ΑκτιβισμόςΚόσμοςΑλληλεγγύηΕιδήσεις

“Όλα θα πάνε καλά”: έγραφε η μπλούζα της λίγο πριν πεθάνει από τα πυρά της αστυνομίας

Σύμβολο των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος έγινε στην Μιανμάρ η 19χρονη Kyal Sin, γνωστή ως Angel, που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας.

Χθες, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στο Mandalay για την κηδεία της Angel, που ξεχώρισε με το μαύρο μπλουζάκι της που έγραφε «Όλα θα πάνε καλά», λίγο πριν πεθάνει. Τα social media έχουν κατακλυστεί από αφιερώματα για την 19χρονη. Η εικόνα της με το σύνθημα «Όλα θα πάνε καλά» έχει γίνει viral. Οι χρήστες την αποκαλούν ηρωίδα.

 

Όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία της τραγούδησαν επαναστατικά τραγούδια και φώναζαν συνθήματα κατά του πραξικοπήματος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Έχοντας επίγνωση των κινδύνων συμμετοχής στις διαμαρτυρίες, λίγο πριν βγει στους δρόμους, η 19χρονη είχε γράψει σε ανάρτησή της στο Facebook ότι σε περίπτωση που πεθάνει θα ήθελε τα δοθούν τα όργανά της.

 

Η Myat Thu, που ήταν μαζί της στη διαμαρτυρία την Τετάρτη, είπε ότι η Angel κλώτσησε έναν σωλήνα νερού, ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να ξεπλένουν τα μάτια τους από τα δακρυγόνα. Είχε επίσης προσπαθήσει να βοηθήσει διαδηλωτή όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ.

H  Tams Lu  σκιτσογράφησε το πορτραίτο της Angel αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Ma Kyal Sin. Μία από τους πολλούς που σκοτώθηκαν από το στρατό της Μιανμάρ σήμερα. Λυπάμαι και εύχομαι να μπορούσα να κάνω περισσότερα από το απλώς να ζωγραφίζω αυτές τις εικόνες.

Δείτε τη δημοσίευση της Tams Lu εδώ

 

«Μου είπε «Κάθισε κάτω! Θα σε χτυπήσουν οι σφαίρες», είπε στο Reuters. «Φρόντιζε και προστάτευε τους άλλους» πρόσθεσε η φίλη της. Είπε ότι η αστυνομία στην αρχή πέταξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με αληθινές σφαίρες.

 

Η τελευταία φωτογραφία της Ma Kyal Syn πριν σκοτωθεί από τους αστυνομικούς/ Twitter 

Η Myat Thu είπε ότι η Angel, που ψήφισε για πρώτη φορά στις εκλογές μόλις πέρυσι, ήταν ένα «ευτυχισμένο κορίτσι». «Αγαπούσε την οικογένειά της και η οικογένειά της την αγαπούσε πάρα πολύ», είπε. «Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε αληθινές σφαίρες σε ανθρώπους».

Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, στη Μιανμάρ γίνονται καθημερινά μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα τον τερματισμό της στρατιωτικής εξουσίας και την απελευθέρωση των κρατουμένων εκλεγμένων ηγετών.

 

Περισσότεροι από 54 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αν και άλλες εκθέσεις ανεβάζουν τον αριθμό πολύ παραπάνω. Η Τετάρτη ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά το πραξικόπημα, με 38 διαδηλωτές νεκρούς σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να «σταματήσουν την φαύλη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». Την ίδια ώρα δεκάδες χώρες καταδικάζουν τη βία στη Μιανμάρ, κάτι που ωστόσο, παραβλέπουν οι ηγέτες του πραξικοπήματος. Ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε «τις ισχυρότερες διεθνείς ενέργειες» κατά του στρατού.

 

«Βλέπετε αυτές τις τελευταίες 3-4 ημέρες πόσες από τις αθώες και νεαρές ζωές έχουν αφαιρεθεί», δήλωσε ο Kyaw Moe Tun στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που αντικαταστάθηκε από τον στρατό. «Αυτό που θέλουμε για τον λαό της Μιανμάρ είναι προστασία».

 

Με πληροφορίες του BBC

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Show More

Related Articles

Back to top button