ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ κλοτσήσαμε την καρδάρα με το γάλα

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ίσως αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση των εκλογών.

Μέχρι προχθές, είχαμε καταφέρει να στριμώξουμε τον Μητσοτάκη με την πρόταση μομφής. Οι νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έδιναν πρόσθετο βάρος στην εκστρατεία κατά του παρακράτους του Μαξίμου.

Το σκάνδαλο με την greek mafia, η διαφθορά και οι παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου στο έργο της αστυνομίας άνοιγαν νέο πεδίο θεσμικής αντιπολιτευτικής δραστηριότητας. Η ακρίβεια και οι τιμές στην ενέργεια επίσης, τη στιγμή που ο χειμώντας μπήκε για τα καλά αυτή την εβδομάδα. Ξαφνικά το σκηνικό ανατράπηκε. Στην κυβέρνηση δόθηκε η ευκαιρία να περάσει από την άμυνα στην επίθεση.

Οι συμμαχίες με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν χτιστεί το προηγούμενο διάστημα, καταστράφηκαν. Ολα τάχθηκαν εναντίον της απόφασης μας.

Η επιμονή στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών, είχε θετική απήχηση στον χώρο των μετριοπαθών «κεντρώων » ψηφοφόρων, από τους οποίους θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα Η εκδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας(«Μένουμε Ευρώπη;»), είχε προκαλέσει ένα ακόμη ρήγμα στο «αντισύριζα μέτωπο». Είχε στραπατσάρει το προφίλ Μητσοτάκη. Για αυτόν, η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αποτελεί θείο δώρο.

Το πέρασμα από την επιτυχημένη θεσμική αντιπολίτευση σε ένα είδος ακτιβισμού εκτός Βουλής είναι αντιφατικό. Προδίδει ασυνέχεια και σοβαρότατο έλλειμα στρατηγικής. Δεν είναι ότι χάνεις κάτι, αλλά κερδίζεις κάτι άλλο. Το κόμμα δεν κερδίζει τίποτα, ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά.

 

Αν ο στόχος της νέας τακτικής είναι τα τμήματα του εκλογικού σώματος που απέχουν από τις εκλογές, ούτε αυτός εξυπηρετείται. Τα τμήματα αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε προσεγγίσει εδώ και καιρό, με πολλαπλές πρακτικές και συστηματική δουλειά στην κοινωνία, όπου το κόμμα υστερεί.

Η αποχή από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν είναι μια απόφαση ή μια αμφιλεγόμενη ανακοίνωση που θα ξεχαστεί. Η δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος για τον πιθανό εκβιασμό Ανδρουλάκη ήταν απρόσεκτη. Σίγουρα διογκώθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ αλλά θα μπορούσε γρήγορα να ξεχαστεί. Αν γίνονταν οι κατάλληλες κινήσεις επαναπροσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιφάσεις της ηγεσίας του. Το μόνο που τελικώς καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε τον Λοβέρδο.

Την απόφαση για την αποχή θα τη σέρνουμε μέχρι την ημέρα των εκλογών. Θα την κουνάνε σε κάθε ευκαιρία οι αντίπαλοί μας. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να μπω σε εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν σε μια τέτοια κίνηση, για την οποία είχαν εκφραστεί εδώ και καιρό σοβαρές αντιρρήσεις από μια σημαντική μερίδα συντρόφων. Ελπίζω μόνο να μην αποδειχθεί ιστορικό λάθος.

Άρης Κουμουνδούρος – Tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button