ΠολιτισμόςΝέαΕιδήσεις

Πέντε εκδηλώσεις χωρίς είσοδο στην πόλη

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 14 Μαρτίου.

4o Athens Fashion Film Festival

Με τίτλο “Art-istic OR Art-ificial?”, το 4ο Athens Fashion Film Festival υποδέχεται το κοινό από την Τρίτη 14 Μαρτίου έως την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19, Αθήνα, 10675) με ελεύθερη είσοδο, με απαραίτητη προκράτηση εδώ, σε ένα τριήμερο που πρωταγωνιστούν η μόδα, ο κινηματογράφος, οι συζητήσεις, τα gatherings, και η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Roundtables με διακεκριμένους ομιλητές φωτίζουν σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης κουλτούρας. Αναλυτικά, το πρόγραμμα με όλες τις θεματικές συζητήσεων εδώ

Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2023

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει και φέτος τη Γαλλοφωνία, με τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν τη σημασία και τη δυναμική των γαλλικών ως κοινή γλώσσα που ενώνει και τις πέντε ηπείρους.

Όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και θέμα τα “Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων”: Μια δημιουργία ενός δωματίου θαυμάτων, με περίεργα αντικείμενα, εκθέματα και συλλογές. Ένας τόπος εξερεύνησης με όχημα τα αξιοπερίεργα των γλωσσών και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, στις 19.00 εγκαινιάζεται η έκθεση «Visitations»: Φωτογραφικά έργα του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη στο Bistrot Paris-Athènes Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosité (Δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων), η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης. Τα ιδιωτικά δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων, αποκαλούμενα και δωμάτια θαυμάτων, έδωσαν τη σκυτάλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, στο μουσείο, ανοικτό έκτοτε στο ευρύ κοινό.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα ως Παρασκευή, 9.00 – 17.00. Σάββατο 09.00 – 15.00. Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Γαλλικό Ινστιτούτο για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας εδώ.

Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ θεατρικών Αναλογίων 2023

To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Sólo Teatro παρουσιάζει το 12ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων που πραγματοποιείται 7-28 Μαρτίου 2022 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

To 12ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ θεατρικών Αναλογίων, παρουσιάζει τις Τρίτες του Μαρτίου, τέσσερα ισπανικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου στα ελληνικά. Πάνω από είκοσι ηθοποιοί ανεβαίνουν την σκηνή κάτω από τις υποδείξεις τεσσάρων σκηνοθετών, για να ερμηνεύσουν κάποια από τα έργα των πιο διακεκριμένων Ισπανών δραματουργών, όπως το δίδυμο Μαρκ Αντζελέτ και Κριστίνα Κλέμέντε, Σέρτζι Μπελμπέλ, Χουάν Μαγιόργκα και Τζόρντι Γκαλθεράν.

Στις 14 Μαρτίου, 18:00 / “Αν δεν σε είχα γνωρίσει” του Σέρτζι Μπελμπέλ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου.

Μαίρη Ζυγούρη έκθεση “Ex Corpo”

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα έκθεση της εικαστικού και performance artist Μαίρης Ζυγούρη με τίτλο “Ex Corpo” στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων.

Με την έκθεση αυτή, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η Ζυγούρη έρχεται στο Μουσείο Χατζημιχάλη για οντότητες και φάσματα με τις μυστηριακές εικόνες της, αφομοιωμένες στη γλώσσα του μουσείου, οι οποίες συνιστούν μια ψυχογεωγραφία, μια επίκαιρη εθνογραφία του σήμερα.

Μέσα από βίντεο, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, σκηνοθετημένες φωτογραφίες και επιτελεστικά κείμενα, η καλλιτέχνις καταγράφει μια διαδικασία μεταμόρφωσης και εσωτερικής μετατόπισης. Έχοντας ως βασικό υλικό το σώμα της, η Ζυγούρη επιχειρεί να απεκδυθεί την ταυτότητά της.

Οι επιτελεστικές περσόνες που μας συστήνει η Ζυγούρη με την έκθεση γεννήθηκαν στο πλαίσιο διάφορων περφόρμανς/residencies που πραγματοποίησε η καλλιτέχνις την τελευταία διετία. Η Ζυγούρη εξετάζει την περφόρμανς πέρα από το βίωμα της συλλογικής στιγμής, αντιμετωπίζοντάς την ως αρχείο μεταμόρφωσης. Η περφόρμανς της δεν ολοκληρώνεται τη στιγμή που την πραγματοποιεί αλλά συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Έτσι, αυτές οι νέες οντότητες-ταυτότητες, ως ίχνη των μεταμορφώσεων και μεταλλάξεων που επιτελέστηκαν, ανασυντίθενται στην έκθεση με μια τράπουλα ταρώ που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνις. Κάθε μία από τις 74 κάρτες που παρουσιάζονται σε δύο προθήκες στην κεντρική σάλα του μουσείου είναι ένα συνθετικό έργο. Κάθε κάρτα περιλαμβάνει λιμπιντικά και θηλυκά σύμβολα, όπως το αιδοίο, το φίδι, το μάτι και ο κορσές. Κάθε εικόνα είναι μια στάση (attitude), μια χειρονομία, ένα τελετουργικό.

Εκτός από τις 74 κάρτες της τράπουλας, η καλλιτέχνις παρουσιάζει 21 εκτυπώσεις σε πλεξιγκλάς, τέσσερις περσόνες ως κούκλες διάσπαρτες στον χώρο, που συνομιλούν με τις ήδη υπάρχουσες κούκλες του λαογραφικού μουσείου, μια σειρά από ζωγραφικά έργα μικρών διαστάσεων, καθώς και ένα υπνωτιστικό βίντεο από τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου, όπου παρουσιάζεται ένα επεισόδιο με τις τρεις περσόνες, κρεμασμένες από το μεγάλο δέντρο δίπλα στον Ναό του Ιερού.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης,επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Βασίλης Σκυλάκος – Αναδρομική έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του εικαστικού Βασίλη Σκυλάκου (1930-2000) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από 10 Μαρτίου έως 23 Απριλίου 2023. Η έκθεση “Βασίλης Σκυλάκος: Το χέρι. Έργα 1957- 1997” διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, από το 1957 έως το 1997.

Ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του Βασίλη Σκυλάκου αφενός δηλώνει τον έντονα χειρωνακτικό χαρακτήρα της δουλειάς του, αφετέρου αναφέρεται στο ομώνυμο παλαιοπωλείο που διατηρούσε ο ίδιος, αλλά και στην ατομική έκθεση “Το χέρι. Εργαστήρι – Παλιατζίδικο”, που πραγματοποίησε στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός το 1992. Ο τίτλος όμως υποδηλώνει και τον απώτερο στόχο της παρούσας έκθεσης: να αναδείξει τις ανεξάντλητες δυνατότητες ενός χειρώνακτα καλλιτέχνη, ο οποίος εργάστηκε αθόρυβα, άοκνα και συστηματικά.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00 , Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Κτίριο Α – Β: Λεωνίδου, Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. Πληροφορίες: 210 5202420, www.opanda.gr.

Πηγή: NEWS 24/7

Show More

Related Articles

Back to top button