ΕλλάδαΕιδήσεις

Covid-19: Ποια νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για την Αττική

Περιορισμός κυκλοφορίας στους άνω των 65 & έλεγχος κυκλοφορίας 00.00-06.00 στο τραπέζι

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η σταθερή αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, θέλοντας να αποφύγει ένα νέο, γενικό lockdown.

Στο μέτωπο της πανδημίας στο επίκεντρο παραμένει η Αττική καθώς, από τα 218 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 118 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι επιδημιολογικοί δείκτες, ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής.

 

Ειδικότερα, ανάμεσα στα νέα μέτρα που εξετάζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού είναι η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών αλλά και ο έλεγχος της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.

«Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σοβαρά, να μας συμβουλεύουν και μετά η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η περαιτέρω μείωση του ωραρίου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 10 το βράδυ.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την καθημερινή αγωνία των συμπολιτών μας και δεν είναι εύκολο, ελαφρά τη καρδία, να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει “κλείστε όλοι”. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Η λήψη των νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, τα νέα μέτρα θα επιβληθούν όχι ανά δήμο, αλλά στο σύνολο της επικράτειας των επιβαρυμένων περιφερειών.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλά μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε να αποφευχθεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας για όλους, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτιο.

«Κάθε ώρα και κάθε στιγμή αξιολογούνται τα στοιχεία από όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, μελετάμε την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το τι ακριβώς μέτρα θα ληφθούν θα γίνει µε βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας περιπτέρων, μίνι μάρκετ και άλλων καταστημάτων με αλκοόλ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και άλλους ανοικτούς χώρους.

Για το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, εξήγησε ότι αυτό «έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες, και να έρχονται πιο κοντά οι νέοι. Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική».

Ωστόσο, ωρολογιακή βόμβα στην προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι οι συνωστισμοί που παρατηρούνται σχεδόν κάθε βράδυ σε πλατείες αλλά και σε εκκλησίες.

«Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία» σχολίασε σχετικά με τον συνωστισμό που καταγράφεται στις πλατείες, πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Πηγή: Lifo.gr

Show More

Related Articles

Back to top button