Χαλάνδρι: Πολιτικά παιχνίδια με τα απορρίμματα
“Μπλόκο” στον κανονισμό καθαριότητας του Χαλανδρίου έβαλε η αντιπολίτευση του Δήμου.
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η ομαλή λειτουργία της πόλης του Χαλανδρίου τους επόμενους μήνες, μετά και την άρνηση της αντιπολίτευσης να ψηφίσει τον νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, πυροδοτώντας σφοδρή πολιτική σύγκρουση.
Ο νέος κανονισμός καθαριότητας που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, παρότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, δεν “πέρασε” απο το Δημοτικό Συμβούλιο,
αν και ψηφίστηκε πλειοψηφικά, καθώς ως κανονιστική διάταξη χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία συμβούλων. Με αυτόν τον τρόπο εξακολουθεί να ισχύει ο παλιός κανονισμός που διαμορφώθηκε πριν απο δεκαπέντε χρόνια επι δημαρχίας Ζαφειρόπουλου.
Το παράδοξο είναι οτι ο παλιός κανονισμός, έχει χαρακτηριστεί απο όλες τις παρατάξεις του Δήμου ως παρωχημένος ενώ την ίδια στιγμή, η πολιτική που έχει υλοποιήσει έως τώρα η νέα δημοτική αρχή, έχει φέρει αποτελέσματα, βάζοντας το Χαλάνδρι στην λίστα των πιο επιτυχημένων δήμων σε οτι αφορά στην διαχείριση απορριμμάτων.
Προκαλεί εντύπωση πάντως ότι οι περισσότεροι εκ των δημοτικών συμβούλων που δεν ψήφισαν τον νέο κανονισμό, στις ομιλίες τους πριν την ψηφοφορία, αναγνώρισαν τις θετικές διατάξεις του νέου κανονισμού ενώ πολλοί ήταν κι αυτοί που εξήραν τις υπηρεσίες που εργάστηκαν για αυτόν.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά δεν ψήφισε κατά του κανονισμού, προτιμώντας το λευκό και δικαιολογώντας αυτή την επιλογή, δια στόματος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Κουράση, ως αποτέλεσμα της “ασάφειας περί των αρμοδιοτήτων του Δήμου” για να λάβει την οργισμένη απάντηση του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου, ότι “δεν διάβασε καν τον κανονισμό”.
Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), καταψήφισε τον προτεινόμενο Κανονισμό με αιχμή το θέμα της ανταποδοτικότητας. «Τι ανταποδίδουμε και με τι κόστος για τους δημότες; Είναι άλλο να πάρω μέτρα για να βελτιώσω την καθαριότητα και άλλο να βάζω όρους ανταπόδοσης», σημείωσε η εκπρόσωπος της κα Λούλα Καρατζά.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που σχημάτισαν την «Πρωτοβουλία πολιτών στο Χαλάνδρι» και είχαν αποχωρήσει από την πτέρυγα του δημάρχου, ψήφισαν «λευκό», λόγω των “εξαντλητικών προστίμων που προβλέπει για όσους δεν τον τηρούν’.
ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Ο κ. Ρούσσος κατηγόρησε ευθέως την αντιπολίτευση για μικροπολιτικά παιχνίδια ενόψει εκλογών που θυσιάζουν την καθαριότητα και γενικότερα την λειτουργία της πόλης, δηλώνοντας ότι “προτίμησαν να αφήσουν την πόλη χωρίς νέο κανονισμό λειτουργίας της καθαριότητας,διατηρώντας σε ισχύ αυτόν της διοίκησης Ζαφειρόπουλου, και δείχνοντας ότι μέχρι τις εκλογές θα αδιαφορήσουν για την ομαλή λειτουργία της πόλης κάνοντας αυτοσκοπό μόνο την τυφλή αντιπολίτευση”.
Τόνισε ακόμη ότι “δεν κατατέθηκε κάποια εναλλακτική πρόταση παρά το γεγονός οτι την πρώτη φορά που κατατέθηκε ο κανονισμός στο ΔΣ, στα τέλη Ιουλίου, οι δημοτικές παρατάξεις είχαν ζητήσει απόσυρση του θέματος και νέα διαβούλευση, προκειμένου να επεξεργαστούν και να καταθέσουν προτάσεις”.
Ο Δήμαρχος στηλίτευσε και την στάση “ορισμένων σούπερ αριστερών που κατάφεραν να μην ισχύσει η διάταξη για αυστηρό έλεγχο και βαρύτατα πρόστιμα σε ραδιενεργά απόβλητα ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων που αφθονούν στο Χαλάνδρι η σε αυτούς που αγνοούν επιδεικτικά τους νέους υπόγειους κάδους σωρεύοντας σκουπίδια γύρω τους.”
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, Στον νέο κανονισμό, που πρότεινε η διοίκηση του δήμου, περιγράφονταν διεξοδικά οι δεσμευτικές υποχρεώσεις του δήμου απέναντι στους δημότες, παρατίθονταν τα προγράμματα ανακύκλωσης και οι δεσμεύσεις για την λειτουργία τους ενώ ξεκαθαρίζονταν τα όρια,οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.Υπήρχε αναλυτική περιγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για κάθε ομάδα δημοτών και ο τρόπος διάθεσης για κάθε κατηγορία ρύπων.Προβλέπονταν λεπτομερώς ο ακριβής τρόπος ενημέρωσης,απόθεσης και αποκομιδής για υπολείμματα κήπων,κλαδέματα,ογκώδη αδρανή,μπάζα κλπ.
Ιδιαίτερη προσοχή ειχε δοθεί στην προστασία της πόλης από την ανεξέλεγκτη διαφημιστική ρύπανση,ενώ αυστηρές διατάξεις είχαν προβλεφθεί για την απόθεση στερεών αποβλήτων στα πεζοδρόμια και σκουπιδιών εκτός των κάδων,ιδιαίτερα στο εμπορικό κέντρο.