Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος στην “V”: “Το Κτήμα Φιξ θα αποτελέσει τοπόσημο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας του Ηρακλείου”
Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου
Το μεγαλύτερο πάρκο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, το Κτήμα Φιξ άνοιξε τις πύλες του επίσημα στις 12/2, με το όνειρο χιλιάδων κατοίκων της πόλης να παίρνει “σάρκα και οστά”.
Άπαντες, βεβαίως, στις τάξεις του Δήμου ήταν πανευτυχείς για την θετική έκβαση του σπουδαίου έργου, με τον Δήμαρχο, Νίκο Μπάμπαλο και όλη τη διοίκηση να πιστώνονται την απόκτηση του Κτήματος των 28 στρεμμάτων, το οποίο και η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να περιποιείται και να αναβαθμίζει, ενώ θα δρομολογήσει παράλληλα και τις διαδικασίες για την ανάδειξη και αξιοποίηση των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του.
Για τα εγκαίνια του Κτήματος Φιξ (ανοιχτό κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10.00 ως τις 16.00) και το εξαιρετικά στοχευμένο πλάνο που ακολούθησε η δημοτική αρχή μέχρι και την υλοποίησή του, μίλησε στην “V” ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Δημήτρης Δημητρόπουλος.
Η συνέντευξη στον Κυριάκο Δημητρόπουλο
-Για την ιστορία του Κτήματος Φιξ: “Το Κτήμα Φιξ είναι μια έκταση 28 περίπου στρεμμάτων στο βόρειο κομμάτι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Περιλαμβάνει πευκόφυτη έκταση και μια νέοκλασική βίλα 726τμ. Οριοθετήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως θερινή κατοικία από την οικογένεια Φιξ (εξ ου και το όνομα), απογόνους της αυλικής συνοδείας που ήρθε στην Ελλάδα από τη Βαυαρία μαζί με τον βασιλιά Ώθωνα. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ του 1920 και του 1930.
Έκτοτε και μέχρι πρότινος, το Κτήμα Φιξ άνηκε στους απογόνους της οικογένειας Φιξ με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής να προσπαθεί διαχρονικά να το αποκτήσει ώστε να αποτελέσει δημοτικό χώρο”.
-Για τις διαδικασίες που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1980 ως και σήμερα: “Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν την δεκαετία του 1980 χωρίς όμως να έχουν κάποια θετική κατάληξη. Ο Δήμος έφτασε πολύ κοντά στην απόκτηση του Κτήματος το 2004, όταν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας το Υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησε να απαλλοτριώσει το Κτήμα Φιξ. Για διάφορους όμως λόγους η απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το Κτήμα παρέμεινε στην ιδιοκτησία των κληρονόμων Φιξ.
Σε μια παράλληλη διαδρομή και για να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση του Κτήματος, το Δημόσιο και ο Δήμος χαρακτήρισαν διατηρητέες τις εκτάσεις και τα κτίσματα εντός των 28 στρεμμάτων, απόφαση που όμως προσβάλλαν στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες, ξεκινώντας μια μακρά δικαστική διαμάχη. Αυτή ολοκληρώθηκε πριν λίγα χρόνια, επί της δική μας δημοτικής αρχής, στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου, χάρη στις ενέργειες και του Δήμου μας, η υπόθεση τελεσιδίκησε και το Κτήμα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα διατηρητέο, εμποδίζοντας την ιδιωτική αξιοποίησή του.
Αυτό αποτέλεσε ένα ισχυρό χαρτί για τη διοίκησή μας στο να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες για την αγορά του με ευνοϊκότερους, αυτή τη φορά όρους. Ενώ πριν την απόφαση του ΣτΕ αξίωναν περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ, πλέον, μετά από αρκετούς γύρους διαπραγμάτευσης, έριξαν τις απαιτήσεις τους στα 5 εκατομμύρια, την ιστορικά χαμηλότερη τιμή που είχαν ζητήσει ποτέ”.
-Για τις αποφασιστικές κινήσεις που έγιναν και την υπομονή που χρειάστηκε μέχρι την υλοποίηση του έργου: “Διαπιστώσαμε τότε, χάρη και στη καλή οικονομική πολιτική που είχαμε εφαρμόσει, η οποία είχε προσδώσει πλεονάσματα στο Δήμο, ότι το κόστος των 5 εκατομμυρίων είναι κάτι που μπορεί να σηκώσει με τις δικές του δυνάμεις ο Δήμος και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απαλλοτρίωσή του με ίδιους πόρους, μέσω ευνοϊκού δανεισμού. Την περίοδο εκείνη θήτευσα ως αντιδήμαρχος Οικονομικών και έχω άμεση οπτική των πραγμάτων.
Χρειάστηκε ένα διάστημα διαδικασιών, γραφειοκρατίας και απεμπλοκής από σκοπέλους, όμως τα καταφέραμε και εδώ και λίγες ημέρες το Κτήμα Φιξ είναι στην κυριότητα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και των δημοτών, ώστε να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο που έχει η πόλη”.
-Για το παρόν και το μέλλον του: “Σε πρώτη φάση ανοίξαμε τις πόρτες του και να παραμένει ανοικτό κάθε Σαββατοκύριακο 10.00 με 16.00, με στόχο όμως προς το καλοκαίρι να λειτουργεί και καθημερινές.
Παράλληλα ξεκινάμε τις διαδικασίες για να αποφασίσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα κτίσματα μέσα από προγράμματα αναστύλωσης πολιτιστικής κληρονομίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Φιξ θα αποτελέσει τοπόσημο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας της πόλης μας”.