ΥγείαΕλλάδαΕιδήσεις

60 φοιτητές της Ιατρικής ρίχνονται στη μάχη κατά του covid-19!

Επιστολή απέστειλαν 60 εκτοετείς φοιτητές στον Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής και Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκο Αναστασιάδη, ζητώντας να συμμετέχουν στην προσπάθεια των υγειονομικών για την καταπολέμηση του Covid-19.

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίζεται ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο GRTimes.gr, σχετικά με την “πρωτοβουλία των 60” να συμμετάσχουν εθελοντικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Καθηγητής, διακρίνει την αυταπάρνηση και την αλληλεγγύη μέσα από την πρωτοβουλία, υπερτονίζοντας, ότι οι συγκεκριμένοι φοιτητές αναδεικνύουν με το παράδειγμά τους τον μόνο δρόμο, δηλαδή τη συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, για την καταπολέμηση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Αναστασιάδη, οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για όλους. «Οι καθημερινές δράσεις μας είναι ιδιαίτερα δυσχερείς και κρίσιμες για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών όλων. Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των μεγάλων αναγκών των Πανεπιστημιακών Κλινικών, η οποιαδήποτε εθελοντική προσφορά καθίσταται σημαντική. Πολλώ δε μάλλον, όταν προέρχεται από φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και μάλιστα από 6ετείς, οι οποίοι, πολύ σύντομα, θα είναι οι γιατροί που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης τους επόμενους μήνες».

«Ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, δέχτηκα μία επιστολή στις 21 Νοεμβρίου, από περίπου 60 φοιτητές, οι οποίοι σε εθελοντική βάση, ζήτησαν να συμμετέχουν στο κλινικό έργο των δασκάλων τους Πανεπιστημιακών Καθηγητών, με σκοπό να παράσχουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες υγείας θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση είτε ασθενών που πάσχουν από Covid-19, είτε ασθενών με άλλες παθήσεις. Οι ασθενείς με άλλες παθήσεις, δυστυχώς, δεν έχουν αυτή τη στιγμή την πρώτη προτεραιότητα στο σύστημα υγείας. Για εμάς όμως είναι και αυτοί πάρα πολύ σημαντικοί, διότι εμείς ως γιατροί οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους ασθενείς με τον ίδιο σεβασμό και με τον ίδιο τρόπο», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το Τμήμα Ιατρικής επικοινώνησε ευθύς αμέσως τόσο με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, όσο και με όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων στα οποία λειτουργούν Πανεπιστημιακές Κλινικές, έτσι ώστε συντεταγμένα, οι φοιτητές αυτοί, μετά από μία ταχύρρυθμη εκπαίδευση και ενημέρωση για την Covid-19, να μπορέσουν σε ομάδες να ενταχθούν στις Πανεπιστημιακές Παθολογικές Κλινικές συμβάλλοντας με τις δυνάμεις τους στο κλινικό έργο.

Είμαι συγκινημένος και ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή την πρωτοβουλία

Ο κ. Αναστασιάδης εμφανίζεται φανερά συγκινημένος από την πρωτοβουλία των φοιτητών, ενώ τονίζει το υψηλό ιατρικό, αλλά και κοινωνικό τους επίπεδό:

«Δε συγχαίρω απλά τη διάθεση των φοιτητών, αλλά υπερτονίζω αυτή τη μέγιστη συνεισφορά αυτής της δράσης τόσο προς τους ασθενείς, όσο και προς το σύστημα υγείας αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είμαι συγκινημένος και ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή την πρωτοβουλία, γιατί ειλικρινά, αυτό το οποίο δείχνει, είναι το υψηλό επίπεδο τόσο ιατρικά, όσο και κοινωνικά των σημερινών φοιτητών του Τμήματός μας. Είναι οι αυριανοί γιατροί και τα άτομα που θα αντιμετωπίσουν σύντομα στην πρώτη γραμμή, τα ζητήματα της υγείας των Ελλήνων ασθενών».

Η αυταπάρνηση των φοιτητών δείχνει σε όλους μας το δρόμο

«Μία κοινωνία προχωρά με συμπράξεις και υπερβάσεις «, επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ταυτόχρονα τη ζωτική σημασία της ιατρικής, καθώς όπως αναφέρει, η υγεία είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία όλων των υπόλοιπων τομέων της κοινωνικής ζωής.

Ο κ. Αναστασιάδης στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και στα αισθήματα αλληλεγγύης, προσφοράς και αυταπάρνησης, ως ζητούμενα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά ήταν τα αισθήματα τα οποία ώθησαν τους φοιτητές στην πρωτοβουλία τους:

«Αυτό που διαφάνηκε επίσης πολύ έντονα στις μέρες μας είναι ότι ο κάθε ιός, όπως και το κάθε φυσικό φαινόμενο αντιμετωπίζεται μόνο με τη συλλογική προσπάθεια. Η συνεργασία, η προσφορά, η αυταπάρνηση, ο εθελοντισμός, η υπέρβαση τον οποίο δείχνουν τα παιδιά αυτά, θα πρέπει να είναι για όλους εμάς οδηγός για το πως μπορούμε ως κοινωνία να αντιπαρέλθουμε τις δυσκολίες που εμφανίζονται. Διότι, μία δυσκολία είναι και αυτό που ζούμε. Και θα το ξεπεράσουμε.

ΠΗΓΗ: grtimes.gr, Ρεπορτάζ: Μαρία Σαμολαδά, Νεκταρία Ψαράκη 

Show More

Related Articles

Back to top button