ΕλλάδαΕιδήσεις

Σεισμός στη Σάμο: τραγωδία με δύο νεκρά παιδιά στο Βαθύ – καταστροφή στη Σμύρνη

Ασύλληπτη τραγωδία μετά τον σεισμό 6,7 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και έγινες αισθητός μέχρι την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Στη Σάμο σημειώθηκαν υλικές ζημιές και καταγράφηκε μικρό τσουνάμι. Δυστυχώς, αρκετή ώρα μετά τον κύριο σεισμό, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, καταπλακώθηκαν από τοιχίο στο Βαθύ της Σάμου και έχασαν τη ζωή τους. Ένα τρίτο παιδί, 14 ετών, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή με ένα C-130 στην Αθήνα για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η ζωή του 14χρονου παιδιού είναι εκτός κινδύνου, ωστόσο επειδή είναι πολυτραυματίας έπρεπε να λάβει εντατική φροντίδα.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, την στιγμή που περπατούσε στον δρόμο υποχώρησε ένας τοίχος και του καταπλάκωσε τα πόδια, προκαλώντας σοβαρά κατάγματα και στα δύο του κάτω άκρα.

Αύριο αναμένεται τεχνικά κλιμάκια να πραγματοποιήσουν ελέγχους στατικότητας στα κτίρια του νησιού.

Μετά τον κύριο σεισμό καταγράφηκαν συνολικά 84 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να φτάνει στα 5,1 Ρίχτερ. Οι εικόνες στη Σμύρνη είναι πραγματικά εικόνες χάους.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Σμύρνη:

Μέχρι τις 19.00 το απόγευμα είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δώδεκα νεκροί, με πάνω από 400 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες ήταν οι εγκλωβισμένοι από τα κτίρια που κατέρρευσαν μέσα σε δευτερόλεπτα, τουλάχιστον 20 στον αριθμό σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης ενώ έσπευσαν από την πρώτη στιγμή, με τα ίδια τους τα χέρια, να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT.

Χειροκροτήματα ακούγονταν κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος απεγκλωβιζόταν ζωντανός από τα συντρίμμια στις συνοικίες στα νότια της Σμύρνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν πνίγηκε από το τσουνάμι στη Σμύρνη.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν συγκλονιστικές.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να ανέβουν σε ψηλά σημεία και ορόφους, προκειμένου να αποφύγουν τα νερά της θάλασσας που έφτασαν μέσα στην πόλη.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία στο News 24/7 της Αθηνάς Σάμογλου.

“Επικρατεί πανικός. Οι σειρήνες από τα ασθενοφόρα ακούγονται συνεχώς. Επεσαν αρκετά σπίτια στο Μπαϊρακλί, χωρίς να ξέρουμε γιατί ακριβώς. Ημουν στον κήπο του σπιτιού μου όταν έγινε ο σεισμός. Ηταν πολύ μεγάλος και σε ένταση και σε διάρκεια. Η διάρκεια ήταν αυτή που με τρόμαξε προσωπικά. Παρακολουθούμε συνεχώς τηλεόραση και προσπαθούμε να μείνουμε ψύχραιμοι. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση πάντως από τις αρχές. Περιμενουμε και τους μετασεισμούς”.

Όλες οι δυνάμεις στη Σάμο

Εσπευσμένα μετέβη στη Σάμο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο σε συνέχεια του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στο νησί, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Το νησί είναι συγκλονισμένο από τον θάνατο των δύο παιδιών, ενώ τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός.

Με τον Υφυπουργό έφτασαν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 1ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σεισμός στη Σάμο: Τραγωδία με δύο νεκρά παιδιά στο Βαθύ - Εικόνες χάους στη Σμύρνη

Επίσης, στο νησί μετέβη κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας ενεργοποιήθηκαν, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος τέθηκαν σε επιφυλακή.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Show More

Related Articles

Back to top button