12 ώρες στο Εργαστήριο ζωγραφικής του Ανέστη Πρωταίου
Συνέντευξη του πολυδιάστατου καλλιτέχνη στην "V"
Το ημερολόγιο έδειχνε 8/2/23 και το ρολόι 10.00 το πρωί. Αν και η «Μπάρμπαρα» μας έβαλε δύσκολα, εν τέλει καταφέραμε να φτάσουμε στο εργαστήριο ζωγραφικής του Ανέστη Πρωταίου στο Ηράκλειο.
Η “V” είχε προγραμματίσει την συνάντηση με τον σπουδαίο καλλιτέχνη, ο οποίος φρόντισε να μας δείξει τη “ζεστή” φιλοξενία του με το “καλημέρα”. Φτάνοντας στην οδό Φιλύρων 18 η… αύρα του ιστορικού ατελιέ του κ.Πρωταίου σε εντυπωσιάζει πριν καν ακόμη μπεις μέσα σε αυτό.
Κι όταν πια κατέβεις τα πρώτα σκαλιά, τότε πράγματι αφουγκράζεσαι αμέσως τη “βαριά” ιστορία του. Εκτός από τον κόσμο που βρισκόταν στο χώρο, παντού αντίκριζες… πίνακες ζωγραφικής!
Άλλοι με χρώμα, άλλοι με κάρβουνο, με λάδια, πίνακες παλιοί και φθαρμένοι και άλλοι μοντέρνοι με έντονα χρώματα, σε ένα εργαστήριο που είχε τα πάντα, όλα όσα θα ήθελε μια παρέα για μια ολόκληρή γιορτή. Στο μεταξύ μια γάτα είχε κουρνιάσει πάνω σε ένα χαρτόνι με σχέδια, μη βιάζεστε μας είπε ο κ.Πρωταίος έχουμε χρόνο…
Ένας αυθεντικός και πολυδιάστατος καλλιτέχνης
O Ανέστης Πρωταίος γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1950 και από τα νεανικά του χρόνια επέλεξε το Ηράκλειο Αττικής ως τόπο διαμονής και… δημιουργίας.
Ατελιέ ζωγραφικής και καταστήματα έργων τέχνης με την επωνυμία του υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο), ενώ έργα του φιλοξενούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, με τον ίδιο να παρουσιάζει εκθέσεις ζωγραφικής από το 1977 σε όλη την Ελλάδα. Για όσους γνωρίζουν τον Ανέστη Πρωταίο, δεν είναι μόνο ζωγράφος αλλά και ένας αυθεντικός και πολυδιάστατος καλλιτέχνης.
Στα έργα του υπάρχει ωριμότητα και χαρακτηρίζονται από μια προσωπική κατάθεση, ένα προσωπικό σχολείο και μια προέκταση της καλλιτεχνικής του φύσης στην αφετηρία ενός νέου ζωγραφικού κύκλου.
Παράλληλα, χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του είναι πως το έργο του δημιουργεί μια ιδιότυπη σχέση ανάμεσα στον θεατή και το έργο η οποία κλιμακώνεται σε έναν εσωτερικό διάλογο.
Η συνέντευξη στον Κυριάκο Δημητρόπουλο
-Ποιο ρόλο διαδραματίζει η ζωγραφική στη ζωή σας και πόσο σημαντική θέση κατέχει σε αυτή;
“Η ζωγραφική παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου. Αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Την αγαπώ και αισθάνομαι πως μου δίνει μια μεγάλη ικανοποίηση που ασχολούμαι με αυτή και νιώθω τυχερός που διάλεξα ένα επάγγελμα που με εκφράζει στον απόλυτο βαθμό”.
-Η βασική θεματολογία στα έργα σας ποια είναι;
“Μου αρέσει να ζωγραφίζω οτιδήποτε βρίσκετε γύρω μου και το θέμα που επιλέγω βασίζεται πάνω στην στην έμπνευση, στο ερέθισμα της στιγμής ή και της εποχής. Αγαπημένα μου θέματα είναι τα ιστορικά, οι νεκρές φύσεις, οι συνθέσεις κ.α..”
-Τι υλικά κυρίως χρησιμοποιείτε όταν δημιουργείτε;
“Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, αρκεί να μου δίνει το αποτέλεσμα που θέλω να έχει το έργο. Στην αρχή της καριέρας μου χρησιμοποιούσα τα παραδοσιακά υλικά, όπως λάδι σε μουσαμά.
Στη συνέχεια, όμως, ανακάλυψα ότι είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και τα ακρυλικά χρώματα, οι ακουαρέλες, τα κολάζ κτλπ. Πλέον, χρησιμοποιώ κάθε υλικό που υπάρχει, αρκεί να εξυπηρετεί το σκοπό του έργου”.
-Είστε ευχαριστημένος από την ως τώρα παρουσία και πορεία σας στο χώρο της τέχνης;
“Ναι φυσικά! Διότι ο κόπος μου αναγνωρίστηκε, αφού πρώτα εργάστηκα ιδιαίτερα σκληρά. Κατάφερα να αποκομίσω πολλές και ποικίλες εμπειρίες, οι περισσότερες θετικές, χωρίς ωστόσο να λείπουν και ορισμένες αρνητικές, γεγονός φυσιολογικό να συμβαίνει”.
-Ο κόσμος σήμερα εκτιμά τη ζωγραφική όσο θα έπρεπε ή δίνει προτεραιότητα σε άλλα πράγματα;
“Οπωσδήποτε ο κόσμος εκτιμώ ότι δίνει προτεραιότητα σε άλλου είδους πράγματα, ωστόσο όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για κάποιον να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, της δίνει τη δέουσα προσοχή και εκτίμηση”.
-Ένας ζωγράφος πρέπει να δίνει μεγαλύτερη βάση στις υλικές απολαβές ή στην ηθική ικανοποίηση που του δίνει η τέχνη του;
“Στην ζωγραφική τα πράγματα ξεκινούν πρωτίστως από την ηθική ικανοποίηση κι όταν το αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει και υλικές απολαβές, τότε αυτομάτως η ικανοποίηση γίνεται πιο ολοκληρωμένη”.
-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική;
“Εκτός από το ταλέντο (αν το κατέχει) θα πρέπει να δουλέψει να σκληρά, να έχει υπομονή σε ό,τι κάνει, να παράγει ιδέες και να είναι έτοιμος να αφιερώσει πολύ χρόνο”.
-Υπάρχουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες που δεν σας δόθηκε η ευκαιρία ως σήμερα να πραγματοποιήσετε ή αισθάνεστε ολοκληρωμένος;
“Η αλήθεια είναι πως τους περισσότερους στόχους που έθεσα, κατάφερα να τους πετύχω. Ωστόσο, ποτέ δεν σταματώ να έχω όνειρα, δεν θέλω να… βαλτώσω”.
Υ.Γ: Η συνέντευξη και η παρουσία μας στο Εργαστήριο ζωγραφικής του κ.Πρωταίου ήταν τόσο ευχάριστη που μας… πήραν οι ώρες (12!) δίχως να το καταλάβουμε.