ΠολιτικήΔήμοιΜαρούσιΔημοτικάΕιδήσεις

Ο Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ καταδικάζει την άρση προστασίας της 1ης κατοικίας

Με ανακοίνωσή του ο Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ καταδικάζει την ψήφιση του νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με την Οργάνωση, η ψήφιση του παραπάνω νόμου “καταργεί την προστασία της κατοικίας, που προηγούμενοι νόμοι είχαν κατοχυρώσει” και “στρώνει το έδαφος για τη μαζική εκποίηση και ρευστοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς καν να υποχρεώνεται από κάποιο μνημόνιο”.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε προς ψήφιση ένα νόμο που καταδικάζει σε απώλεια της πρώτης κατοικίας τους όσες και όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δάνεια που είχαν λάβει στο παρελθόν, ακόμα και επαγγελματικά, με υποθήκη το σπίτι τους.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Νέα Δημοκρατία:

Μεταφέρει, με συνοπτικές διαδικασίες, πλούτο, περιουσιακά στοιχεία, επιχειρήσεις, κατοικίες, ακόμη και μελλοντικό εισόδημα, στα χέρια των τραπεζών και σύρει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με μαζικούς ταχύτατους πλειστηριασμούς, σε βίαιη και ακαριαία πτώχευση.

Παραδίνει στις τράπεζες το μέλλον των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν ενοικιαστές στο σπίτι τους, στερώντας τους, ουσιαστικά, το δικαίωμα να το επανακτήσουν.

Καταργεί την προστασία της κατοικίας, που προηγούμενοι νόμοι είχαν κατοχυρώσει.

Στρώνει το έδαφος για τη μαζική εκποίηση και ρευστοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς καν να υποχρεώνεται από κάποιο μνημόνιο. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέες μαζικές απολύσεις, εντείνοντας την υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε λόγω των κυβερνητικών επιλογών ουσιαστικά από τα τέλη του 2019 και πριν από την έναρξη της πανδημίας.

 

Συγκεκριμένα, στο παρόν νομοσχέδιο:

  • Με το άρθρο 79 παρ. 1, οποιοσδήποτε πιστωτής, όσο μικρή απαίτηση και αν έχει, μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία κήρυξης πτώχευσης απέναντι σε οποιοδήποτε πρόσωπο (έμπορο, αγρότη, νοικοκυριό, μισθωτό, συνταξιούχο, επιχειρηματία), ενώ παράλληλα, με το άρθρο 77, το νομοσχέδιο διευκολύνει την αναγνώριση της παύσης πληρωμών, που είναι η βασιλική οδός για την κήρυξη πτώχευσης και τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Αν το τελευταίο εξάμηνο κάποιο νοικοκυριό δεν έχει πληρώσει το 60% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών (για εμπόρους, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες είναι το 40%) σε τράπεζα, στο Δημόσιο ή σε ιδιώτη, θα κηρύσσεται πτωχευμένο.
  • Με το άρθρο 75, σκοπός της διαδικασίας πτώχευσης «είναι μόνο η συνολική ικανοποίηση των πιστωτών με τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του» (των κατ’ ιδίαν περιουσιακών στοιχείων) «το συντομότερο δυνατόν» σε αντιδιαστολή με τους νόμους Κατσέλη – Σταθάκη – Φλαμπουράρη, στους οποίους η διατήρηση της κατοικίας ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του κράτους.
  • Παρά τις εξαγγελίες ότι ο συγκεκριμένος νόμος προστατεύει τους ευάλωτους, με το άρθρο 219 εκχωρείται στις τράπεζες και στους πιστωτές, μέσω ενός ιδιωτικού fund (του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης), το οποίο θα πάρει παχυλή – άγνωστη ακόμα – κρατική εγγύηση, το δικαίωμα να κάνουν δεκτή την αίτηση ενός ευάλωτου, που θέλει να μείνει στο σπίτι που έμενε, το οποίο πλέον δεν θα του ανήκει, πληρώνοντας δόση ενοικίου και με δυνατότητα να το επαναγοράσουν μετά από μια 12ετία στη συνολική εμπορική του αξία!
  • Με το άρθρο 101, δεν υπάρχει αναστολή καταδιωκτικών μέτρων απέναντι στους ενέγγυους πιστωτές για εννιά μήνες μετά την κήρυξη της πτώχευσης. Οι όποιες εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορούν να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό υπέρ των πιστωτών, που έχουν προνόμιο (προσημείωση ή υποθήκη).
  • Με το άρθρο 86 παρ. 4, ο δικαστής αποφασίζει προληπτικά μέτρα προστασίας των πιστωτών πριν την κήρυξη σε πτώχευση και αυτά αίρουν αυτόματα την προστασία (αναστολή πλειστηριασμών κατασχέσεων) από τους προηγούμενους νόμους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται σε παύση πληρωμών και δεν έχουν πληρώσει το τελευταίο εξάμηνο 40% ή το 60% όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους, εύκολα μπορούν να υποστούν άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τους, εφόσον πρόκειται να κηρυχθούν σε πτώχευση μετά από αίτηση των πιστωτών τους.
  • Εν γένει, η δεύτερη ευκαιρία που προσχηματικά παρέχει η Ν.Δ. (άρθρο 104 παρ. 2), υπήρχε πιο ενισχυμένη στον πτωχευτικό κώδικα όπως αναμορφώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ο οποίος δεν αφορούσε μισθωτούς, μικροεμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είχαν πλήρη προστασία από τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και ιδιαίτερη εξωδικαστική προστασία με το νόμο Φλαμπουράρη.

