Στην αντεπίθεση η πυρηνική βιομηχανία 35 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ… σαν σήμερα
Από την εκδήλωση των Πράσινων «Τσερνομπίλ: Το Βατερλώ της πυρηνικής ενέργειας»
Τους κινδύνους για τον πλανήτη από την «αντεπίθεση» της πυρηνικής βιομηχανίας η οποία επιχειρεί να παρουσιαστεί ως …βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανέδειξε μεταξύ άλλων η εκδήλωση των Πρασίνων με θέμα «Τσερνομπίλ: Το Βατερλώ της πυρηνικής ενέργειας» που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τη μεγάλη καταστροφή.
Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος σημείωσε ότι μετά το Τσερνομπίλ το σοκ της Φουκουσίμα επηρέασε για μεγάλο διάστημα την πυρηνική βιομηχανία τα σχέδια της οποίας πάγωσαν, ωστόσο τελευταία επανέρχεται στο προσκήνιο διεκδικώντας μάλιστα χρηματοδότηση από τους πόρους του European Green Deal με την αιτιολογία ότι η πυρηνική ενέργεια δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα!
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος, έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα του Απριλίου του 1986 καθώς και τις συνέπειες του μεγαλύτερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία.
«Δεν υπάρχουν ασφαλείς πυρηνικοί αντιδραστήρες και η μόνη βιώσιμη διέξοδος στο ζήτημα της ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Πυρηνικών Επιστημόνων, Νίκος Κατσαρός. Αναφερόμενος μάλιστα στο υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, επεσήμανε ότι σε περίπτωση ατυχήματος 350 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν στη ραδιενέργεια.
Εν τέλει η πυρηνική ενέργεια επειδή είναι από τις πιο επικίνδυνες και ακριβές τεχνολογίες, στρώνει το δρόμο για αντιδημοκρατικές λογικές, διότι:
- Από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παράγονται υλικά για τη γόμωση πυρηνικών όπλων, πράγμα που αποτελεί κρατικό απόρρητο και ευνοεί αδιαφανείς διαδικασίες
- Στους κόλπους της δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, ούτε ο δημόσιος διάλογος
Τέλος, η παραγόμενη ενέργεια είναι πολύ ακριβότερη από αυτήν των ΑΠΕ και συνεχίζει να παράγεται μόνο και μόνο με τις κρατικές επιδοτήσεις που καλύπτουν το αυξημένο κόστος της, περισσότερο για να αποκτήσουν τα κράτη πυρηνικά όπλα, παρά για να παρέχουν στους λαούς τους φτηνή ενέργεια.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο ιδρυτικό μέλος των Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο ο οποίος δεν μίλησε στην εκδήλωση όπως είχε προγραμματισθεί, καθώς νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», χτυπημένος από τον κορονοϊό.