ΚόσμοςΕιδήσεις

Ο Πούτιν απαγόρευσε και επίσημα τους γάμους ομοφυλοφίλων στη Ρωσία

Υπέγραψε την τροπολογία που απαγορεύει τους γκέι γάμους και προσδιορίζει «την πίστη στο Θεό» ως βασική αξία της χώρας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε μια συνταγματική τροπολογία που απαγορεύει επισήμως τους γάμους ομοφυλοφίλων στη Ρωσία.

 

Η συγκεκριμένη απαγόρευση, που ορίζει πως ο γάμος γίνεται αποκλειστικά «μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας», είναι μια από τις πολλές συνταγματικές τροπολογίες που εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούλιο μετά από ένα εθνικό δημοψήφισμα.

 

Οι τροπολογίες, που στήριξε σχεδόν το 78% των Ρώσων πολιτών, διευρύνουν επίσης τα όρια της προεδρικής θητείας, δίνοντας στον Πούτιν την εξουσία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος δυο ακόμη φορές, κάτι που σημαίνει πως δυνητικά θα μπορούσε να παραμείνει ηγέτης της Ρωσίας μέχρι το 2036, υπηρετώντας δύο επιπλέον εξαετίες.

 

Επιπλέον δίνουν στον Ρώσο πρόεδρο ισόβια ασυλία απέναντι σε διώξεις και προσδιορίζουν «την πίστη στο Θεό» ως βασική αξία της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι γάμοι ομοφυλοφίλων είναι ήδη παράνομοι στη Ρωσία, οπότε η νέα τροπολογία καθιστά απλώς ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή ισότητας στον γάμο.

 

Η επίμαχη τροπολογία, που περιορίζει περαιτέρω τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, δεν αποτελεί έκπληξη στη Ρωσία του Πούτιν, όπου η queer κοινότητα έρχεται συχνά αντιμέτωπη με βία και διακρίσεις, ενώ από το 2013 έχει επιβληθεί επίσης απαγόρευση στη «γκέι προπαγάνδα», ήτοι διανομή από ο,τιδήποτε θεωρείται έστω και αμυδρά υπέρ της κοινότητας LGBTQI+.

 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων, είχε κυκλοφορήσει μάλιστα μια διαφήμιση από μια ομάδα υποστηρικτών του Κρεμλίνου, στην οποία εμφανιζόταν ένα ορφανό παιδί να υιοθετείται από δυο μπαμπάδες, που στη συνέχεια του έβαζαν φόρεμα και μακιγιάζ.

 

Η διαφήμιση με τίτλο «Γιατί οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα είναι σημαντικές», που μετά την κατακραυγή αποσύρθηκε από το YouTube, τελείωνε με τη φράση: «Αποφασίστε το μέλλον της χώρας. Ψηφίστε για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα».

Τον καιρό της ψηφοφορίας, ο δικηγόρος Αλφόνσο Ντέιβιντ, πρόεδρος της Human Rights Campaign και υπέρμαχος των LGBTQΙ+ και των δικαιωμάτων τους, χαρακτήρισε τον Πούτιν ως «απειλή απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων».

«Ο Πούτιν με την κυβέρνησή του χρησιμοποίησαν προπαγανδιστικά φυλλάδια πριν την ψηφοφορία υποσχόμενοι επιστροφή στις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες», και χρησιμοποίησαν τον γάμο μεταξύ αγαπημένων ζευγαριών για να προωθήσουν την ειδεχθή ατζέντα τους. Είναι ντροπιαστικό, χειριστικό και κακόβουλο», είπε.

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Show More

Related Articles

Back to top button