ΠολιτικήΕλλάδαΚόσμος

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Κύπρο.

«Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο».

Ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός σήμερα το πρωί Τετάρτη 4/10 στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την εκλογή του στην Προεδρία του κόμματος και ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προσδοκώ να συνεχιστεί η συνεργασία που υπάρχει πάντοτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και γενικότερα με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων», επισήμανε ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε:

«Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, κοινές προκλήσεις, η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Χαιρετίζω το γεγονός ότι επέλεξες η πρώτη επίσκεψη σου εκτός Ελλάδας να είναι στην Κύπρο, είναι συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας. Καλωσορίζω και τους συνεργάτες σου, είναι πολύ γνωστοί υπό τις προηγούμενες ιδιότητες τους και τη συνεργασία που είχαμε και προσβλέπω στη συζήτηση μας».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «και εγώ προσβλέπω στη συζήτηση μας και στη συνεργασία μας. Να ευχαριστήσω, επίσης, διότι ήσασταν το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την εκλογή μου».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε δηλώσεις στο προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είχε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Τόνισε τη σημασία στην επανεκκίνηση των συνομιλίων στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από εκεί που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά και μια λύση ΔΔΟ προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων χωρίς τουρκικά στρατεύματα.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησα καθήκον μου η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας, να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είχα μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπου συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς. Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικα στρατεύματα. Τόνισα επίσης τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά στην ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τόνισε επίσης την στήριξη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αναλάβει ο ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις διεθνείς εξελίξειςκαι τόνισε την σημασία στον συντονισμό και συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας.

«Συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα “3+1” αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, για τα ελληνοτουρκικά είπε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρος ότι οι ενέργειες στην Πύλα και στα Βαρώσια θα είναι εξαιρετικά αρνητικές στον διάλογο.

Τον Στέφανο Κασσελάκη συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, και ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέφανος Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το Συμβούλιο, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και υπογράμμισε τη σημασία του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Εκφράζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, «θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο και θα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι είναι σημαντικό να συνδεθεί με το Κυπριακό το υπό συζήτηση ευρωτουρκικό πλαίσιο και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση.

Το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη

Αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και θα έχει συναντήσεις με τους Προέδρους του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ΔΗΠΑ Μάριο Καρογιάν και Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται 10λεπτη ξενάγηση στη νεκρή ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Την Πέμπτη (5/10) θα καταθέσει, μαζί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ στεφάνι στο Μνημείο των Καβάζογλου-Μισιαούλη.

 

Show More

Related Articles

Back to top button