Σε δημοπρασία πίνακας που ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ για τον Ωνάση
Αφού έμεινε σε αποθήκη για δεκαετίες, ένας πίνακας που ζωγράφισε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και αργότερα τον δώρισε στον Αριστοτέλη Ωνάση θα πωληθεί σε δημοπρασία.
Πρόκειται για ένα τοπίο, με τίτλο «The Moat, Breccles», τον οποίο ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ το 1921 και ο οίκος που διοργανώνει τη δημοπρασία εκτιμά ότι η τιμή του θα φτάσει τα 1,5- 2 εκατ. δολάρια. Το έργο έμεινε στην προσωπική συλλογή του Βρετανού πολιτικού για 40 χρόνια, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να τον χαρίσει στον Ωνάση και βρήκε μία θέση στη θαλαμηγό «Χριστίνα».
«Δεν του άρεσε να δίνει πίνακες, ή να τους πουλάει», δήλωσε ο Ζαν Πολ Ένγκελεν, αναπληρωτής αντιπρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Phillips. Όμως, όταν ο Τσόρτσιλ ανέπτυξε φιλική σχέση με τον Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αποφάσισε να κάνει στον επιχειρηματία μία «τιμή» που έως τότε είχε κάνει σε ελάχιστους, ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Να του χαρίσει έναν πίνακά του.
«Αν ο φίλος σου είναι ο Ωνάσης, ένας από τους πιο πλούσιους και πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον κόσμο, τότε προφανώς θα του δώσεις κάτι αγαπημένο σου, για το οποίο είσαι υπερήφανος», σχολίασε ο Ένγκελεν.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης τοποθέτησε τον πίνακα του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο σαλόνι της θαλαμηγού «Χριστίνα» όπου- σύμφωνα με τον Ένγκελεν- ήταν δίπλα σε έργα των Ελ Γκρέγκο, Πισαρό, Γκογκέν και Βερμέερ.
Η τελευταία φορά που εθεάθη ο πίνακας- ένα τοπίο από ακίνητο εξαδέλφης της συζύγου του Τσόρτσιλ- ήταν όταν τον κατέγραψε η κάμερα στο ντοκιμαντέρ του 1964 «The Other World of Winston Churchill».
Η φιλία του Τσόρτσιλ με τον Ωνάση
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν φίλοι από τότε που τους σύστησε ο γιος του δεύτερου, Ράντολφ, το 1956, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.
Ο Τσόρτσιλ έκανε οχτώ ταξίδια με το «Χριστίνα», από το 1958 έως το 1963, ενώ σε μία επιστολή προς τη σύζυγό του είχε περιγράψει τη θαλαμηγό ως «την πιο όμορφη κατασκευή που έχω δει να επιπλέει», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση η κόρη του, Χριστίνα, δώρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο, αλλά τα περιεχόμενά της παρέμειναν στην οικογένεια και ο πίνακας του Τσόρτσιλ κατέληξε σε αποθήκη.
«Γνώριζαν ότι είχαν τον πίνακα και έπειτα από συζητήσεις αποφασίστηκε ότι ίσως ήταν κάτι που, αντι να μένει σε μια αποθήκη, θα έπρεπε να περάσει στην επόμενη γενιά των συλλεκτών», δήλωσε ο Ένγκελς.
Πηγή: in.gr