«Αυτό που θέλω να μεταδώσω στον κόσμο είναι η ιδέα ότι εγώ είμαι απλά ένα κορίτσι που αφιερώνεται στο πάθος του και αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας» λέει η Γκιταντζάλι Ράο, η 15χρονη Αμερικανίδα εφευρέτης με καταγωγή από την Ινδία την οποία το περιοδικό «Τime» ανακήρυξε στις αρχές Δεκεμβρίου «Kid of the Year».
Είναι μόλις δεκαπέντε χρονών και θέλει να αλλάξει τον κόσμο, όπως, άλλωστε, όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση, όμως, με τα περισσότερα δεκαπεντάχρονα αγόρια και κορίτσια, η Γκιταντζάλι Ράο εργάζεται ήδη με στόχο να καταστεί ο κόσμος μας καλύτερος, σημειώνοντας, μάλιστα, εξαιρετικές επιτυχίες.
Αρκεί να σημειωθεί ότι έχει ήδη εφεύρει μία συσκευή που ανιχνεύει μόλυβδο στο πόσιμο νερό, μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για την αποτροπή περιστατικών εκφοβισμού στο Διαδίκτυο και ένα διαγνωστικό εργαλείο για ανθρώπους εθισμένους στα οπιοειδή.
Στις αρχές του μήνα το περιοδικό «Time» ανακήρυξε την 15χρονη Αμερικανίδα με καταγωγή από την Ινδία, «Kid of the Year», Παιδί της Χρονιάς, ενώ το 2017 η Γκιταντζάλι Ράο ήταν η «κορυφαία νεαρή επιστήμονας της Αμερικής».
Εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, «Baby Brother Wonders», όταν ήταν μόλις εννιά χρονών. Το πάθος της είναι, φυσικά, η επιστήμη. Θέλει να σπουδάσει γενετική στο MIT, παρότι αλλάζει διαρκώς γνώμη, αλλά έχει κι άλλα ταλέντα: παίζει πιάνο, χορεύει και τραγουδάει και έχει μανία με την ξιφασκία.
Μιλώντας αυτές τις ημέρες στην La Repubblica, με αφορμή την τιμή που της έκανε το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό, η 15χρονη επιστήμονας ανέφερε πως πρότυπό της είναι ο Τζόνας Σολκ, ο αμερικανός ιολόγος κι ερευνητής που ανέπτυξε το πρώτο ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας. Τον θαυμάζει «για την ευφυΐα του και τον αλτρουισμό του. Ανέπτυξε το εμβόλιο και δεν το κατοχύρωσε ποτέ. Θεωρώ πως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε πραγματικά να συνεισφέρουμε στην ευημερία όλων», σημείωσε.
Μιλώντας για την κοινωνική διάσταση της επιστήμης η Ράο επισήμανε πως κατά τη γνώμη της δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα και θετικότητα στον κόσμο δίχως την επιστήμη, στο πλαίσιο της οποίας, διεξάγονται πειράματα και αναπτύσσονται θεωρίες, με στόχο να καταστεί ο κόσμος καλύτερος.
Πηγή: Protagon.gr