ΠολιτισμόςΦωτογραφίαΚόσμοςΕιδήσεις

Στην αφροαμερικανή φωτογράφο Deana Lawson το βραβείο HUGO BOSS 2020

Τρυφερές αλλά και σκληρές εικόνες: μια πραγματικότητα της ζωής των μαύρων άγνωστη σε πολλούς

Η αφροαμερικανή Deana Lawson κέρδισε το βραβείο Hugo Boss 2020 που απονέμεται από το μουσείο κάθε δύο χρόνια από το ίδρυμα Solomon R. Guggenheim. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων ενώ στη νικήτρια θα διοργανωθεί  και μία ατομική έκθεση στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη, και το έργο της θα παρουσιαστεί σε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, που θα οργανωθεί από κοινού από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης  (MoMA PS1) και το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βοστώνης το 2021.

Η δουλειά της Lawson επικεντρώνεται στη ζωή των μαύρων και μέχρι σήμερα έχει εκτεθεί στο μουσείο αμερικανικής Τέχνης Whitney, στο  MoMA και στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου. Οι εικόνες της είναι τρυφερές αλλά και σκληρές καθώς καταγράφει τη ζωή τους, καθρεφτίζοντας στο έργο της μια πραγματικότητα άγνωστη σε πολλούς.

Νεοϋορκέζα γεννημένη στο Ρότσεστερ, η 41χρονη φωτογράφος έχει φωτογραφίσει ποπ σταρς και Αφροαμερικανούς στα σπίτια της με το έργο της να είναι ένα ντοκουμέντο της σύγχρονης ζωής των μαύρων στην Αμερική. Τα σώματα και η στάση των μοντέλων της σε μια «ήσυχη αναμονή» κρύβουν κάτι το ανησυχητικό μέσα στον οικείο χώρο που τα περιβάλλει.

Με το έργο της συμβάλει στην καταγραφή του τοπίου της ζωής των Αφροαμερικανών σε μια εποχή κρίσιμη που αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της βίας και των διαχωρισμών.

ΠΗΓΗ: elculture.gr

Show More

Related Articles

Back to top button