ΚοινωνίαΝέα

Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: «Ξέφραγο αμπέλι» η γραμμή 1 του Μετρό

Όσα αναφέρονται

Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στη γραμμή 1 του Μετρό έχει ως θέμα η επιστολή που απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ. προς τη διοίκηση και υπηρεσιακά στελέχη της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται, κατά το τελευταίο 20ήμερο έχουν πραγματοποιηθεί 8 κλοπές εξοπλισμού (καλώδια) στη γραμμή 1, η οποία ως μια «ανοιχτή Γραμμή» έχει ιδιαιτερότητες, που υπαγορεύουν την αδιάλειπτη 24ωρη φύλαξή της.

Αν και κατόπιν διαμαρτυριών και πιέσεων από το σωματείο, στις 20 Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους της εταιρίας και της ΕΛ.ΑΣ, στην οποία συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του σχεδίου «Αριάδνη» και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη Γραμμή 1, το σωματείο αναφέρει πως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα η γραμμή να έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι» με παραβατικά άτομα να δρουν ανενόχλητα μέσα σε αυτή.

Το σωματείο επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς αφενός η κλοπή εξοπλισμού δημιουργεί πρόβλημα ασφαλείας στη γραμμή, αφού σταθμοί μπορεί να τεθούν, κάθε στιγμή, εκτός λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ αφετέρου, ο τρόπος δράσης των παραβατών είναι και επικύνδυνος για τους ίδιους με υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Κατόπιν αυτών, το σωματείο ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την διασφάλιση της ουσιαστικής φύλαξης της Γραμμής 1 σε 24ωρη βάση για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και πράξεων εντός του δικτύου, σε σταθμούς και συρμούς. Συγκεκριμένα, ζητείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στη σύσκεψη της 20ης Δεκεμβρίου 2022 για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του σχεδίου «Αριάδνη» [που αφορά την φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ.] και παράλληλα την επαναφορά του μέχρι και την 8η Οκτωβρίου 2021 τρόπου φύλαξης της Γραμμής 1, με προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ, ώστε να εξασφαλιστεί ο διαρκής έλεγχος όλου του μήκους του δικτύου σε 24ωρη βάση, ακόμα και σε σημεία, όπου εργάζονται συνεργεία εκτός ΣΤΑ.ΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η τοποθέτηση εποπτών ασφαλείας της ΣΤΑ.ΣΥ σε όλο το μήκος του δικτύου της Γραμμής 1 κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας αλλά και τις ώρες της διακοπής της και η δημιουργία Γραφείου Ασφαλείας, ως σημείο αναφοράς σε χώρο που θα βρίσκεται κατά μήκος της γραμμής 1. Επιπλέον ζητείται η συνδρομή της ομάδα ΔΙ.ΑΣ της ΕΛ.ΑΣ με την διάθεση περιπόλων, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, εκτός του δικτύου, ιδιαίτερα στα σημεία, τα οποία είναι επικίνδυνα για να εισέλθουν παραβατικά άτομα.

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ επισημαίνει πως αν συνεχιστεί η αδράνεια, που υπονομεύει την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, θα υπάρξει προσφυγή σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση θεωρηθεί ως προσφορότερη για την προστασία εργαζόμενων και επιβατών, ενώ σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα γίνει ανεκτή η μετατόπιση οποιονδήποτε ευθυνών σε εργαζόμενους.

Με πληροφορίες από athenstransport.com

Show More

Related Articles

Back to top button