ΧαλάνδριΥγείαΕκπαίδευσηΑσφάλειαΑνάπτυξηΔημοτικάΕιδήσεις

Το Χαλάνδρι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές των Γυμνασίων

Οι ενέργειες του Δήμου Χαλανδρίου ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων

Από την έναρξη της πανδημίας και κατά τη διάρκεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού – Covid 19, οι Δήμοι κλήθηκαν να επωμισθούν μια σειρά από πρόσθετες ευθύνες και αρμοδιότητες χωρίς να τους δοθούν, μέχρι στιγμής, πρόσθετοι πόροι ή το δικαίωμα μόνιμων προσλήψεων προσωπικού.

Ενόψει της συνεκτίμησης των αναγκών και του καλύτερου συντονισμού και προγραμματισμού των απαιτούμενων ενεργειών, οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής Ιωάννα Αθανασάτου, Κοινωνικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Ευθυμίου και Προγραμματισμού και Καθαριότητας Κωνσταντίνος Γερολυμάτος επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες της Β/θμιας εκπαίδευσης και συνεργάσθηκαν  με τους/τις Διευθυντές/ντριες για την καταγραφή των σχετικών αναγκών.

Ο προγραμματισμός και οι ενέργειες  του Δήμου  περιλαμβάνουν:

  1. Απολυμάνσεις σε όλους τους σχολικούς χώρους

Για τα Λύκεια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Μαΐου και για τα Γυμνάσια προγραμματίσθηκαν για την Παρασκευή 15 Μαΐου εν όψει της επανέναρξης λειτουργίας τους στις 18 Μαΐου. Αντίστοιχα προγραμματίσθηκαν και υλοποιήθηκαν και οι αναγκαίες λόγω εποχής απεντομώσεις και εργασίες Πρασίνου.

  1. Εφοδιασμός όλων των σχολείων με αντισηπτικά

Ήδη διανεμήθηκαν από το Τμήμα Παιδείας και Φροντίδας σχολικών μονάδων στους/στις Διευθυντές/ντριες  των Λυκείων, Γυμνασίων και ΕΠΑΛ τα αντισηπτικά τα οποία παραλήφθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον  ο Δήμος προβαίνει, με απόφαση τής Οικονομικής Επιτροπής,  σε προμήθεια ποσότητας 300 τεμαχίων αντισηπτικών  0,5 lt με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, τα οποία και θα διανεμηθούν ενόψει της  επανέναρξης λειτουργίας όλων των τάξεων.

  1. Εφοδιασμός όλων των σχολείων με απόθεμα μασκών

Παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας δεν θεωρείται υποχρεωτική για τους μαθητές σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, έχει αποφασισθεί -με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τού Δήμου- η προμήθεια ικανού αριθμού (1500) υφασμάτινων, πλενόμενων και πιστοποιημένων μασκών. Η πρώτη διανομή των οποίων έχει ολοκληρωθεί στα Λύκεια και ΕΠΑΛ και θα ακολουθήσει και στα Γυμνάσια ενόψει της επαναλειτουργίας τους.

  1. Καθαρισμός σχολείων που θα επαναλειτουργήσουν – Μέσα ατομικής προστασίας

Το προσωπικό καθαριότητας των Γυμνασίων και Λυκείων, σύμφωνα με τις ανάγκες και βάσει των σχετικών ΠΝΠ, ενισχύθηκε -κατόπιν απόφασης του δημάρχου- με την τοποθέτηση των  μόνιμων καθαριστριών των κλειστών  δημοτικών σχολείων, καθώς και των σχολικών καθαριστριών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι οποίες θα επικουρήσουν στο έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων που βρίσκονται  πλέον  σε λειτουργία.

Έχει ληφθεί πρόνοια από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή για την προμήθεια και διανομή ειδών ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, ολόσωμες φόρμες) στις καθαρίστριες για την ασφαλή εκτέλεση του έργου τους.

Με ίδιους πόρους του Δήμου

Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω έκτακτες και αναγκαίες δαπάνες δεν έχει ληφθεί κανένα ειδικό κονδύλι από τα αρμόδια υπουργεία, και  αυτές καλύπτονται μέχρι στιγμής από τον προϋπολογισμό τού Δήμου.

Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών προς τον Δήμο για τα σχολεία, αυτή διευκρινίζεται ότι αφορά την τακτική επιχορήγηση (β΄ δόση έτους 2020) και όχι κάποιας μορφής έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που επωμίσθηκαν οι δήμοι λόγω της πανδημίας. Η τακτική αυτή επιχορήγηση έχει ήδη κατανεμηθεί με απόφαση τής Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Οικονομικής Επιτροπής στις δύο Σχολικές Επιτροπές.

  1. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Παρότι η τηλεκεπαίδευση δεν διεξάγεται πλέον στα Λύκεια από 11 Μαΐου και από τις 18 Μαΐου δεν θα διεξάγεται ούτε στα Γυμνάσια, οι βασικές ανάγκες οι οποίες προέκυψαν σε όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης λόγω της τηλεκπαίδευσης, έχουν καταγραφεί από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Χαλανδρίου.

Για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζεται η σχετική δυνατότητα κάλυψης αυτών των αναγκών από την οικεία Σχολική Επιτροπή,  με γνώμονα πάντοτε τις προτεραιότητες που ανακύπτουν λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί τόσο γι’ αυτή την περίοδο όσο και για τη νέα σχολική χρονιά, από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η διοίκηση πάντως του Δήμου Χαλανδρίου δηλώνει την κατηγορηματική της άρνηση σε οποιαδήποτε εφαρμογή η οποία θα προβλέπει τοποθέτηση καμερών στις σχολικές τάξεις με απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος, διαδικασία η οποία αντίκειται τόσο σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων όσο και σε θεμελιώδεις αρχές τής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εν όψει του μαζικού ανοίγματος των Γυμνασίων και της επιστροφής στις τάξεις των παιδιών της Α΄ και Β΄ Λυκείου, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής Ιωάννα Αθανασάτου επισήμανε: «Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου και οι Σχολικές Επιτροπές θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας με στόχο να συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στην επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν».

Show More

Related Articles

Back to top button