ΚοινωνίαΖητείται Παρόν

Φόνος Βαλυράκη: Γιατί ο υπ. Δικαιοσύνης παρενέβη υπέρ των κατηγορουμένων;

Τελικώς, οι δυο μεγαλοψαράδες από την Ερέτρια, υπέρ των οποίων παρενέβει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προσπαθώντας να πείσει τη χήρα Βαλυράκη, όπως η ίδια έχει καταγγείλει, ότι ο θάνατος του άντρα της ήταν ατύχημα και να μην προχωρήσει την υπόθεση, παραπέμπονται σε δίκη ως υπαίτιοι για τον θάνατο του πρώην υπουργού.

Γιατί λοιπόν ο υπουργός παρενέβει υπέρ τους;

Ισχύει ή όχι η καταγγελία;

Σήφης Βαλυράκης

Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία που έκανε η οικογένεια Βαλυράκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τη χήρα του πρώην υπουργού στο γραφείο του και μαζί με την εισαγγελέα Ευθυμία Βερροιώτου, κουμπάρα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρη Προκοπίου, ο οποίος χειρίστηκε αρχικώς την υπόθεση, θέτοντας τη στο αρχείο ως ατύχημα (και τώρα κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος), προσπάθησαν να την πείσουν ότι ο θάνατος του άντρα της δεν είναι δολοφονία και θα πρέπει να αποσύρει τις κατηγορίες.

Ο υπουργός δεν έχει μπει καν στον κόπο να απαντήσει για την επίσημη καταγγελία που έκανε η οικογένεια.  Ούτε τη διέψευσε, ούτε την επιβεβαίωσε. Ούτε και κανείς από τα μεγάλα media που έχουν πρόσβαση στον ίδιο, τον ρώτησε ή το έψαξε.

Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη αυτή η σιωπή γύρω από μια υπόθεση που έχει ενδείξεις παρακράτους το οποίο φαίνεται να επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να σβήσει την υπόθεση και να αποδώσει σε ατύχημα τον θάνατο του Βαλυράκη.

Από την πρώτη στιγμή και παρά την ύπαρξη αυτόπτη μάρτυρα τόσο το Λιμενικό όσο και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, επέμεναν ότι ο θάνατος προήλθε από ατύχημα. Η υπόθεση τέθηκε σύντομα στο αρχείο.

Σήφης και Μίνα Βαλυράκη

Χρειάστηκε να κινητοποιήσει γη και ουρανό η οικογένεια του πρώην υπουργού, ώστε η υπόθεση να ανοίξει πάλι έναν ολόκληρο χρόνο μετά. Αυτή τη φορά, η Εισαγγελέας Εφετών έβγαλε την υπόθεση από το αρχείο και διέταξε εκ νέου έρευνα  η οποια οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για δολοφονία με δόλο, κατά των δυο ψαράδων που εξ αρχής η οικογένεια κατηγορούσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε  τον συνάδελφο της που χειρίστηκε αρχικώς την υπόθεση, τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, κ. Προκοπίου, για παράβαση καθήκοντος.

Εντωμεταξύ, συνέβησαν κι άλλα περίεργα. Ο αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε ότι τον απειλούσαν να αλλάξει την αρχική του κατάθεση ενώ συνέβη κι ένας άλλος ύποπτος θάνατος. Αυτός του νεαρού Αστυνομικού Διευθυντή της Ερέτριας, λίγους μήνες μετά τον φόνο Βαλυράκη. Ο Αστυνομικός , ο οποίος είχε χειριστεί εκ μέρους της ΕΛΑΣ την υπόθεση του φόνου, βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητο του και ο θανατος του αποδόθηκε σε αυτοκτονία.

