ΔήμοιΈργαΕιδήσεις

Το 2022 ο διαγωνισμός για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού

Το 2022 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί η εκκίνηση του διαγωνισμού για γίνει μέσα στο 2021, μία σειρά από παράγοντες μεταθέτουν οριστικά για τ το επόμενο έτος τον διαγωνισμό για τον δημοφιλέστερο άξονα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, αυτή την εποχή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων που θα “τρέξουν”, τον διαγωνισμό. Να θυμίσουμε πως αφορά Τεχνικό, Χρηματο-οικονομικό και Νομικό σύμβουλο που θα ωριμάσουν το πλαίσιο του νέου διαγωνισμού. Οι σχετικοί διαγωνισμοί έτρεξαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για να ολοκληρωθεί όμως η προετοιμασία και να “βγει στον αέρα” ο νέος διαγωνισμός έχουμε ένα σημείο-κλειδί και αυτό αφορά την μελέτη που τρέχει η Hill International για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το πόρισμα που θα κρίνει την πορεία του νέου διαγωνισμού

Αυτό που έχει κληθεί να εξετάσει η εταιρεία, είναι με βάση την σύμβαση παραχώρησης καταρχάς αν το 2024 θα έχουν εκπληρωθεί στο σύνολο τους οι όροι που αφορούν τόσο την κερδοφορία, την συντήρηση και κατ` επέκταση την κάλυψη όλων των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων οι οποίοι συνδέονται με πρόβλεψη εκπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων εκ μέρους του Παραχωρησιούχου.

Από το πόρισμα που θα βγει, θα κριθεί εν πολλοίς η χρονική τοποθέτηση του διαγωνισμού. Πηγές με γνώση στο θέμα σημειώνουν πως δεν πρέπει τίποτα να θεωρείται δεδομένο σε σχέση με την τρέχουσα σύμβαση και τα όσα κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη μόλις ξεκίνησε και το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ το καλοκαίρι (επίσημα έχει διορία 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης).

Ο διαγωνισμός για την νέα περίοδο παραχώρησης, ξεκινά μετά τη λήξη της σημερινής σύμβασης που τοποθετείται το Φθινόπωρο του 2024 και έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επιτυχημένη εμπορικά. Το “παρών” στον νέο διαγωνισμό εκτιμάται ότι θα δώσουν όλοι οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι σε μία νέα μάχη για την απόκτηση του χρυσού συμβολαίου.

Οι επεκτάσεις

Την ίδια ώρα στου Παπάγου, στο “στρατηγείο” του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Έχει ξεκαθαρίσει από το περασμένο Φθινόπωρο πως το ΤΑΙΠΕΔ θα τρέξει τον διαγωνισμό για τον υφιστάμενο άξονα για την περίοδο μετά το 2024 και το υπουργείο Υποδομών τις επεκτάσεις.

Οι 3 επεκτάσεις που έχουν πάρει το πράσινο φως είναι:

-η επέκταση της Λ.Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό, έργο που προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί εντός του 2021.

-η επεκταση μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας

-η σύνδεση της Λ.Καρέα με τη Λ.Βουλιαγμένης μέσω μίας νέας αστικής σήραγγας.

Τα δύο επόμενα έργα προγραμματίζονται για το 2022. Τα έργα θα κατασκευαστούν ως δημόσια έργα, άρα δεν θα έχουν διόδια και ειδικά για την επέκταση της Λ.Κύμης γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο σύνολο τους τα έργα αυτά έχουν κατ` εκτίμηση 1 δισ. ευρώ κόστος κατασκευής.

Ο μεγάλος στόχος είναι το 2023 τα τρία έργα να έχουν μπει σε ρυθμούς υλοποίησης με στόχο την ολοκλήρωση τους προς τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: ypodomes.gr

Show More

Related Articles

Back to top button