Ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού κατηγορηματικά αντίθετος με την απόφαση Ερντογάν για την Αγια Σοφιά
Κείμενο από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις θέσεις του για την μετατροπή του ναού σε τζαμί
Ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υιοθετήθηκε κείμενο – «ψήφισμα διαμαρτυρίας και καταδίκης της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει τη βασιλική της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος».
Το ακόλουθο κείμενο, που συζητήθηκε πρώτο και εκτός ημερησίας διάταξης, κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Στάικο:
«Σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού, έρχεται η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO. Αυτή συγκαλεί τη διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, τη διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου.
Την υποχρέωση της Άγκυρας να την ενημερώσει σχετικά επισήμανε εξάλλου η ίδια η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. «Η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του. Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η UNESCO στο πρακτορείο Reuters.
Την απόφαση Ερντογάν αποδοκίμασε έντονα εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ως «ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου». «Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωσή της», πρόσθεσε.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση και καλεί τον Πρόεδρο Ερντογάν να την αναθεωρήσει και να διατηρήσει ο ναός, ο οποίος αποτελεί πανανθρώπινο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς τον μουσειακό του χαρακτήρα».