Η δεύτερη ευκαιρία, η απαλλαγή από όλα τα χρέη μετά από μια τριετία της κήρυξης της πτώχευσης, που υπήρχε στον αναμορφωμένο κώδικα του 2016, στον υπό ψήφιση κώδικα γίνεται ψευδεπίγραφη, αφού στην πραγματικότητα προσβάλλεται εύκολα από τον οποιοδήποτε πιστωτή, όσο μικρή απαίτηση και αν έχει.

Είναι αποκαρδιωτικό ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά, τα μελλοντικά εισοδήματα του πτωχευμένου, που υπερβαίνουν τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (άρθρο 92), υπόκεινται σε κατάσχεση (εκτός αν παραδώσει την πρώτη κατοικία του). Σημειωτέον, ότι ο πτωχευτικός κώδικας του 2007, όπως αναμορφώθηκε ριζικά το 2016, δεν είχε καμία αναφορά στα μελλοντικά ατομικά εισοδήματα όσων είχαν απογυμνωθεί από τα περιουσιακά τους στοιχεία και ζητούσαν απαλλαγή από τα χρέη τους.

  • Ο δρόμος για τη μαζική εκποίηση και ρευστοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των μαζικών απολύσεων είναι πλέον ανοιχτός. Αφού ο σύνδικος, που είναι ο διεκπεραιωτής και άρχων της διαδικασίας της πτώχευσης, ορίζεται πλέον από τους ίδιους τους πιστωτές και όχι από τον δικαστή (άρθρο 137). Αίρεται με άλλα λόγια κάθε δυνατότητα εξυγίανσης εφόσον η επιβολή και επικύρωση σχεδίου εξυγίανσης υπαγορεύεται από τους πιστωτές ερήμην του υπερχρεωμένου (άρθρο 31 & 34).

 Πολίτες του Αμαρουσίου,

Στο ισοπεδωτικό νομοσχέδιο αντέδρασαν έντονα όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς αλλά και εκείνοι που θεωρούνται ουδέτεροι φορείς, όπως ο εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Όμως η κυβέρνηση κώφευσε στους επίσημους φορείς.

Το ασυνήθιστα εκτρωματικό νομοθέτημα συγκέντρωσε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση κώφευσε και στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Φυσικά οι υπουργοί της Ν.Δ. δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν τι θα συμβεί με τα δάνεια του κόμματός τους που το ύψος τους φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Ελληνική κοινωνία, εάν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, δεν θα είναι πλέον ίδια. Οι ελπίδες της για μια καλύτερη ζωή πνίγονται από την αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής.

Η σύγκριση με την πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 2015 – 2019, με δεδομένες τις μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι καταλυτική. Είναι φανερό ποια πολιτική δύναμη, με τη σαφή κοινωνική τοποθέτησή της, θέλει και μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Ο νόμος αυτός, θα είναι ο πρώτος που θα καταργηθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Show More

Related Articles

Back to top button