ΔήμοιΑλληλεγγύηΔημοτικάΝέαΕιδήσεις

300.000 ευρώ θα διαθέσει η ΚΕΔΕ για τη στήριξη στους πληγέντες από τις πλημμύρες Δήμους

Παράκληση να μη γίνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης γιατί οι πληγέντες Δήμοι προς το παρόν δεν μπορούν να τα διαχειριστούν

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνήλθε χθες, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύητης Αυτοδιοίκησης στους Δήμους και τους πολίτες που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία. Εκφράζει επίσης τα θερμά συλλυπητήρια της στα μέλη των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Επίσης αποφασίστηκε η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να παράσχουν  άμεση οικονομική στήριξη στους. πληγέντες Δήμους με σκοπό τον καθαρισμό των πόλεων, την αποκατάσταση του αστικού οδικού και αγροτικού δικτύου, την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και φερτών υλικών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, στην εισήγησή του, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί άμεσα και με όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλευρό των Δήμων που επλήγησαν, για να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα, η κανονικότητα στους κατοίκους κι επαγγελματίες των περιοχών αυτών.

Ειδικότερα, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος από την πρώτη στιγμή με όλους τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Σκιάθο και Σκόπελο και μετά από το καθολικό τους αίτημα για συμβολή στην αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των πόλεων, η ΚΕΔΕ θα συνδράμει με συγκεκριμένο τρόπο το αίτημά τους και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της ΚΕΔΕ και των οικείων πληγέντων δήμων, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών για τα παραπάνω έργα και με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι Δήμοι θα κρίνουν.

Για τον σκοπό αυτόν η ΚΕΔΕ θα διαθέσει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Επίσης ο κ. Κυρίζογλου κάλεσε τους συναδέλφους του δημάρχους, στον βαθμό που έχουν τη δυνατότητα, να στείλουν στους πληγέντες Δήμους εργαλειομηχανήματα για τον καθαρισμό των πόλεων. Επισήμανε ωστόσο ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα ώστε οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν με νόμιμο τρόπο τέτοιου είδους δαπάνες.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δήμους που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες συνανθρώπους μας, η αποστολή να γίνει μετά από συνεννόηση με τους οικείους Δήμους, δηλαδή μόνο όταν και όπου οι ίδιοι δήμοι υποδείξουν, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν οργανωμένα σημεία συγκέντρωσης και διανομής της υλικής βοήθειας.

Ο κ. Κυρίζογλου ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΚΕΔΕ, μετά από αίτημα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, θα ενισχύσει τον Δήμο Ρόδου με τεχνικό εξοπλισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και ειδικότερα με την προμήθεια δύο οχημάτων πυρόσβεσης.

Επίσης, σε συνεννόηση με την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα αποφασιστεί ο τρόπος συνδρομής της ΚΕΔΕ στη στήριξη των πληγέντων Δήμων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Έβρου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και τόνισε την ανάγκη να γίνει καλύτερος συντονισμός για την αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς. Επίσης ανακοίνωσε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα συνδράμει τους πληγέντες από την κακοκαιρία Δήμους με τον ίδιο τρόπο με την ΚΕΔΕ και θα διαθέσει το ποσό των 100.000 ευρώ για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους πληγέντες Δήμους για δαπάνες καθαρισμού των πόλεων και οικισμών.

Ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε επίσης ότι το επόμενο διάστημα την Αυτοδιοίκηση πρέπει να την απασχολήσει το θέμα της επανεξέτασης και επανασχεδιασμού των υποδομών των πόλεων, αλλά και το θέμα των αρμοδιοτήτων. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος στον χαιρετισμό τόνισε ότι χρειάζεται ένα restart για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, που θα βασίζεται στον ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, κανόνων  και διασφάλιση πόρων. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι στη διάθεση των τόπων που επλήγησαν, με όποιο εφικτό μέσο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, με επιστολή του προς όλους τους δήμους της χώρας, καλεί τις δημοτικές αρχές, εάν δύνανται, να αποστείλουν στις πληγείσες από την πρόσφατη καταιγίδα «Daniel» περιοχές μηχανήματα έργου, φορτηγά, πλυντήρια κ.λπ., για τον καθαρισμό των πόλεων και των οικισμών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο και την αγροτική οδοποιία, την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων κ.λπ.

Στην επιστολή του ο κ. Κυρίζογλου επισημαίνει ότι από την επικοινωνία της ΚΕΔΕ με τις δημοτικές αρχές, προκύπτει ότι δεν ζητήθηκε  η συγκέντρωση τροφίμων, νερών κ.λπ. Ως εκ τούτου απευθύνει έκκληση να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση τέτοιων ειδών, τα οποία και δεν ζητήθηκαν και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν προς το παρόν. Σημειώνει δε ότι για το θέμα θα υπάρξει, αν χρειαστεί και επόμενη ενημέρωση.

Show More

Related Articles

Back to top button