ΤέχνεςΕλλάδαΒιβλίοΙστορία

30 χρόνια χωρίς τον “Φιλιππόβλαχο

Πνεύμα ανατρεπτικό και ελεύθερο που λείπει από τα γράμματα και την εποχή μας

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του εναλλακτικού εκδότη Φίλιππου Βλάχου στις 9 Μαρτίου 1989. Ο κερκυραίος “Φιλιππόβλαχος” ίδρυσε τις εκδόσεις του “Κείμενα” στην Αθήνα το 1969, ύστερα από την απελευθέρωσή του από τη χούντα των συνταγματαρχών, συνεχίζοντας αδιάκοπα να υπηρετεί τα ελληνικά γράμματα με τον δικό του ευφυή τρόπο και την ιδιαίτερη ματιά του μέχρι τις 9 Μαρτίου του 1989, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Πολυσύνθετη προσωπικότητα με έντονη ζωή υπήρξε ηθοποιός και παραγωγός στο Γ΄ πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας. Εξέδωσε πολλά έργα σύγχρονών του δημιουργών, γνωρίζοντας στην ελληνική κοινωνία τη γραφή τους, ενώ μεταξύ άλλων μελέτησε και διέσωσε σημαντικά στοιχεία της αποκριάτικης και όχι μόνο παράδοσης.

Πνεύμα ανατρεπτικό και γοητευτικό που όχι απλώς λείπει δραματικά από την εποχή μας, αλλά μαρτυρά και την αύξηση της απόστασής μας από τον πήχη της αυθεντικής δημιουργίας και της γενναιόδωρης – άδολης – προσφοράς στον τόπο μας.

Show More

Related Articles

Back to top button