ΥγείαΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

ΠΟΕΔΗΝ: Απολύσεις στις προνοιακές δομές – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη (24/1)

«Οι τραγικές καταστάσεις με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στις ΜΚΟ προνοιακές μονάδες που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από το κράτος, από δωρεές, από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Δημόσιων Προνοιακών Μονάδων σε προσωπικό και χρηματοδότηση» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε προνοιακές δομές της Αττικής, καθώς απολύονται 120 επικουρικοί επαγγελματίες πρόνοιας (κοινωνικοί λειτουργοί, βρεφοκόμοι, νοσηλευτές κλπ.) μετά από 8 χρόνια εργασίας, αντί να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, σύμφωνα με την Ομοσπονδία. Οι θέσεις προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν είναι στους διοριστέους.

«Θυμίζουμε ότι στη διαχείριση της πανδημίας οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες παρά τις ελλείψεις τα κατάφεραν, δεν υπήρξε διασπορά του ιού εν αντιθέσει με τις ιδιωτικές μονάδες που υπήρξε τεράστια διασπορά με τραγικά αποτελέσματα. Εάν είχε προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό στις Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Παίδων και λειτουργούσαν οι δομές που υπάρχουν σε πλήρη ανάπτυξη θα είχαμε αποφύγει τη φιλοξενία δεκάδων εγκαταλελειμμένων παιδιών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων επί μακρόν με εισαγγελική εντολή.

Οι υιοθεσίες και αναδοχές προωθούνται κυρίως από τις Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες. Εξάλλου η ίδια η αρμόδιος Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι το 60% των υιοθεσιών και των ανάδοχων οικογενειών γίνονται από τις Δημόσιες Προνοιακές Δομές.

Εάν υπήρχε περισσότερο προσωπικό στις προνοιακές μονάδες ενηλίκων δεν θα υπήρχε λίστα αναμονής για φιλοξενία άνω του ενός έτους με πολλούς συμπολίτες μας να βρίσκονται σε απόγνωση αφού το κόστος φιλοξενίας σε ιδιωτικές μονάδες είναι δυσβάσταχτο.

Αντί λοιπόν της αναγκαιότητας να προσληφθεί προσωπικό, απολύονται 120 επικουρικοί επαγγελματίες πρόνοιας (κοινωνικοί λειτουργοί, βρεφοκόμοι, νοσηλευτές κλπ.) μετά από 8 χρόνια εργασίας, επειδή απέτυχαν στο διαγωνισμό πρόσληψης μόνιμου προσωπικού του ΑΣΕΠ. Των αντίστοιχων επικουρικών εργαζόμενων στη Δημόσια Υγεία που απέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το Υπουργείο Υγείας ανανέωσε τις συμβάσεις έως τέλος του έτους 2023.

Οι εργαζόμενοι που τώρα απολύονται, κλήθηκαν από το κράτος όταν συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα να επισκεφτούν τα παιδιά στις μονάδες φιλοξενίας της “Κιβωτού του Κόσμου” να ελέγξουν τις συνθήκες φιλοξενίας και να υποβάλουν σχετική έκθεση. Τόσο απαραίτητοι είναι για την Πρόνοια και όμως απολύονται. Στηρίζουμε και καλύπτουμε την κινητοποίηση των Σωματείων και των εργαζομένων των προνοιακών μονάδων της Αττικής την Τρίτη 24/1/2023 και την συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας 8:30πμ.» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Show More

Related Articles

Back to top button