ΠεριβάλλονΔήμοιΕιδήσεις

ΠΕΣΥΔΑΠ και Πράσινο Ταμείο: συνεργασία για μια νέα εποχή

Την επιχορήγηση του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για την μελέτη, χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις στέγες και στους ελεύθερους χώρους των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ αποφάσισε η διοίκηση του Πράσινου Ταμείου. Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΕΣΥΔΑΠ για χάραξη τοπικής ενεργειακής πολιτικής και αίτημα προς το Πράσινο Ταμείο για την επιχορήγηση του έργου χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις στέγες και στους ελεύθερους χώρους των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Το πήραν πάνω τους οι πρόεδροι

Όπως είναι γνωστό στη Δημόσια Διοίκηση υπάρχουν περιπτώσεις καινοτόμων έργων που βαλτώνουν, καθώς ο προγραμματισμός τους πάσχει, με αποτέλεσμα η υλοποίησή τους να καθυστερεί ή και να ματαιώνεται. Με ενέργειές τους ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος δεν άφησαν περιθώριο για καθυστερήσεις και αμφίσημες διατυπώσεις. Με συνεχείς συσκέψεις συγκεκριμενοποίησαν το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων και κατάρτησαν οδικό χάρτη για την απορρόφηση των πόρων και την υλοποίηση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της θεσμοθετημένης Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ολοκληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΠΕΣΥΔΑΠ για το Όρος Αιγάλεω

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει αναπτύξει στρατηγικό σχεδιασμό για την προστασία και ανάδειξη του Όρους Αιγάλεω, που είναι το μοναδικό από τα βουνά του Λεκανοπεδίου με δυο ενεργούς αυθαίρετους οικισμούς ΡΟΜΑ, που προκαλούν συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση με ταυτόχρονο κίνδυνο δασικής φωτιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός έχει επιχειρησιακή διάσταση (αποκατάσταση ΧΑΔΑ με ραδιενεργά απόβλητα, αποψιλώσεις, αποκατάσταση βατότητας δασικών δρόμων, καθαρισμός κα.), ερευνητική διάσταση (καταγραφή οχλουσών δραστηριοτήτων και παράνομων χωματερών, μέσα από το έργο «Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω» που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο) και εκπαιδευτική διάσταση (υλοποίηση 13ετούς προ-γράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, δράσεις ευαισθητοποίησης). Πλέον ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται καθώς με την υλοποίηση του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκού συστήματος, εντάσσεται μια επιπλέον διάσταση, αυτήν της βιώσιμης ανάπτυξης του Όρους Αιγάλεω. Η πρωτοβουλία αυτή αποφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, λόγω της δημιουργίας ενός πράσινου αποθεματικού από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας για την ενίσχυση περιβαλλοντικών δράσεων των 6 Δήμων που ακουμπούν στο Όρος Αιγάλεω. Πρόκειται επί της ουσίας για την δημιουργία ενός Πράσινου Αυτοδιοικητικού Ταμείου με αναφορά στο Όρος Αιγάλεω.

ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Στηρίζουμε έμπρακτα τους Συνδέσμους Δήμων

stathopoulos

 

 

 

 

 

 

