ΚοινωνίαΑκτιβισμόςΑλληλεγγύηΕιδήσεις

Ο Ηλίας Γκιώνης δικάζεται γιατί αντέδρασε στον ρατσισμό

Στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων πέρασε τη νύχτα της Κυριακής ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής και αδελφικός φίλος του Ζακ Κωστόπουλου, Ηλίας Γκιώνης, επειδή απάντησε στα ομοφοβικά σχόλια της διμοιρίας ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη

Την Κυριακή το απόγευμα, ο Ηλίας Γκιώνης, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστός στην ντραγκ σκηνή της Αθήνας ως GingerΕλα, όνομα που το οφείλει στον δολοφονημένο Ζακ Κωστόπουλο, συγκάτοικο και αδελφικό του φίλο, ανέβαινε τη Βαλτετσίου στα Εξάρχεια.

Περνώντας μπροστά από τη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, άκουσε τους αστυνομικούς να τον περιγελούν προκλητικά για την εμφάνισή του. «Τους ακούω να λένε ο ένας στον άλλο “γύρνα να τον δεις ρε, κοίτα τι φοράει”. Γυρνάω και τους λέω “συμβαίνει κάτι; δεν το κρύβω ότι είμαι αδερφή αλλά αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε αυτό”».

Στα χλευαστικά σχόλια προστέθηκαν οι περιπαικτικές απειλές, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν κορόνα-γράμματα αν θα κάνουν προσαγωγή. Ο Ηλίας ζήτησε να μιλήσει με τον υπεύθυνο και έβγαλε το κινητό να τραβήξει τον αριθμό της πινακίδας της κλούβας, προειδοποιώντας πως θα κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Ηλίας Γκιώνης

Χαίρομαι γιατί θέλω να περπατάω ελεύθερος και να απαντώ στην ομοφοβία. Παλεύουμε για τα αυτονόητα, για να έχουμε θέση στον δημόσιο χώρο

Η συνέχεια δόθηκε στο τμήμα των Εξαρχείων, όπου πέρασε τη νύχτα της Κυριακής, πρώτα σε ένα παμβρόμικο κελί, με τουαλέτες γεμάτες μέχρι πάνω ακαθαρσίες, και στη συνέχεια στις σκάλες του ισογείου πίσω από τα κάγκελα, χωρίς να του δώσουν κάτι να φάει και να πιει, με την αγωνία μήπως εκτεθεί στον κορονοϊό, αφού μάλιστα κανείς αστυνομικός δεν φορούσε μάσκα όταν μπήκε στο τμήμα ούτε υπήρχε αντισηπτικό για το κοινό. Χαρούμενος παρ’ όλα αυτά που απάντησε στα ομοφοβικά σχόλια.

«Χαίρομαι γιατί θέλω να περπατάω ελεύθερος και να απαντώ στην ομοφοβία. Παλεύουμε για τα αυτονόητα, για να έχουμε θέση στον δημόσιο χώρο», είπε στην «Εφ.Συν.» στην αίθουσα του αυτόφωρου, όπου οδηγήθηκε συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κατηγορούμενος για εξύβριση και απειλή.

Εξω από το κτίριο, περισσότεροι από εκατό ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές και αλληλέγγυοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως: «Σ’ αυτή την κοινωνία την ομοφοβική, Ηλία να το ξέρεις, θα είμαστε μαζί», «Ούτε στα Εξάρχεια ούτε πουθενά, ελεύθερες θα είμαστε σε κάθε γειτονιά».

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ηλία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην ΕυελπίδωνΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

«Το τελευταίο διάστημα, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας με την αυξημένη αστυνομική παρουσία, τα περιστατικά ομοφοβίας είναι καθημερινά. Δεν κρύβω τη σεξουαλική μου έκφραση. Ντύνομαι όπως θέλω, μπορεί να έχω ροζ μαλλιά, βαμμένα νύχια ή να περπατάω χέρι χέρι στο δρόμο με το αγόρι μου. Αυτό με κάνει συχνά στόχο επιθέσεων, πολύ συχνά από αστυνομικούς. Οταν βγαίνω από το σπίτι, έχω αυτιά και μάτια στην πλάτη, δεν φοράω ακουστικά, έχω πάντα στο κινητό μου μπαταρία για να τραβήξω βίντεο αν χρειαστεί ή για να επικοινωνήσω. Την Κυριακή ένιωσα ότι δεν αντέχω άλλο», λέει ο Ηλίας.

Στο πλευρό του, ο δικηγόρος του Γιώργος Ζήσης σημειώνει πως είναι ανυπόστατες οι κατηγορίες. «Είναι ανεπίτρεπτο το 2020 να συλλαμβάνεται ένας άνθρωπος λόγω έκφρασης φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εν γένει λόγω της εμφάνισής του. Είναι ανεπίτρεπτο να συλλαμβάνεται διότι αντέδρασε σε ομοφοβικά σχόλια που δέχτηκε. Η αστυνομία προέβη σε σύλληψη προκειμένου να φιμώσει τέτοιου είδους φωνές», σημειώνει.

Η αστυνομική αυθαιρεσία και οι διακρίσεις τείνουν να γίνουν κανόνας, ιδίως στα Εξάρχεια, όπου επιχειρείται να εφαρμοστεί το ψευδεπίγραφο κυβερνητικό δόγμα «νόμος, τάξη και ασφάλεια». Αυτές οι συμπεριφορές ενθαρρύνονται βέβαια από τη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν αρνείται αυθαίρετα να παραδώσει στη Βουλή το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία, όταν καλύπτει παρόμοιες προκλητικές συμπεριφορές, ή όταν αρνείται να θέσει υπό την αιγίδα του το πανευρωπαϊκό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού.

«Οι αστυνομικοί αυθαιρετούν κατά των πολιτών επειδή έχουν το ελεύθερο. Οταν δέχεσαι επίθεση από πολίτη, καλείς την αστυνομία να σε προστατέψει. Οταν σου κάνει επίθεση η αστυνομία, τότε σου φορτώνει κατηγορίες για να προστατευτεί», σημειώνει ο Ηλίας.

Συνεχίζει: «Τι θα γινόταν αν δεν ήμουν γνωστός ακτιβιστής, αν ήμουν ένα παιδί αδύναμο χωρίς δικηγόρο, χωρίς οικονομική δυνατότητα και χωρίς οικογένεια να το στηρίξει, που δεν ξέρουν οι δικοί του ότι είναι γκέι; Πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν ότι, όπως ακούμε καθημερινά ότι ένας ομοφυλόφιλος δέχτηκε επίθεση, έτσι θ’ αρχίσουν να ακούνε ότι ένας αστυνομικός άκουσε μιαν απάντηση. Για να παίρνουν δύναμη και τα υπόλοιπα παιδιά που ίσως κάποτε αδικήθηκαν ή να ξέρουν πώς να αντιδράσουν, αν τους συμβεί στο μέλλον».

Το αυτόφωρο πήρε αναβολή για τις 4/9.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button