ΑπόψειςΠεριβάλλονΠολιτικήΑθήναΥγείαV-talksΈργαΔημοτικάΕιδήσεις

Περιορισμοί κυκλοφορίας για “περίπατο” ή για προστασία της δημόσιας υγείας;

Της Αθηνάς Χατζηαθανασίου

Μία Κοινή Υπουργική Απόφαση δίχασε χτες. Τίτλος αυτής: “Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”. 

Η σύγχυση δημιουργείται εξαρχής, καθώς η ΚΥΑ αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και το πρώτο ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς ωφελεί ο περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων την αποφυγή του συνωστισμού; Αποφεύγεται, πράγματι, ο συνωστισμός με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων, όταν όλοι όσοι αναγκάζονται να επισκεφτούν το κέντρο θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Δεύτερη σύγχυση προκύπτει από τις εξαιρέσεις στους περιορισμούς. Οι περιορισμοί, λοιπόν, δεν αφορούν πέραν του ιατρικού προσωπικού, μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς επισης το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είναι αναπόφευκτη λοιπόν η απορία σχετικά με το τι εξαιρεί τις παραπάνω κατηγορίες από τον “κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”.

Απορίες οι οποίες δεν πρόλαβαν να απαντηθούν, γιατί ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν μέτρα για την υλοποίηση του “Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας”, της αστικής παρέμβασης η οποία υλοποιείται με στόχο να αναδιαμορφώσει το κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για λάθος διατύπωση; Αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας ή τα σχέδια του “Μεγάλου Περιπάτου”; Ή μήπως ο περιορισμός αυτός της κυκλοφορίας δεν αφορά τίποτα από τα δύο και η σύχυση είναι γύρω από το με ποια δικαιολογία θα ντυθεί η πραγματική αιτία;

Και εν τέλει, σε ποια κατηγορία να εντάξω το άρθρο μου; Περιβάλλον και Δήμος Αθηναίων ή Υγεία και Πολιτική;

Αναλυτικά η ΚΥΑ (υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31688, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1970/2020) ΕΔΩ

Αναλυτικά τα σχέδια του “Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας” ΕΔΩ

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button