Η υπόθεση πλέον οδηγείται στο ακροατήριο και εκεί θα κριθούν όλα. Είναι ζητούμενο να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αποκαλυφθούν οι λόγοι για τους οποίους επιχειρήθηκε από τόσους πολλούς  η συγκάλυψη της υπόθεσης  αλλά και ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα των δραστών: Γιατί σκότωσαν τον Σήφη Βαλυράκη και ποιοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί;

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη προανήγγειλαν «σειρά νομικών ενεργειών με σκοπό να αποδείξουν πως οι δύο δράστες της δολοφονίας είχαν σκοτεινά κίνητρα με παρακρατικές ρίζες και ηθικούς αυτουργούς που συνδέονται με το σκάνδαλο της Siemens και παραθεσμικά κέντρα και ενοχλούνταν από τη μαχητική δράση του Σήφη Βαλυράκη».

Το χρονικό της υπόθεσης Βαλυράκη κι ένας ακόμη περίεργος θάνατος

Στις 24 Ιανουαρίου 2021, ο Σήφης Βαλυράκης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αγωνιστής κατά της Χούντας, εξαφανίζεται και τελικά εντοπίζεται νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στην Εύβοια. Νωρίτερα, είχε φύγει για βόλτα με τη βάρκα του αλλά τα ίχνη του χάθηκαν.

Οι Λιμενικές Αρχές απέδωσαν αμέσως τον θάνατο σε ατύχημα, αν και την επόμενη μέρα του θανάτου, εμφανίζεται αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος καταθέτει τόσο στις τοπικές Αρχές όσο και στην Ασφάλεια Αττικής, κατηγορώντας δυο αδέλφια ψαράδες της περιοχής, ως υπεύθυνους για τον θάνατο του πρώην υπουργού. Ο μάρτυρας είπε ότι τα δυο αδέλφια επέβαιναν σε σκάφος που προσέγγισε την βάρκα του Βαλυράκη με τον οποίο ενεπλάκησαν σε καβγά και τον χτύπησαν με κοντάρι, πριν εκείνος πέσει στη θάλασσα. Παράλληλα, εμφανίζεται και δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι, μετά τη λεκτική αντιπαράθεση και μερικούς κύκλους που έκανε το αλιευτικό γύρω από το φουσκωτό του πολιτικού, το συμβάν έληξε και αναχώρησαν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι Αρχές χαρακτήρισαν τις μαρτυρίες «αναξιόπιστες» και επέμειναν στην εκδοχή του ατυχήματος ενώ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, έσπευσε να θέσει την υπόθεση στο Αρχείο.

Ωστόσο η χήρα του εκλιπόντα, με επιστολή της στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατήγγειλε εγκληματική ενέργεια ενώ υποβάλλει μήνυση κατά του Εισαγγελέα Προκοπίου για παράβαση καθήκοντος. Η μήνυση τελικά μπήκε κι αυτή στο αρχείο.

Η οικογένεια Βαλυράκη, ασκεί έφεση και χρησιμοποιώντας τον κύκλο γνωριμιών της, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, συνέχισε να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να ανοίξει πάλι η υπόθεση, κάνοντας μάλιστα λόγο για «περίεργη προστασία» των ψαράδων που η ίδια κατηγορούσε για τη δολοφονία του συζύγου της.

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος για να παρέμβει τελικά η Εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας, η οποία άνοιξε πάλι την υπόθεση και διέταξε εκ νέου έρευνα. Λίγες μέρες μετά ο ένας εκ των δυο μαρτύρων κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του από αγνώστους ενώ στη συνέχεια δέχτηκε απειλές ώστε να αλλάξει την κατάθεση του.

Η έρευνα τελικά οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των δυο ψαράδων και την προφυλάκιση του, τον Μάιο του 2022 ενώ βγήκε από το Αρχείο η μήνυση της χήρας Βαλυράκη κατά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, Προκοπίου, ο οποίος, εμφανίζεται να απολαμβάνει προνομιακής μεταχείρισης και να μην απομακρύνεται από τη θέση του, παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε η μετάθεση του στη Σύρο. Έτσι, όπως καταγγέλλει η οικογένεια, καταφέρνει να καθυστερεί την υπόθεση.

