ΠολιτισμόςΤέχνεςΚόσμοςΕιδήσεις

Πλαστοί πίνακες των Γκρέκο, Γκόγια και Μοντιλιάνι παραλίγο για… 12,5 εκατομμύρια ευρώ!

 

Τα πλαστά έργα βρέθηκαν στην κατοχή ενός εμπόρου τέχνης με την έδρα του στην επαρχία του Τολέδο, ο οποίος είχε την πρόθεση να πουλήσει τα έργα ως πρωτότυπα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας ιστορικής κληρονομιάς της αστυνομίας Generalitat στη Βαλένθια.

 

Ο πωλητής, του οποίου το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί, φέρεται να συνεργάστηκε με πολλούς γκαλερίστες και εμπόρους προσφέροντας τα έργα προς πώληση στην Ελβετία, το Μεξικό και τη Γερμανία με αντάλλαγμα προμήθεια 10 τοις εκατό. Οι πιθανοί αγοραστές έχουν ήδη αναζητηθεί.

 

Το έργο του Μοντιλιάνι, το πορτραίτο μιας γυναίκας, προσφέρθηκε για 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση περιλάμβανε την πλαστή υπογραφή του καλλιτέχνη και παραποιημένα έγγραφα αυθεντικότητας. Το Ινστιτούτο Συντήρησης έργων τέχνης της Βαλένθια βοήθησε στην έρευνα αποδεικνύοντας ότι τα έργα τέχνης είναι πλαστά.

 

Τα έργα των Ελ Γκρέκο και Γκόγια, εν τω μεταξύ, διατιμήθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και 1,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Εμπειρογνώμονες από το Εθνικό Μουσείο del Prado και το Sephardic Museum of Toledo αποφάνθηκαν ότι αυτοί οι πίνακες ήταν μη αυθεντικοί.

 

Και τα τρία έργα τέχνης έχουν κατασχεθεί από την αστυνομία, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών εκθέσεων από τα μουσεία, κοινοποιήθηκαν σε ισπανικό δικαστήριο.

 

«Η διακίνηση πλαστών έργων είναι ένα επίμονο πρόβλημα στην αγορά τέχνης που ανησυχεί τις αστυνομικές υπηρεσίες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ιστορικής κληρονομιάς, Antonio López, «αλλά και τους συλλέκτες, εμπόρους τέχνης και τις οικογένειες των καλλιτεχνών που βλέπουν να ανθεί το παράνομο εμπόριο μέσα από μεγάλα κυκλώματα».

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Show More

Related Articles

Back to top button