ΑκτιβισμόςΕλλάδα

Σταγιάτες Πηλίου: τη διαχείριση του χωριού παίρνει στα χέρια της η λαϊκή συνέλευση!

Μεγαλειώδη χαρακτηρίζουν τη χθεσινή συνέλευση στην πλατεία του χωριού Σταγιάτες στο Πήλιο, με συμμετοχή των μόνιμων κατοίκων του χωριού και των Σταγιατιωτών που μένουν στο Βόλο. Τη συνέλευση οργάνωσαν κάτοικοι του χωριού στην οποία και παραχώρησαν … τη διαχείριση του χωριού!

Την κινητοποίησή τους αυτή πυροδότησε η αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και ο αποκλεισμός των Σταγιατών από το νερό της Κρύας Βρύσης, απ’ όπου παραδοσιακά υδρευόταν για χρόνια. Στην αδυναμία του προέδρου να πάρει πρωτοβουλίες και να προασπίσει τα συμφέροντα του χωριού, οι Σταγιάτες οργάνωσαν την εν λόγω λαϊκή συνέλευση, στην οποία μετά από την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται ότι, μετά και την άρνηση του τοπικού εκπρόσωπου να αναλάβει πρωτοβουλίες, τη διαχείριση του χωριού παίρνει στα χέρια της η λαϊκή συνέλευση!

Έγινε πορεία με μαύρες σημαίες προς το σπίτι του τοπικού εκπροσώπου, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα και κατόπιν, όλοι μαζί μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βόλο.

«Το μήνυμα στάλθηκε από το μικρό μας χωριό προς όλες τις κατευθύνσεις. Παλεύουμε ενάντια στη λεηλασία των φυσικών μας αγαθών και της ελευθερίας μας μέχρι να δικαιωθούμε με ότι αυτό συνεπάγεται», αναφέρεται στην ανάρτηση που καταλήγει ότι «μοιραζόμαστε τις υπέροχες στιγμές που βιώνουμε στις Σταγιάτες με όλους τους συναγωνιστές/ριες με τους ίδιους στόχους τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού σε όλο τον πλανήτη».

Αναλυτικά το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης Σταγιατών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ

Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας.
Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών, σήμερα Κυριακή 10-5-20 συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και αποφασίσαμε τα εξής:
– Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες.
– Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων.
– Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών.
– Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού.
– Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση.
– Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων. (Υ.Μ. 5673/4-12-57 Υγ. Διάταξη)
– Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος.
Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο και στον τύπο.
Ακολουθούν υπογραφές.

Show More

Related Articles

Back to top button