ΚοινωνίαΕιδήσεις

Ο Διεθνής Τύπος για την υπόθεση Λιγνάδη

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ συγκέντρωσε η ποινική δίωξη Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση, με μέσα όπως οι New York Times, το BBC, τo Euronews, το France 24 και το Γαλλικό Πρακτορείο, να δίνουν μεταφέρουν τις εξελίξεις εκτός των τειχών.

Το France 24 και το Γαλλικό Πρακτορείο, σε θέμα με τίτλο «Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας κατηγορείται για βιασμό» κάνουν εκτενή αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Η υπόθεση Λιγνάδη έχει προκαλέσει έναν φραστικό πόλεμο μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού για καθυστερημένη ανταπόκριση στην υπόθεση και τον πρωθυπουργό για απόπειρα συγκάλυψης». αναφέρει το Γαλλικο πρακτορείο.που κάνει λόγο για  καθυστερημένη αφύπνιση #MeToo»,

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Οι New York Times, αναφέρουν: «Ο κ. Λιγνάδης είναι ο πιο γνωστός από τους πολυάριθμους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που έχουνκατονομαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις. Και οι κατηγορίες εναντίον του είναι από τις πιο σοβαρές. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο Εθνικό Θέατρο νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από αναφορές που υποδηλώνουν ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά νέους ηθοποιούς, κατηγορίες ωστόσο που  αρνήθηκε. Μετά την παραίτησή του, εμφανίστηκαν περισσότερες καταγγελίες», σημειώνει η εφημερίδα.

Το BBC σε θέμα με τίτλο «Ελληνικό #Metoo: Ο διακεκριμένος ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης κρατείται με κατηγορίες για βιασμό»,αναφέρεται στην μήνυση εναντίον του για\σεξουαλική κακοποίηση 14χρονου ενώ υπενθυμίζει ότι το κίνημα #MeΤoo άρχισε από τον ελληνικό αθλητισμό με τις αποκαλύψεις της κ. Μπεκατώρου.

Το EURONEWS σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορείται για βιασμό» αναφέρεται στις πολιτικές διαστάσεις και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον της υπουργού Πολιτισμού.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (ανταπόκριση Renee Maltezou), στην Ελλάδα, μια γενικά συντηρητική χώρα, το παλιό αντανακλαστικό της σιωπής σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης παρέμενε ισχυρό – μέχρι τώρα. Ο επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε, μετά από κατηγορίες για παρενόχληση που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ. Η αντιπολίτευση της Αριστεράς απαιτεί να τον ακολουθήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Στο μεταξύ, παρόλο που η προσοχή είναι στραμμένη στο χώρο των τεχνών, ακτιβιστές θεωρούν ότι η κουλτούρα της σιωπής είναι διαδεδομένη πολύ ευρύτερα. Σύμφωνα με έρευνα της Actionaid από τον Νοέμβριο, το 85% των γυναικών αναφέρει ότι έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Η συντηρητική κυβέρνηση υποσχέθηκε την αναθεώρηση του νόμου για τα σεξουαλικά εγκλήματα.
“Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία, τρόπο σκέψης, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να διδάξουμε τα παιδιά μας διαφορετικά. Αυτό ήταν ένα θέμα-ταμπού… η αλυσίδα της σιωπής έσπασε”, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο και ζήτησε την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, αναφέρει το Euractiv (κείμενο Sarantis Michalopoulos). Άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό ότι ως πρώτος πολίτης δεν ενθάρρυνε τους πολίτες να μιλήσουν, προσθέτοντας ότι πολλοί καλλιτέχνες δέχονται απειλές να μείνουν σιωπηλοί.

«Η Λίνα Μενδώνη προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις λέγοντας σε μια απίστευτη συνέντευξη τύπου ότι εξαπατήθηκε: «Με εξαπάτησε […] με τη βαθιά υποκριτική του τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν είχε σχέση με τις φήμες. “Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε μόλις τώρα” είπε τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος.

»Ο αριστερός ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σχολίασε σχετικά ότι η Μενδώνη πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη καθώς ακύρωσε το διαγωνισμό για την επιλογή του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και διόρισε τον Λιγνάδη. Ο Κούλογλου σημειώνει ότι υπάρχει συστηματική προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πολιτική πλευρά του ζητήματος επειδή ο Λιγνάδης είχε σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κούλογλου “το θέμα του Λιγνάδη ήταν γνωστό στην ελίτ και είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της παρασιτικής ελληνικής άρχουσας τάξης”».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button