ΑκτιβισμόςΑλληλεγγύηΕιδήσεις

Πρωτοφανής απόφαση: Εισαγγελέας απαγορεύει την κυκλοφορία στα Eξάρχεια και τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις!

Στην επιβολή πρωτοφανών περιοριστικών όρων σε βάρος των τριών συλληφθέντων, του κωμικού Αλέξανδρου Τιτκώβ, του μουσικού, Θωμά Λάλου και ενός ακόμα ατόμου, κατά την επίθεση της αστυνομίας σε μπλοκ διαδηλωτών που αποχωρούσε από την αντιρατσιστική συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης, προχώρησαν ανακριτής και εισαγγελέας.
Η απόφαση απαγορεύει στους τρεις τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, καθώς και την παρουσία τους στην περιοχή των Εξαρχείων. Η απαγόρευση ισχύει για συγκεκριμένους δρόμους, και συνιστά μεταξύ άλλων, και οικονομικό στραγγαλισμό του ενός εκ των κατηγορούμενων. «Αυτού του είδους ο περιοριστικός όρος παραβιάζει το θεμέλιο του πολιτεύματος» σχολιάζει η συνήγορος των συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη, σε δηλώσεις της στο ThePressProject.
Απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις και εισόδου στα Εξάρχεια για Τιτκώβ και Λάλο

 

Ελεύθεροι με βαρείς και πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες της περασμένης Τετάρτης, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αποχώρησης μπλοκ διαδηλωτών από την αντιρατσιστική συγκέντρωση της πλατείας Βικτωρίας. Οι τρεις συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα

Ο stand up κωμικός, Αλέξανδρος Τιτκώβ, ο μουσικός Θωμάς Λάλος (Vox Populi) καθώς και ένας 27χρονος Αργεντινός που συνελήφθησαν την Τετάρτη, άκουσαν τον εισαγγελέα και τον ανακριτή να τους επιβάλλει την αδιανόητη απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση, καθώς και την απαγόρευση παρουσίας τους στην περιοχή των Εξαρχείων. Μάλιστα, την απόφαση συνοδεύουν και σχετικοί χάρτες, με τα σημεία της Αθήνας στα οποία τους απαγορεύεται να βρεθούν.

Δήλωση της δικηγόρου των συλληφθέντων στο TPP: «Αυτό δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, αφορά όλους τους πολίτες»

«Εκτός των συνήθως περιοριστικών όρων, που φυσικά και δεν θα έπρεπε να επιβληθούν, διότι από όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες που προσκομίσαμε και θέσαμε υπόψιν της ανακρίτριας και του εισαγγελέα προκύπτει αυτόματα η αθωότητα των κατηγορουμένων και η ενοχή των αστυνομικών για κακούργημα, η διαδικασία κατέληξε στην επιβολή επιπλέον όρων, εκ των οποίων ο χειρότερος είναι η απαγόρευση συμμετοχής σε συγκεντρώσεις» δηλώνει η δικηγόρος των συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη, τονίζοντας πως ένας τέτοιος περιοριστικός όρος, παραβιάζει βασικά δικαιώματα των κατηγορούμενων, δημιουργώντας ένα οδυνηρό προηγούμενο.

«Αυτού του είδους ο περιοριστικός όρος παραβιάζει το θεμέλιο του πολιτεύματος και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη και σε ό,τι αφορά το καθήκον, όπως περιγράφεται από το Σύνταγμα, των δικαστικών λειτουργών. Το καθήκον των λειτουργών είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων. Το καθήκον τους λοιπόν είναι να εγγυηθούν το δικαίωμα των κατηγορουμένων στη διαδήλωση, ακόμα κι αν αυτό επιχειρείται από τη μεριά των κυβερνώντων να καταργηθεί. Σήμερα λοιπόν αυτός ο δικαστικός μηχανισμός απαγορεύει την άσκηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, τυφλά, ολοκληρωτικά, χωρίς καμιά δικαιολογία, είτε νομική, είτε πραγματική» δηλώνει ακόμα η δικηγόρος, ενώ προαναγγέλλει την προσφυγή των κατηγορούμενων εναντίον της απόφασης.

«Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα γίνει στο τέλος δεκτό, είναι προφανές ότι θα επανέλθουμε με νόμιμα μέσα, αλλά είναι και προφανές ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, αφορά τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που ζουν σε αυτήν την Επικράτεια» προσθέτει.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της απόφασης των απαγορεύσεων συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και παρουσίας στα Εξάρχεια, οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν ντιρεκτίβα για περιοχές στις οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν κωμικό και έναν μουσικό, που εργάζονται σε μαγαζιά της Αττικής.

«Υπάρχει επίσης η πρωτοφανής απαγόρευση εισόδου σε περιοχή της Αθήνας, στην πραγματικότητα σε όλο το κέντρο. Ένα από τα παιδιά μάλιστα δουλευεί σε μαγαζιά του κέντρου, στα οποία πλέον δεν μπορεί να δουλέψει» υπογραμμίζει η δικηγόρος.

Δείτε το απόσπασμα της απόφασης:

 ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

 

Show More

Related Articles

Back to top button