Συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και στην εταιρεία «Κέκροψ», με αντικείμενο την τύχη ελεύθερων χώρων στην περιοχή του Ψυχικού. Η «Κέκροψ» ζητεί τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων αυτών προκειμένου να τις οικοδομήσει, ενώ ο δήμος –υποστηριζόμενος από συλλόγους της περιοχής– ζητεί να παραμείνουν ως εκτός σχεδίου δασικές περιοχές.
Η υπόθεση αφορά μια λεπτή λωρίδα γης, πλάτους 10-11 μέτρων και μήκους περίπου 100 μέτρων, που λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πνεύμονας πρασίνου. Το οικόπεδο προβλεπόταν από το ρυμοτομικό σχέδιο του 1936 ως χώρος για καταστήματα. Μετά πέντε δεκαετίες (1988) και ενώ ο χώρος παρέμεινε αδόμητος, το ρυμοτομικό αναθεωρήθηκε και το ίδιο οικοδομικό τετράγωνο χαρακτηρίστηκε «χώρος αγοράς». Ωστόσο, δύο χρόνια μετά ήρθε νέα αναθεώρηση, με την οποία ο χαρακτηρισμός μετατράπηκε σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου προς απαλλοτρίωση. Η «Κέκροψ» προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο το 2007 ακύρωσε την αναθεώρηση του 1990. Ανέπεμψε όμως την υπόθεση στη διοίκηση, ζητώντας να εξεταστεί σε συνδυασμό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης και τον δασικό ή μη χαρακτήρα της. Το 2014 ψηφίστηκε ο ν. 4315, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεψε ότι εκτάσεις που είχαν ενταχθεί στο παρελθόν στο σχέδιο πόλης ως οικοδομήσιμες και άλλαξαν χαρακτηρισμό δεν μπορούν να θεωρηθούν δασικές. Υστερα από αυτό η «Κέκροψ» επανήλθε, ζητώντας νέες γνωμοδοτήσεις από την περιφέρεια και τη δασική υπηρεσία, με τις οποίες επανέφερε το αίτημα του αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου.
Η υπόθεση έφθασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για δεύτερη φορά. Με τις γνωμοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής και της δασικής υπηρεσίας να συνηγορούν στον αποχαρακτηρισμό, το Συμβούλιο είχε «δεμένα τα χέρια» και πρότεινε την ένταξη του οικοπέδου στο σχέδιο πόλης με αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό (λ.χ. ο χαρακτηρισμός «χώρος αγοράς» να υποκατασταθεί από άλλες χρήσεις: κατοικία, πρεσβείες, φαρμακεία, ιδιωτικά γυμναστήρια, κτίρια πρόνοιας και εκπαίδευσης). Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ ήταν ελαφρώς βελτιωμένη, μειώνοντας το ανώτατο ύψος των κτιρίων (από 11 μ. σε 9 μ.). Η υπόθεση όμως τελικά αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του δήμου.
Ο δήμος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η διοίκηση έχει παραπλανηθεί. «Ο δήμος κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να διατηρηθεί ο δασικός του χαρακτήρας και να αποτραπεί η μετατροπή του από κοινόχρηστο – κοινωφελή χώρο σε οικοδομήσιμο», αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Γαλάνης. «Θεωρούμε ότι η πρότασή μας έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, που τώρα οφείλει να συνεξετάσει την πρόταση του δήμου», λέει ο γενικός διευθυντής της «Κέκροψ», Γιάννης Σχινάς. «Ο δήμος ζητεί και να βγει εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού το οικόπεδο και να μην το απαλλοτριώσει».
Πηγή: kathimerini.gr/ Γιώργος Λάλιος