1ΧαλάνδριΣυνεντεύξεις

Σίμος Ρούσσος: Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην τρίτη θητεία που διεκδικεί για το Χαλάνδρι

Η δημοτική περίοδος 2019 – 2023 στο Χαλάνδρι ήταν «πλούσια» από γεγονότα. Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του δημάρχου Σίμου Ρούσσου στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ έρχεται να συμπυκνώσει τους κυριότερους «σταθμούς» αυτής της δεύτερης θητείας του στη διοίκηση, με… στάσεις στα έργα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προάστιο. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» παρουσιάζει, επίσης, τις προτεραιότητές του σε περίπτωση επανεκλογής στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι απαντήσεις του «πρώτου πολίτη» της πόλης στις ερωτήσεις, εκτός των άλλων, «βγάζουν» ειδήσεις για πρόσωπα και πράγματα της περιοχής.

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης

-Δήμαρχε, διεκδικείτε τρίτη θητεία στη διοίκηση του Δήμου. Ποια είναι τα βασικά σας προτάγματα – έργα που θέτετε προς  τους δημότες για να κερδίστε ξανά την προτίμησή τους; Γιατί να σας ψηφίσουν πάλι οι Χαλανδραίοι;

Η διοίκησή μας ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στα έργα υποδομών και στη διασφάλιση της καθαριότητας στην πόλης, χωρίς μάλιστα να συνεπάγεται αυτό αύξηση δημοτικών τελών, καθώς αυτά παραμένουν στα επίπεδα του 2006. Έχουμε να παρουσιάσουμε τα δεκάδες έργα υποδομών στα σχολεία, την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, τη διεύρυνση της ανακύκλωσης, τις νέες πλατείες και τις παρεμβάσεις οδοποίας, έργα που δεν είχαν γίνει επί πολλά χρόνια.

Το ίδιο συνέβη και με την επίλυση πολύχρονων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων. Πετύχαμε στη δεύτερη θητεία μας την έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής του «Πεύκο Πολίτη». Ολοκληρώνουμε την ανέγερση του νέου δημαρχείου που είχε μείνει στα χαρτιά από το 1999, αλλά και την αγορά μεγάλων ακινήτων, που εξασφαλίζουν στην πόλη χώρους για την καθαριότητα και τον πολιτισμό. Πιστεύω, ωστόσο, ότι τα δύο έργα ομβρίων υδάτων που κατασκευάστηκαν από το 2017 ως το 2021 και κάλυψαν 1.800.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.

Έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες του Χαλανδρίου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, έχουν βιώσει στην καθημερινότητά τους κι έχουν εκτιμήσει το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση δούλεψε με σχέδιο, έργο και συνέπεια για την κάλυψη των αναγκών της πόλης, στη βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών, συμμετοχικότητας και εκτεταμένης διαβούλευσης στη λήψη των τοπικών αποφάσεων, υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος,  διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών, μακριά από πρακτικές εύκολου εντυπωσιασμού και lifestyle.

-Ποια πράγματα, όμως, δεν κάνατε ή έγιναν ελλιπώς; Για παράδειγμα, ο καταυλισμός των Ρομά παραμένει σε μια ανοιχτή «πληγή». Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα περίοδο, σε περίπτωση επανεκλογής;

Είναι προτεραιότητά μας η εκ νέου διεκδίκηση της επίλυσης του γνωστού θέματος του καταυλισμού των ρομά με όρους ισονομίας, συναίνεσης και κοινωνικής ένταξης, ζήτημα που με ευθύνη της νυν διοίκησης της Περιφέρειας δεν επιλύθηκε αυτή την τετραετία. Για την επόμενη περίοδο θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο και τις γειτονιές, με τις έξι εγκεκριμένες αστικές αναπλάσεις. Πρόκειται για πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων 135.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν και πάνω από 20.000 φυτεύσεις.

Επίσης, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που είναι πολύ σοβαρά επίδικα για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη χώρα συνολικά.

-Στους επόμενους στόχους σας αναφέρατε την προσβασιμότητα. Πώς όμως απαντάτε, σε ένα βασικό πρόβλημα του Χαλανδρίου, το κυκλοφοριακό και η στάθμευσης στο κέντρο της πόλης;

Είναι θέμα κρίσιμο η στάθμευση, το οποίο θα αντιμετωπιστεί, σε μεγάλο βαθμό, όταν ολοκληρωθεί το πάρκινγκ των 5.500 τ.μ. του νέου δημαρχείου, σε μερικούς μήνες, παράλληλα, με τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Επιπλέον, η κινητικότητα στο κέντρο της πόλης θα αλλάξει ριζικά όταν αποπερατωθούν τα μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων που αφορούν την περιοχή. Οι αναπλάσεις στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου έχουν ήδη αρχίζει, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν τα έργα βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου και οδικής ασφάλειας στον  δρόμο της Αγίας Παρασκευής. Το κέντρο θα καταστεί έτσι πλήρως προσβάσιμο από πεζούς, ποδηλάτες, ανάπηρα άτομα, ηλικιωμένους και οικογένειες με καροτσάκια.

