«Τέσσερα χρόνια τώρα σε καθημερινή βάση, μαθητές και καθηγητές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αμέτρητα προβλήματα τα οποια όχι μόνο εμποδίζουν την εκπαίδευσή μας αλλά μας θέτουν σε κίνδυνο. Το πρώτο και κύριο θέμα μας είναι η μόνιμη στέγασή μας στο κτίριο επί της οδού Πρασσά» αναφέρει η «Ανεξάρτητη πρωτοβουλία μαθητών Καλλιτεχνικού σχολείου Αθηνών» κάνοντας γνωστό πως το σχολείο βρίσκεται υπό κατάληψη, από τις 28 Φεβρουαρίου, από τους μαθητές του.
Το κτιριακό ζήτημα
Το θέμα προέκυψε καθώς στο πρώην 5ο ΓΕΛ στην οδό Πρασσά, το οποίο ήταν προσφυγική κατάληψη που εκκενώθηκε το 2019, ορίστηκε από τη δημοτική αρχή ως το μόνιμο κτίριο του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών. «Μετά από πολλαπλές συναντήσεις με τον αντιδήμαρχο κ. Αξιώτη, αρμόδιο για το ζήτημα, έχουν αρχίσει κάποιες μικροεργασίες για την υλοποίηση του έργου, που όμως έχουν καθυστερήσει δραματικά. Κατά τα λεγόμενα του Δήμου το κτίριο θα ήταν έτοιμο τον Σεπτέμβρη του 2021. Μέχρι και σήμερα ο κ.Αξιώτης δεν έχει δώσει ούτε κάποια γραπτή δέσμευση πάρα μόνο προφορικές υποσχέσεις, ούτε γραπτό χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ενώ δεν έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την υλοποίηση των βαριών εργασιών», αναφέρουν οι μαθητές.
Και συνεχίζουν: «Το ΚΣΑ μετά την ίδρυση του το 2018 συστεγάστηκε με το Μουσικο Σχολειο Αθηνών, από το οποίο παραχωρήθηκαν 4 αίθουσες για την λειτουργία των τότε τάξεων μας. Τον Σεπτέμβρη του 2021 μετά απο εισήγηση του Δήμου μεταφερθήκαμε στο κτίριο της οδού Π.Κυριακού (μεσοτοιχια με το 2ο Πειραματικό Λύκειο) στους Αμπελοκηπους, αντί να εγκατασταθούμε μόνιμα στην οδό Πρασσά.
Οι υποδομές του τωρινού κτιρίου, που μας έχει παραχωρηθει, δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι συνθήκες που ανεχόμαστε είναι ακραίες, καθώς μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα σε διαδρόμους ή στο προαύλιο, ο προαυλιακός χώρος είναι ανεπαρκής, κάποια από τα μαθήματα χορού πραγματοποιούνται στην απέναντι πλατεία (πλ. Έλενας Βενιζέλου), τα προστατευτικά κάγκελα των εξωτερικών διαδρόμων είναι ασταθή και πέφτουν πόρτες και παράθυρα των αιθουσών, με περσινό συμβάν τον τραυματισμό μιας καθηγήτριας. Επιπλεον στην περίπτωση βροχόπτωσης αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα πλυμμήρας στις αίθουσες των εργαστηρίων στο ισόγειο και στις τουαλέτες. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω ανεπάρκειας αιθουσών το εργαστήριο εικαστικών και οι αίθουσες χορου και θεάτρου δέχονται παραπάνω τμήματα από ένα την φορά και γίνονται χώροι σίτισης για τους μαθητές. Τέλος μας έχει παραχωρηθεί επίσης αίθουσα από το 2ο Πειραματικο Λύκειο για την διεξαγωγή μαθημάτων της Α’ λυκείου, μια αίθουσα σε κατάσταση αποθήκης στον 5ο όροφο του γειτονικού κτιρίου».
Ελλείψεις καθηγητών και Μεταφορά
Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα είναι η καθυστερημένη πρόσληψη καθηγητών χορού και κινηματογραφου, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να αρχίζουν στα μέσα της χρονιάς με την «Ανεξάρτητη πρωτοβουλία μαθητών» να απαιτεί «την μονιμοποίηση των ωρομισθιων αναπληρωτών καθηγητών ειδικοτήτων για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων κατευθύνσεων».
Επιπλέον, η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο «είναι δικαίωμα μας», λένε.
Τελος, εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξη τους προς τον αγώνα των καλλιτεχνών κατά του Π.Δ.85/2022 και την αλληλεγγύη τους προς όλες τις καταλήψεις καλλιτεχνικών σχολών. «Είναι ένας κοινός αγώνας και θα στεκόμαστε απέναντι σε όποια απειλή της τέχνης», αναφέρουν και απαιτούν:
ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΑΣΣΑ
ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ.85/2022