Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τρίτη 25 Απρίλη τα Σωματεία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενάντια στη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στην Αθήνα, το απεργιακό ραντεβού έχει δοθεί στις 12 μ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας στήριξη του «αγώνα υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού με παράλληλη διεκδίκηση για ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εναντίον της κατάργησης της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και εναντίον των κερδοσκοπικών ορέξεων των ιδιωτών».
«Μέσα στις γιορτές του Πάσχα, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των πέντε μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), η μετατροπή των οποίων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή. Από την σύνθεση των συμβουλίων μπορεί κάνεις να καταλάβει την πραγματική στόχευση της διοικητικής αλλαγής των μουσείων ως αυτόνομοι οργανισμοί (ΝΠΔΔ) που έφερε το νομοσχέδιο και δεν είναι άλλη από τη σύνδεση των μουσείων με τις επιχειρήσεις και την αγορά, αποσπώντας τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στα Διοικητικά Συμβούλια των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, φιγουράρουν κάθε μορφής “πολιτιστικά ευαίσθητοι” εκπρόσωποι μεγαλοεπιχειρήσεων», σημειώνει και προσθέτει πως «λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της θητείας της, η κυβέρνηση προχωρά στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργιά των μουσείων, διορίζοντας τους εκπρόσωπους τους. Επιχειρηματίες, διοικητικά στελέχη, μάνατζερ με πείρα και ειδίκευση στις ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορούν τώρα από καλύτερες θέσεις να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος του πολιτισμού. Από αυτό το συνονθύλευμα δεν μπορούσε να λείπει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) που νομιμοποιεί την αντιδραστική αλλαγή στην διοίκηση των μουσείων, διορίζοντας ένα μέλος της στο ΔΣ, την ώρα μάλιστα που συνεχίζουν να υπάρχουν κινητοποιήσεις και αντιδράσεις κατά του νόμου από τα σωματεία των εργαζομένων».
«Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους» τονίζει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
«Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού με παράλληλη διεκδίκηση για ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εναντίον της κατάργησης της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και εναντίον των κερδοσκοπικών ορέξεων των ιδιωτών», τονίζει η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ, σημειώνοντας πως «η σύνθεση των ΔΣ επιβεβαιώνει ακράδαντα την σύνδεση των μουσείων με την “αγορά” και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, και επαληθεύει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων για το τί θα επακολουθούσε στα μουσεία, μετά την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Η πλειοψηφία των διορισθέντων μελών είναι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών και ξενοδοχειακών ομίλων (όπως εκπρόσωποι των ΤΙΤΑΝ, “Lamda” ΣΑΝΗ ΑΕ, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.ά.). Η επιλογή τους από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εκφράζει και υπερασπίζεται τη λογική της άκρατης κερδοφορίας, την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχειακού και τουριστικού τύπου, την κατάργηση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής γνώσης με την απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πραγματοποίηση συμφωνιών “πάνω και κάτω από το τραπέζι” με εταιρείες και ιδρύματα που θα λυμαίνονται τις αρχαιότητες, και θα καταστρατηγούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».