Οι ψαράδες κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τον ανακριτή να υποστηρίζει πως οι κατηγορούμενοι σκότωσαν με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον πρώην υπουργό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι ότι είναι ύποπτοι για την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

Παραδόξως, λίγο καιρό μετά οι δυο ψαράδες, που εκπροσωπούνται από την… αφρόκρεμα των νομικών της Χαλκίδας, αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους, ως μη ύποπτοι για νέες εγκληματικές πράξεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η οικογένεια Βαλυράκη κατήγγειλε επισήμως τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα για παρέμβαση στην υπόθεση υπέρ των κατηγορουμένων και ότι προσπάθησε να πείσει τη χήρα του πρώην υπουργού, ότι ο θάνατος του οφείλεται σε ατύχημα.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι δικηγόροι της οικογένειας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προανήγγειλαν σειρά νομικών ενεργειών με σκοπό να αποδείξουν πως οι δύο δράστες της δολοφονίας είχαν σκοτεινά κίνητρα με παρακρατικές ρίζες και ηθικούς αυτουργούς που συνδέονται με το σκάνδαλο της Siemens και παραθεσμικά κέντρα και ενοχλούνταν από τη μαχητική δράση του Σήφη Βαλυράκη.

Κατήγγειλαν ακόμη μεθοδεύσεις κορυφαίων δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση και σύνδεση τους με το περιβάλλον του υπουργού δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον Ιανουάριο του 2023 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας παρέπεμψε στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Εύβοιας «για να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι: Την 24η.01.2021 και μεταξύ του χρονικού διαστήματος από ώρα 12.15 έως ώρα 12.30 περίπου στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ Πεζονησίου (Νησί των Ονείρων) και Αγίας Τριάδας, ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού, ήτοι έχοντας κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση και ενώ βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσαν άλλον…».

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με την τοπική κοινωνία της Ερέτριας, έχει και το γεγονός ότι οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του Βαλυράκη, τον Αύγουστο του 2021, συμβαίνει στην περιοχή, ένα ακόμα περίεργο γεγονός. Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, που είχε χειριστεί την υπόθεση, βρίσκεται νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι, μέσα στο αυτοκίνητο του, λίγα μέτρα από το Τμήμα. Οι Αρχές απέδωσαν εξ αρχής τον θάνατο σε αυτοκτονία.

Όμως, ο τοπικός Τύπος έθεσε ένα βασικό ερώτημα: Γιατί να αυτοκτονήσει ένας άνθρωπος 29 ετών που είχε πρόσφατα παντρευτεί και μόλις πριν δέκα μέρες απέκτησε το πρώτο του παιδί, για το οποίο μάλιστα έδειχνε ενθουσιασμένος;

Η Αστυνομία έκανε λόγο για αυτοκτονία, καθώς η σφαίρα ήταν από το όπλο του νεκρού, ενώ δίπλα του βρέθηκε και ιδιόχειρο σημείωμα του. Όμως, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στο σημείωμα αυτό είχε καταγράψει απλώς κάποιες «δυσάρεστες σκέψεις» και όχι τον λόγο που τον οδήγησε στην αυτοκτονία, όπως είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ακόμα, προβληματισμό προκάλεσαν και οι αναφορές ότι, το τελευταίο διάστημα και συμπτωματικά μετά τον θάνατο Βαλυράκη, ο αστυνομικός διοικητής ζητούσε επιμόνως να μετατεθεί στην Αθήνα, την στιγμή που συγγενείς του έλεγαν ότι ζούσε την «τέλεια ζωή» στην Ερέτρια, με τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Τελικώς,  το σενάριο της αυτοκτονίας έμεινε και έτσι η υπόθεση, μπήκε κι αυτή στο αρχείο.

 

Show More

Related Articles

Back to top button