαγές σε ελευθεροεπαγγελματίες είναι μερικές ιδέες που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή σε κάποιους κλάδους με υψηλή “παραβατικότητα”, κάτι που αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση.
“Εμείς, ως μια νέα κυβέρνηση έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά θα κάνουμε και την πρωτοτυπία να συνοδευτεί αυτή η προτεραιοποίηση και με πράξεις” τόνισε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “το GPS της Επικαιρότητας” με τον Θάνο Σιαφάκα.
Αναντιστοιχία εισοδημάτων και δαπανών διαβίωσης
Να σημειωθεί ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (για το εισοδήματα του 2021), όπως τις επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 6 στα 10 φορολογουμένους στην εφορία, με βάση, τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 και αφορούσαν τα εισοδήματα 2021. Επίσης, 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα σε αυτό το εύρος.
Συγκεκριμένα, από 6.605.272 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ οι 3.757.535 δήλωσαν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.
Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, δύο στους δέκα φορολογούμενους ή το 20,4% όσων υπέβαλαν δηλώσεις, είχαν μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 83 ευρώ τον μήνα, την ώρα που το το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Επίσης, 659.258 φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα. Επιπλέον, ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ είχε το 37% των φυσικών προσώπων.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσάπαλος, με το ποσό που αγγίζει η φοροδιαφυγή ετησίως στη χώρα μας, να εκτιμάται σε 8-10 δις και το οποίο αντιστοιχεί σε δαπάνες Παιδείας και Υγείας μαζί, είναι σημαντικό, έστω το μισό από αυτό το ποσό να εξοικονομηθεί και να διοχετευτεί στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.
“Ξεκινήσαμε το σύστημα έλεγχος live της ΑΑΔΕ, είναι κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε καταστήματα σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπου με τάμπλετ σε πραγματικό χρόνο βρίσκουμε το προφίλ των καταστημάτων και των επιχειρηματιών ενώ μεταξύ άλλων, ο κ. Τσάπαλος, ανέφερε ότι υπάρχουν ιδέες, να πληρώνονται κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, αποκλειστικά μέσω POS όπως είναι οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί..
Ταυτόχρονα θα προχωρήσει στην επανεξέταση των κίνητρων και των εκπτώσεων που χορηγούνται ενώ θα επεκταθούν τα POS παντού. Μεταξύ των επαγγελμάτων που εξαιρούνται είναι ταξί, περίπτερα, θέατρα, κινηματογράφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες που σύντομα θα υποχρεωθούν να έχουν στις εγκαταστάσεις τους και στα οχήματα POS.
Στο τραπέζι είναι και η μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κάτω από τα 500 ευρώ, σημείωσε.
Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Συγκεκριμένα: έως και τους πρώτους μήνες του 2024 η κυβέρνηση προωθεί:
- Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
- Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
- Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
- Την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
- Την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
- Τον υπερδιπλασιασμό των ελέγχων, που σήμερα ανέρχονται στους 200.000
- Την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με τη νέα Κοινοτική Οδηγία για τις ψηφιακές πλατφόρμες που ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο και δίνει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το διαδίκτυο.
- Τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, πωλήσεις προϊόντων σε δελεαστικές τιμές από e – shops που δεν έχουν φυσική υπόσταση, υπηρεσίες από τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κλπ.) αλλά και μίσθωσης μέσων μεταφοράς (αυτοκινήτων με leasing κλπ.)
Τα βασικά σημεία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας προβλέπουν:
- Ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των φορολογικών αρχών των χωρών – μελών της Ε.Ε.
- Ελέγχους για τον εντοπισμό εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.
- Δυνατότητα διενέργειας κοινών ελέγχων από μικτά συνεργεία αποτελούμενα από ελεγκτές δύο κρατών-μελών.
- Υποχρέωση από τις πλατφόρμες να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές που τις αξιολογούν και διαβίβαση αυτών στις φορολογικές αρχές.
- Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στην φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.