ΠολιτισμόςΕιδήσεις

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος στους δρόμους μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα!

Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού σήμερα και ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί, εικαστικοί, μουσικοί, χορευτές ενωμένοι βγαίνουν στο δρόμο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και δίνουν το δικό τους μήνυμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο κόσμος του Πολιτισμού και τα Σωματεία βρίσκονται στις επάλξεις για να υπενθυμίσουν σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ελληνική Κυβέρνηση την ζωτική σημασία του Πολιτισμού και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από εδώ και πέρα.
Ακολουθούν αναλυτικά οι σημερινές δράσεις των καλλιτεχνών και των Σωματείων:
  • Στις 7:00 το πρωί της Πέμπτης 21/5 , στο Σύνταγμα, η πρωτοβουλία Support Art Workers καλέι στο Σύνταγμα στη μουσική δράση που συντονίζεται από την ομάδα δράσεων της πρωτοβουλίας. Με το σύνθημα που προκάλεσε μεγάλο κύμα υποστήριξης από καλλιτέχνες η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες κάλεσε από νωρίς το πρωί τον κόσμο: “Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της πολιτισμικής ποικιλότητας για τον διάλογο και την ανάπτυξη.Στο πλαίσιο του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας, είναι προγραμματισμένη μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, σε όλη την Ελλάδα, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των κλάδων της Τέχνης και του Πολιτισμού. H πρωτοβουλία SupportArtWorkers , προσκαλεί σε μαζική συμμετοχή και υποστήριξη σε μια σειρά από δράσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Όσο ο Πολιτισμός και οι άνθρωποι γύρω από αυτόν συνεχίζουν να βάλλονται και να αγνοούνται, ας μετατρέψουμε την 21η Μαΐου, σε ημέρα ορατότητας, δράσης και αλληλεγγύης για όλους τους εργαζόμενους στις τέχνες.”
  • Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) καλεί στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. Θα εκτεθούν ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων και θα δωρίζονται στους περαστικούς από τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Με το στίχο του Πάμπλο Νερούντα, «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», το ΕΕΤΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ενίσχυση όλων των καλλιτεχνών δημιουργών. Στο κάλεσμα μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ολοι εμείς οι εικαστικοί καλλιτέχνες που δημιουργούμε, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες σημερινές συνθήκες, επιβιώνοντας ως αυτοαπασχολούμενοι, ή με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με “μπλοκάκι”, ή χωρίς χαρτιά, εκπαιδευτικοί Τέχνης που καλούνται να εργαστούν κάτω από παρακολούθηση με κάμερες, στην εργασιακή επισφάλεια, όλοι όσοι ζούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες που αμφισβητούν την υπόστασή μας, το να δημιουργούμε, το να υπάρχουμε. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από την τέχνη μας!».
  • Στις 12:00 πραγματοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε η ΠΟΘΑ και η οποία θα οδηγήσει σε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

 

  • Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα καλούν στις 19.00 στο Θησείο, στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί.«Πότε ξεκινήσαμε; Κανείς δεν θυμάται πια. Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν. Στις 21 Μάη γινόμαστε κομμάτι ενός βηματισμού. Μιας παγκόσμιας σκηνής που μας ενώνει», αναφέρουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να φέρουν και ένα ζευγάρι παπούτσια.

 

  • Ο «Κρατήρας» εκπροσωπώντας την κοινότητα του χορού, πραγματοποιεί δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο Σύνταγμα.
  • Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε μουσικές διαμαρτυρίες σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό τρίγωνο (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), από τις 19.00 έως τις 20.00 μουσικοί από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας, «τα 100 βιολιά», σύνολο κρουστών, μεγάλο σχήμα τραγουδιστών, καθώς και σύνολο Κρητών με την ορχήστρα και το χορευτικό τους θα δώσουν το «παρών».

Αλλωστε, το τι πρόκειται να συμβεί μας το περιγράφει ο ΠΜΣ στην ανακοίνωσή του.

Στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει: «Μέχρι σήμερα: Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας με τα κέρδη των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Συνεχίζουμε…

21 Μάη 2020: Αθήνα. Ο ήλιος δύει. Η αλυσίδα μεγαλώνει. Μουσικοί πυρήνες γεννιούνται και γεμίζουνε την πόλη μουσική. Η jazz συναντάει την κλασική, το ρεμπέτικο συνομιλεί με το hip-hop, η λαϊκή παράδοση με το avant-garde. Jazz trio, λαϊκές παρέες, σύνολα δωματίου, μπάντες… Ολοι ενώνονται κάτω από το κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σήμερα παίζουμε για έναν άλλο σκοπό. Σήμερα παίζουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Με όλους αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της νέας κρίσης».

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών μαζί με άλλους φορείς και σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού καλούν σε πολύμορφη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα στις 8 μ.μ., ενώ στις 22 Μάη, στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο καλεί το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ.

Show More

Related Articles

Back to top button