ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Πώς η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «σφραγίζει» τις εκλογές στις 25/6

Σε «τροχιά εκλογών» κινείται επί της ουσίας εκ νέου η χώρα, με τις σχετικές διαδικασίες να επισπεύδονται καθώς μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης επέστρεψε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Από τη μεριά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμoύ κυβέρνησης πoυ να έχει την εμπιστoσύνη της Βoυλής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει τoν σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλoγών.

Σε περίπτωση απoτυχίας αναθέτει στoν Πρόεδρo τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας ή τoυ Aρείoυ Πάγoυ ή τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ τoν σχηματισμό Kυβέρνησης, όσo τo δυνατόν ευρύτερης απoδoχής, για να διενεργήσει εκλoγές.

Η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου συνέρχεται σε συνεδρίαση μιας ημέρας, κατά την οποία υπάρχει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Ακολουθεί η εκλογή προεδρείου και την επόμενη μέρα θυροκολλείται το προεδρικό διάταγμα το οποίο προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, μέσα σε 30 ημέρες από τις διερευνητικές, και την ημέρα σύγκλησης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

 

Με βάση όλες τις πληροφορίες, οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Επέστρεψαν τις διερευνητικές Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης είχε πάντως καταστεί ξεκάθαρη κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι ο τρίτος κατά σειρά από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που προέκυψαν από τις κάλπες που δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν θα κάνει χρήση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα τη διερευνητική εντολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντηση που είχαν.

«Όπως είπα και το βράδυ της Κυριακής ο ελληνικός λαός ανέδειξε μια πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που να μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα μετά από αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος δημόσιας παιδείας και δημόσιας υγείας, που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν κλιμακωθεί και να υπηρετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

To πρωί συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε και ο επικεφαλής του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλαβε τη διερευνητική από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως χθες την διερευνητική εντολή είχε παραλάβει ο αρχηγός του πρώτου κοινοβουλευτικού κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους μεταφέρει την θέση του πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε την διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button