ΚοινωνίαΕιδήσεις

Πένθιμες Καμπάνες: από σήμερα η Αγία Σοφία θα είναι το “Μέγα Τζαμί”

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην απόφασή του και από σήμερα η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί.

Χιλιάδες κόσμου αναμένονται σήμερα εντός και εκτός του σπουδαίου μνημείου της Αγίας Σοφίας, το οποίο από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί μετά από 86 χρόνια, σε συνέχεια των αποφάσεων του τουρκικού ΣτΕ και της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η ώρα προσέλευσης στον ιστορικό χώρο έχει οριστεί στις 10 το πρωί, όμως ήδη από νωρίς το πρωί στην συγκεκριμένη περιοχή της Κωνσταντινούπολης επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Ορισμένοι, μάλιστα, φρόντισαν να διανυκτερεύσουν έξω από την Αγία Σοφία.

(AP Photo/Omer Kuscu)

Η προσευχή της Παρασκευής αναμένεται να διαβαστεί περίπου στη 1 το μεσημέρι, ενώ ήδη οι δρόμοι έχουν κλείσει και στην περιοχή επικρατούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής.

(AP Photo/Omer Kuscu)

Αναφορικά με τη λειτουργία του χώρου, η είσοδος θα επιτρέπεται από τρία σημεία, ενώ στον εξωτερικό χώρο, όπου αναμένεται να συγκεντρωθεί ο περισσότερος κόσμος, έχουν τοποθετηθεί ειδικά αυτοκόλλητα για να διατηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις λόγω κορονοϊού.

Παράλληλα, διαθέσιμα θα είναι περισσότερα από 100 νοσοκομεία, ενώ ελικόπτερα θα πετούν πραγματοποιώντας εναέριους ελέγχους.

(AP Photo/Omer Kuscu)

Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τα βυζαντινά ψηφιδωτά έχουν ήδη καλυφθεί με κουρτίνες, ενώ στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο τιρκουάζ χαλί.

Τις τελευταίες εργασίες επιθεώρησε χθες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν μετά της συζύγου του, με τον Τούρκο πρόεδρο να μπαίνει μέσα στον ναό και να φωτογραφίζεται, ενώ άλλαξε κι επισήμως την ονομασία από Αγία Σοφία σε Μέγα Τζαμί.

(Turkish Presidency via AP, Pool)

Πένθιμες καμπάνες και Ακάθιστος Ύμνος

Την ίδια στιγμή, η αντίδραση της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα έρθει με λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου στην Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αρχιεπισκοπής θα ψαλεί το ««τη Υπερμάχω», καθώς πρόκειται για  «ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

Σε αρκετές εκκλησίες της χώρας οι καμπάνες θα χτυπάνε πένθιμα, ενώ προγραμματίζονται και αγρυπνίες σε ναούς.

Δυσαρέσκεια από Τραμπ για το σόου Ερντογάν

Η τελευταία από τις διεθνείς αντιδράσεις κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έρχεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κυριολεκτικά της τελευταία στιγμή, φέρεται να εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν.

Εξέφρασε, ακόμη, τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button