«Από την ίδρυσή του το Πράσινο Ταμείο έχει αλληλένδετη και καθημερινή σχέση με τους ΟΤΑ όλης της χώρας από τον ίδιο το σκοπό του. Ένα από τα ζητήματα που ως νέα διοίκηση του Πράσινου Ταμείου επιλέξαμε να επιλύσουμε με μετρήσιμες πράξεις και δράσεις είναι η οριοθέτηση σε νέα βάση της σχέσης μας με τους Συνδέσμους ή Ενώσεις Δήμων και κάθε είδους σχήμα συνεργασίας περισσοτέρων του ενός Ο.Τ.Α. Η σχέση αυτή παρέμενε ασαφής, με αποτέλεσμα μέχρι πρόσφατα οι Σύνδεσμοι ή Ενώσεις Δήμων να μην έχουν αυτόνομη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Καταφέραμε, νομίζω, πολύ γρήγορα και σε καθημερινή σχεδόν συνεργασία με τον Πρόεδρο κ.Γουρδομιχάλη και αρκετούς δημάρχους μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ να ενεργοποιήσουμε τον αναγκαίο μηχανισμό, ώστε να χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη, χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ΠΕΣΥΔΑΠ με σχετική ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Πράσινου Ταμείου.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Πρόεδρο για τη μεθοδικότητα, την ταχύτητα, αλλά και την άμεση ανταπόκριση στις τεχνικές παρατηρήσεις μας, προκειμένου η πρόταση που κατέθεσε να είναι άρτια και επιλέξιμη. Να μου επιτραπεί, επίσης, μια ιδιαίτερη αναφορά στον πολύ δραστήριο νέο δήμαρχο Κορυδαλλού και από χρόνια φίλο Νίκο Χουρσαλά, που συνέβαλε και εκείνος στην επίτευξη του κοινού στόχου, παράλληλα μετα έργα που σχεδιάζει, εκτελεί ή εντάσσει τις προσεχείς μέρες για το Δήμο του στα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου. Οι Σύνδεσμοι Δήμων είναι για πρώτη φορά δικαιούχοι αυτόνομης χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Αστικής Αναζωογόνησης – Β ́Φάση του Πράσινου Ταμείου, που είναι σε εξέλιξη από τις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου 2020. Ανταποκριθήκαμε θετικά σε ένα πάγιο αίτημα που υποβλήθηκε τον περασμένο χειμώνα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και το Ταμείο, και ικανοποιήθηκε στην αμέσως προσεχή πρόσκληση που εκδόθηκε-αμέσως δηλαδή. Η περιοχή των Δήμων τόσο της Β’ Πειραιά, όσο και της Δυτικής Αθήνας είναι σε σημαντική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει και το φιλόδοξο σχέδιο απομάκρυνσης των Φυλακών Κορυδαλλού και η περιβαλλοντική αξιοποίηση της έκτασης εκεί που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Είναι πρόκληση και για Πράσινο Ταμείο η περιοχή.

Δουλειά δική μας μόνο για το προσεχές τρίμηνο είναι πχ η εκτέλεση, αξιολόγηση ή ένταξη νέων έργων όπως η ανάπλαση της Δωδεκανήσου στον Πειραιά, που εντάσσεται στο ευρύτερο έργο αναβάθμισης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, η συνεργασία με τον Δήμο σε ευρωπαϊκά προγράμματα Life για το Περιβάλλον, η ανάπλαση του χώρου πέριξ του δημαρχείου στον Κορυδαλλό, απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων που εκκρεμούν δεκαετίες στη Νίκαια και είναι σε προένταξη, η αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και νέα συστήματα υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα, ή- να πάμε και λίγο πιο πέρα, σε γειτονικές περιοχές- η αναβάθμιση των πεζοδρομίων στην Αγία Βαρβάρα ή ο εκσυγχρονισμός όλων των πλατειών στην Πετρούπολη, για παράδειγμα, που θα αλλάξουν σημαντικά τη ζωή των κατοίκων και θα αναβαθμίσουν στην περιοχή. Αισιοδοξούμε δε ότι η συνεργασία ΥΠΕΝ, Περιφέρειας Αττικής και Πράσινου Ταμείου στη μεγάλη πρόκληση της αναγέννησης του Πάρκου Τρίτση κατά την προσεχή τριετία -δράση που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ταμείο μας με 3 εκ. ευρώ- θα αφήσουν τη σφραγίδα τους σε όλο αυτό το μεγάλο κομμάτι του Λεκανοπεδίου Αττικής που επηρεάζει».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΟΥΡΔΟΜΙΧΑΛΗΣ: Ο ΠΕΣΥΔΑΠ στη νέα εποχή

gourdomichalis

 

 

 

 

 

 

«Η εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του Συνδέσμου και θα απελευθερώσει πόρους που θα διατεθούν στη προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Στάθη Σταθόπουλο δήλωσε ότι: «Πραγματικά με εντυπωσίασε με την αμεσότητα, την αντίληψη, την αποτελεσματικότητα και την διάθεση συνεργασίας του. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων μας τον ευχαριστώ»

ΠΗΓΗ:  koinoniki.gr

Show More

Related Articles

Back to top button