-Μιλώντας για την επόμενη μέρα, έχετε σταθεί στο παρελθόν στην ανάγκη εμπιστοσύνης σε νέα πρόσωπα αλλά και πολιτικών συγκλίσεων με σκοπό το καλό της πόλης. Εκφράζονται αυτά στο ψηφοδέλτιο της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου»;

Καταθέσαμε πλήρες ψηφοδέλτιο, όπου υπάρχουν 47 στις 88 νέες υποψηφιότητες, 45 γυναίκες και 43 άνδρες, ενώ εκπροσωπούνται σε μεγάλη έκταση οι συλλογικές προσπάθειες της πόλης. Είναι άνθρωποι από τους συλλόγους γονέων, τις αθλητικές ομάδες, τους περιβαλλοντολογικούς φορείς και τα πολιτιστικά σωματεία του Χαλανδρίου. Υπάρχουν δεκάδες εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές. Ταυτόχρονα μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών καταγωγών και απόψεων. Νομίζω ότι η διεύρυνση που επιχειρήσαμε γίνεται με αρχές, στη βάση του προγράμματός μας για την πόλη και με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες.

-Σε ό,τι αφορά τις συναινέσεις, το σύστημα απλής αναλογικής δοκιμάστηκε στο Χαλάνδρι, δεδομένων -βέβαια και των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2019; Λειτούργησε στη διοίκησή σας; Στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Αποτιμώντας τη δημαρχιακή θητεία 2019-2023, παρότι συναντήσαμε όλοι πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η πανδημία και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε. Η διοίκηση παρήγαγε εξαιρετικά σημαντικό έργο, μπήκαν οι βάσεις για το Χαλάνδρι της επόμενης δεκαπενταετίας. Υπήρξαν οι συγκλίσεις εντός κι εκτός σύμπραξης παρατάξεων – και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι μεγάλες, στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον του Χαλανδρίου ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα, είχαν τη συμβολή του συνόλου των παρατάξεων. Ανεξαρτήτως του τι λέγεται για προεκλογικούς λόγους, αυτό συνέβη με κοινή συνισταμένη όλων το μέλλον της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντική κατάθεση που δεν πρέπει να διακυβευθεί.

Σχετικά με τη σύμπραξη, αυτή έδωσε τη δυνατότητα ώσμωσης με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και άλλους ανθρώπους. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας  ήταν η συνεργασία της «Αντίστασης» με τον Γιάννη Λαδόπουλο, ο οποίος έχει μια πολύχρονη πορεία στα δρώμενα του Χαλανδρίου, από το 1998 και μετά. Ο Νίκος Πράσσος έως και σήμερα δεν έχει επίσημα αποχωρήσει από τη σύμπραξη. Είναι περίεργο γιατί ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδό του, αλλά έχει ψηφίσει και συνεχίζει να εγκρίνει το σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ παραμένει αντιπρόεδρος στη Φλύα, θέσεις που κατέχει μέσω της δημοτικής Αρχής. Σε ό,τι αφορά την παράταξη του Άγγελου Νταβία, πριν από τη συμπλήρωση της πρώτης διετίας φάνηκε το ασύμβατο των πολιτικών θέσεων & προσωπικών επιλογών και γι’ αυτό τέθηκε με δική μου απόφαση εκτός της σύμπραξης πριν από το 2021.

-Αναφέρατε προηγουμένως τις ευθύνες της Περιφέρειας για το ζήτημα των Ρομά. Την τελευταία διετία, ιδίως έχετε ανεβάσει σε αρκετές περιπτώσεις τους τόνους για τη μεταχείρισή της προς το Χαλάνδρι.  Εκτιμάτε ότι έχει αδικηθεί ο Δήμος από τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη; Και αν ναι, σκόπιμα;

Ήδη από το 2019, με την αλλαγή «φρουράς» στην Περιφέρεια, κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά προβάλλοντας και διεκδικώντας ό,τι αντιστοιχεί στον μεγαλύτερο Δήμο του Βορείου Τομέα. Δυστυχώς η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη δεν αντιμετώπισε το Χαλάνδρι με την αρμόζουσα θεσμική επάρκεια. Αυτό δεν είναι δική μου προσωπική εκτίμηση, αλλά μιλούν τα γεγονότα, όπως είναι η κατανομή των πόρων της Περιφέρειας στους δήμους της Αττικής. Το μοναδικό έργο που εκτελέστηκε στο Χαλάνδρι από την Περιφέρεια ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων συνολικού προϋπολογισμού 1,25 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν συγχρηματοδοτούμενη κατά  750.000 από ΕΣΠΑ και μάλιστα ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο συγκριτικά με άλλους δήμους.

