ΠεντέληΝέαΕιδήσεις

Παλαιοδήμος: «Η ταυτόχρονη απόκτηση όλων των μεριδίων της πλατείας Πόγκα μόνη ρεαλιστική λύση»

«Δύο ακριβώς μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και εν μέσω θέρους, η απερχόμενη διοίκηση, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που ταλανίζει την πόλη των Μελισσίων πάνω από 60 χρόνια».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε επ΄’ αφορμής της ψήφισης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Αυγούστου της απόκτησης μέρους της «πλατείας Πόγκα» από τον Δήμο Πεντέλης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΕΝΤΕΛΗ 2020» Άγγελος Παλαιοδήμος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η παράταξη του δεν υπερψήφισε τη σχετική εισήγηση της διοίκησης, δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που είναι η επόμενη δημοτική Αρχή θα κινηθεί προς την απόκτηση του συνόλου της έκτασης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από μέρους των δημοτών και αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Η πλατεία Πόγκα (ακίνητο μεταξύ της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου – οδού Αγίας Μαρίνας – Ανώνυμου πεζόδρομου) είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος χώρος, σύμφωνα με το ΦΕΚ 147/Δ/1961. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 08/08/2023, η δημοτική Αρχή έφερε το θέμα της απόκτησης “ιδανικού!” μεριδίου του ακινήτου Πόγκα, της τάξης του 50%, με το επιχείρημα ότι έτσι “βάζει πόδι ο Δήμος στο ακίνητο”.

Μετά, όμως, από μια σειρά ερωτημάτων που κατέθεσε ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος κ. Άγγελος Παλαιοδήμος αναδείχθηκε – αποκαλύφθηκε ότι:

-Η πλατεία Πόγκα δεν αποτελείται μόνο από το ακίνητο της οικογένειας Πόγκα, αλλά και από δύο επιπλέον ακίνητα μικρότερης έκτασης, το ένα ιδιοκτησίας της Μονής Πεντέλης και το άλλο ιδιοκτησίας ιδιώτη με όμορη ιδιοκτησία, για τα οποία δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια από τη δημοτική Αρχή με σκοπό την απόκτησή τους.

Η συμφωνηθείσα τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (690€/τ.μ.) δεν είναι πολύ κοντά στην αντικειμενική αξία όπως η δήμαρχος “διαβεβαίωσε”, αλλά 40% ακριβότερη!

Δεν υπάρχει, πανελλαδικά, προηγούμενη περίπτωση απαλλοτρίωσης μεριδίου – τμήματος ακινήτου από Δήμο. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Πεντέλης προέβη σε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας μια θετική απάντηση, η οποία φυσικά θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με την απόκτηση μεριδίου της τάξης του 50% επί του ακινήτου, ο Δήμος δε μπορεί να προβεί σε έργα στο ακίνητο.

Σχετικό δάνειο, ύψους 1,2 εκ €, είχε λάβει ο Δήμος Μελισσίων κατά τη θητεία του Δημάρχου Γ. Μητρόπουλου (2003-2006). Το 50% του δανείου είχε δαπανηθεί την ίδια περίοδο με απόφαση Δ.Σ από τη διοίκηση Μητρόπουλου και το υπόλοιπο 50% από τη διοίκηση Μ. Γραφάκου (2007-2010), χωρίς απόφαση Δ.Σ., για άλλους σκοπούς.

Μέχρι τις 31/12/2023, θα έχει τελεσιδικήσει η κυριότητα ενός μεριδίου της τάξης του 12,5%, ανάμεσα στους φερόμενους κληρονόμους του αρχικού ιδιοκτήτη.

Μετά την 01/01/2024, θα ισχύουν μειωμένες αντικειμενικές αξίες σε πολλούς ΟΤΑ, κατόπιν έγκρισης σχετικών αιτημάτων, τα οποία έχουν υποβάλει πολλοί Δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πεντέλης.

Η κινδυνολογία περί άρσης της απαλλοτρίωσης από κάποιους εκ των μεριδιούχων, που ανέπτυξε ο Χρ. Παναγιωτίδης ως σύμβουλος της δημάρχου, στηρίχθηκε σε υποθέσεις, οι οποίες απείχαν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Η απόκτηση χώρων εντός του Δήμου μας, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου Πόγκα και η αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αποτελεί για το συνδυασμό μας ζήτημα ζωτικής σημασίας. Διαβεβαιώνουμε τους δημότες – κατοίκους της περιοχής ότι είμαστε υπέρ της διαδικασίας της ταυτόχρονης απόκτησης του συνόλου της έκτασης της Πλατείας ‘’Πόγκα’’, ως της μόνης ρεαλιστικής και εφικτής λύσης και φυσικά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από μέρους τους. Ως νέα δημοτική Αρχή, εγγυόμαστε ότι η απόκτηση της έκτασης ‘’Πόγκα’’ θα είναι από τις πρώτες ενέργειές μας, με ταυτόχρονη αξιοποίησή της, ως χώρου υπόγειας στάθμευσης και υπέργειας πλατείας.

Υ.Γ. Απόδειξη της ψηφοθηρικής τακτικής της διοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα είναι το γεγονός ότι εδώ και μέρες είχε ήδη ανακοινώσει στους συμπολίτες μας την συμφωνία του Δήμου τους φερόμενους ιδιοκτήτες. Τελικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 08/08/2023, η ψήφιση του θέματος συγκέντρωσε 13 θετικές ψήφους, ωστόσο απαιτούνταν 17 θετικές ψήφοι προκειμένου να εγκριθεί η σχετική εισήγηση, η οποία τελικά απορρίφθηκε. Προφανώς, μετά από 4 χρόνια, η δήμαρχος εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι εκτελεί τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Show More

Related Articles

Back to top button