ΔήμοιΗράκλειοΕιδήσεις

5η συνεχόμενη χρονιά μειώσεων για τη δημοτική φορολογία του Δήμου Ηρακλείου

Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής σκοπεύει να μειώσει τη δημοτική φορολογία προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης, φέτος δε επίκαιρα παρά ποτέ, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που η πανδημία έχει ανατρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό σε φάσμα που ξεκινάει από την πιο απλή οικογένεια και φτάνει μέχρι τη μεγαλύτερη εταιρία.

Η πρόταση που κατέθεσε η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου, η οποία, σε πρώτη φάση, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και θα συζητηθεί, ακολούθως, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έχει ως εξής:

  • Για τις οικίες, νέα μείωση 5,35% στους συντελεστές των δημοτικών τελών και 5,71% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων. Επίσης, μείωση 50% στα τέλη που καταβάλουν οι πολίτες για τους κλειστούς χώρους στάθμευσης (η μειωση στα πάρκινγκ υιοθετήθηκε έπειτα από πρόταση δημοτικής παράταξης της μειοψηφίας)
  • Για τα καταστήματα, μείωση 20% στο τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα.
  • Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή τελών για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές.
  • Διατηρούνται οι ειδικές απαλλαγές που φτάνουν έως και το 100% έκπτωσης στις ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού όπως μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ κοκ καθώς και το 50% της μείωσης των δημοτικών τελών για τα δύο πρώτα χρόνια για κάθε νέα επιχείρηση που ανοίγει στο Ηράκλειο.

Με τις νέες, φετινές μειώσεις, η δημοτική αρχή συνεχίζει τη παράδοση των ελαφρύνσεων για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Ηρακλείου, αθροιστικά τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του Δήμου.

Ενδεικτικά θυμίζουμε τις αποφάσεις των περασμένων ετών:

  • Μειώσεις 2017: έως και 100% στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη των νέων επιχειρήσεων στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους.
  • Μειώσεις 2018: 10% στα δημοτικά τέλη, 7% στον ΦΗΧ, 50% στα τέλη που καταβάλλονται για τις υπόγειες αποθήκες των κατοικιών και 12% στα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων από τα καταστήματα.
  • Μειώσεις 2019: 10% στα δημοτικά τέλη για τα σπίτια και 6% για τα καταστήματα και τις επαγγελματικές χρήσεις.
  • Μειώσεις 2020: 5% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

«Μπορεί και ο προϋπολογισμός του Δήμου, όπως άλλωστε όλη η οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως, να έχει υποστεί και αυτός τις συνέπειες της πανδημίας, όμως, με σχέδιο και προγραμματισμό, βάζουμε σε προτεραιότητα τους συμπολίτες μας και βρίσκουμε τον τρόπο για να ελαφρύνουμε ένα μέρος από τα βάρη της καθημερινότητάς τους, για να τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους», τόνισε στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος, Δημήτρης Δημητρόπουλος.

Νίκος Μπάμπαλος:

«Όταν έχουμε προχωρήσει σε εκπτώσεις στη δημοτική φορολογία στην συντριπτική πλειοψηφία των χρόνων της συνολικής μας θητείας, πως θα μπορούσαμε να μην το κάνουμε και τώρα που η κοινωνία μας έχει και πάλι ανάγκη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για όλους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Κοινωνικής Συμμαχίας καταθέτουμε, αυτή την πρόταση και δηλώνουμε έτοιμοι να ακούσουμε τις όποιες επιπλέον σοβαρές και ρεαλιστικές προσθήκες από τους συναδέλφους, χωρίς όμως μαξιμαλισμούς και πλειοδοσίες που θα θέτουν το μέλλον του Δήμου σε κίνδυνο. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στηρίζει με όλες τους δυνάμεις την τοπική οικονομία, πρέπει όμως να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, αποτελεσματικά και παραγωγικά για να προσφέρει στους Ηρακλειώτες μια πόλη που αξίζει να ζεις», το μήνυμα του Νίκου Μπάμπαλου.

Show More

Related Articles

Back to top button