ΠολιτισμόςΤέχνεςΒιβλίοΨυχαγωγίαΕιδήσεις

Ο μαγικός κόσμος της Isabelle Arsenault και οι συναρπαστικές εικονογραφήσεις της

Η Isabelle Arsenault είναι μία από τις πλέον αναγνωρισμένες διεθνώς εικονογράφους παιδικών βιβλίων με το έργο της να έχει συγκεντρώσει πολλά βραβεία αλλά και επαίνους από κριτικούς του χώρου. Μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία της είναι τα εικονογραφημένα μυθιστορήματα Jane, the Fox and Me, το Louis Undercover από τους Fanny Britt, Spork, το Colette’s Lost Pet που σηματοδότησε το ντεμπούτο της ως συγγραφέας, το Migrant, αλλά και τα ξεχωριστά βιβλία Virginia Wolf από τον Kyo Maclear, Cloth Lullaby από την Amy Novesky (BolognaRagazzi Award 2017), και το Emily Dickinson, αφιερωμένα σε τρεις ξεχωριστές γυναίκες. Με το Cloth Lullaby η συγγραφέας Amy Novesky μας μιλάει για τη ζωή της Louise Bourgeois, της καλλιτέχνιδας που δημιούργησε και μας άφησε ένα μεγάλο εικαστικό έργο με βασικό μοτίβο την αράχνη.

  

Έχει κερδίσει τρεις φορές το βραβείο Governor General’s Literary Award για τη λογοτεχνία των παιδικών βιβλίων, και τρία από τα βιβλία της (Just Because, 2019, Jane, the Fox, and Me, 2013 και  Migrant, 2011) βρέθηκαν στη λίστα με τα 10 καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία των New York Times. Η ποίηση που εκφράζεται μέσα από το γραφικό σύμπαν της Isabelle Arsenault, η απαλή ροή των γραμμών της και η συνολική γοητεία που αποπνέουν όλα της τα βιβλία την έχουν καταστήσει μία από τις πιο αξιόλογες εικονογράφους του Καναδά.

Isabelle Arsenault, Virginia Wolf

Isabelle Arsenault, Virginia Wolf

Isabelle Arsenault, Emily Dickinson

Isabelle Arsenault, Emily Dickinson

Isabelle Arsenault, Cloth Lullaby

Isabelle Arsenault, Cloth Lullaby

Η Isabelle Arsenault γεννήθηκε το 1978 στο Κεμπέκ του Καναδά. Δεν παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην παιδική της ηλικία πέραν των μαθημάτων του σχολείου της. Ωστόσο, όπως η ίδια έχει δηλώσει, είχε την τύχη να βρεθεί στο πλευρό αφοσιωμένων δασκάλων που την ενέπνευσαν. Ντροπαλή και εσωστρεφής, θα περάσει  πολύ χρόνο στο παιδικό της δωμάτιο δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές μη γνωρίζοντας τον δρόμο που θα ακολουθούσε. Μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο ασχολήθηκε επαγγελματικά με την εικονογράφηση στη διαφήμιση κυρίως, αλλά μόλις απέκτησε τα παιδιά της, η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων έγινε το νέο της πάθος. Γιατί όπως της είχε τονίσει και ένας από τους καθηγητές της στο Πανεπιστήμιο «η εικονογράφηση μπορεί να αγγίξει τους ανθρώπους με τη δύναμη της ομορφιάς της».

Υιοθετεί διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις ανάλογα με την εκάστοτε ιστορία που της ανατίθεται χρησιμοποιώντας κλασικές, παραδοσιακές τεχνικές ζωγραφικής όπως γκουάς, μελάνι, και χρωματιστά μολύβια επιλέγοντας ωστόσο συχνά να τις συνδυάσει σύμφωνα με το έργο, το θέμα του βιβλίου, την επιθυμητή «αίσθηση» και ατμόσφαιρα για το βιβλίο αλλά και την έμπνευση της στιγμής.

Ανάμεσα στα δεκάδες βιβλία που έχει εικονογραφήσει δυστυχώς μόνο ένα έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα και παρουσιάστηκε στους μικρούς μας αναγνώστες με τον τίτλο Πετά Πετά η μέλισσα της Kirsten Hall. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ποταμός και πρόκειται για ένα βιβλίο που αφηγείται με τρόπο απολαυστικό τη ζωή του πολυτιμότερου ίσως εντόμου στον πλανήτη μας, της μέλισσας.

  

Aπό το πρώτο κιόλας σαλόνι ξεκινάει ένα συναρπαστικό εναέριο ταξίδι με εμάς να πλησιάζουμε σε ένα ολάνθιστο λιβάδι. Λουλούδια, ελεύθερα και άγρια μας ευωδιάζουν και ξαφνικά σαν κάτι να ακούγεται. Συνασπισμός αισθήσεων σε απόλυτη αρμονία για να αποκαλύψει την πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, τη μέλισσα. Δυναμική, ζωηρή γεμάτη πάθος για ζωή αλλά ταυτόχρονα εργατική και πειθαρχημένη. To κείμενο, απολαυστικό και χιουμοριστικό με τη γραφή να εναλλάσσεται σε σχήμα και μορφή, άλλοτε σε bubbles όπως σε ένα κόμικ, άλλοτε με πεζά ή κεφαλαία γράμματα, προσκαλεί σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με τις μέλισσες πρωταγωνίστριες, προσφέροντας απλόχερα γνώση δίχως το βαρετό μανδύα της μάθησης.

Η συναρπαστική εικονογράφηση της Isabelle Arsenault όχι μόνο ενδυναμώνει το κείμενο, αλλά δεν θα ήταν άδικο να πω ότι κάνει το βιβλίο τόσο ξεχωριστό. Πρόκειται για αυτές τις περιπτώσεις που ένας εικονογράφος δεν συνοδεύει απλώς τις λέξεις αλλά κυριολεκτικά τις δυναμώνει με τη δική του φωνή που δεν είναι άλλη από τις εικόνες του που από μόνες τους αποκτούν και τη δική τους αφηγηματική αξία.

Ελπίζουμε να δούμε σύντομα και άλλα βιβλία της στα ελληνικά.

ΠΗΓΗ: elculture.gr

Show More

Related Articles

Back to top button