Επίσης, μια μελέτη χρηματοδοτούμενη πάλι από ΕΣΠΑ που αφορά το νέο δημοτικό σχολείο στο Πάτημα έχει συνυπογραφεί από τον κύριο Πατούλη. Όλα τα υπόλοιπα έργα που αιτήθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου και εννοοώ τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του πολιτιστικού κέντρου Νόμπελ, τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή του Πατήματος, το έργο του Βριλησσού έμειναν στάσιμα. Σχετικά δε με το νέο Δημαρχείο, που είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και διαχειρίζεται η Περιφέρεια, η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι το έργο σταμάτησε για τέσσερις μήνες λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές του εργολήπτη, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί.

Αφήνω για τελευταίο, το πιο σοβαρό που προανέφερα, τη ματαίωση του προγράμματος μετεγκατάστασης των Ρομά το οποίο υπογράφηκε και εκπονήθηκε από την διοίκηση της Ρένας Δούρου, υιοθετώντας τις δικές μας προτάσεις. Προς τιμήν του ο κ. Πατούλης υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019 τη χρηματοδότηση των 850.000 €. Έκτοτε δεν εκταμιεύθηκε ούτε ευρώ, με αστείες δικαιολογίες. Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια, δαπανώντας από δικούς του πόρους σχεδόν 1 εκατομμύριο και πετυχαίνοντας την μετεγκατάσταση των Ρομά του Πατήματος και την κατάργηση του καταυλισμού της περιοχής. Η Περιφέρεια δεν ανταποκρίθηκε στο δικό της κομμάτι υποχρεώσεων. Εφόσον το πρόγραμμα είχε εκτελεστεί, σήμερα δεν θα υπήρχε καταυλισμός στο Νομισματοκοπείο. Αν εξαιρέσουμε το ζήτημα του Πεύκου Πολίτη, που με μεγάλη καθυστέρηση τον Φεβρουάριο του 2022 πέρασε από το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη ήταν για το Χαλάνδρι αρνητική. Δε θέλω να κρίνω αν υπήρχε σκοπιμότητα γι’ αυτό, αλλά η πραγματικότητα βοά.

-Είπατε για το Πεύκο Πολίτη, που ήταν μια εκκρεμότητα από το 1971. Πώς θα διαχειριστείτε την εξαίρεση του ACS και τις επιβαρύνσεις που θα μετακυλιστούν στους ιδιοκτήτες;

Μετά από 52 χρόνια η περιοχή των 1.300 στρεμμάτων έχει έγκριση Πολεοδομικής Μελέτης. Ο Δήμος ήδη εκκίνησε τις διαδικασίες για τη σύνταξη της Πράξης Εφαρμογής, ώστε να προχωρήσουν και οι επόμενες διαδικασίες. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το Χαλάνδρι αλλά και μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης. Μια νέα πόλη θα δημιουργηθεί μέσα στην πόλη. Βέβαια, η χαριστική ένταξη του αμερικανικού κολεγίου ACS και η εξαίρεσή του, με υπουργική απόφαση, από την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής, δημιουργεί μεγάλες αδικίες. Με τον τρόπο που προωθείται η ένταξη του εν λόγω ακινήτου το κολλέγιο απαλλάσσεται από τις νόμιμες εισφορές σε γη και χρήμα, γεγονός που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, θα οδηγήσει σε παράλογες επιβαρύνσεις των μικροϊδιοκτητών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε και στο Συμβούλιο Επικρατείας για το θέμα.

-Έχετε ασκήσει κριτική και για τους χειρισμούς της Πολιτείας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο χρηματοδότησης, προσωπικού και γραφειοκρατίας. Σε τι βαθμό οικονομικά και πρακτικά επηρεάστηκε η λειτουργία του Δήμου Χαλανδρίου, την τελευταία τετραετία;

Θα σας πω με παραδείγματα τι επίδραση είχε στο Χαλάνδρι η κυβερνητική πολιτική. Το 2019 ο Δήμος πλήρωνε 9 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ υπήρξε περίοδος, 2 χρόνια μετά, που πλήρωνε 60 -τώρα κυμαίνεται στα 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει τετραπλασιασμό του κόστους ρεύματος κι επηρεάζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου, τον ηλεκτροφωτισμό, τις σχολικές μονάδες, τα αθλητικά κέντρα και τους κοινόχρηστους χώρους. Ήταν ένα δυσανάλογο βάρος για το οποίο δεν υπήρχε καμία κυβερνητική πρόβλεψη. Επίσης, επηρεάστηκε ο Δήμος από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά κι υπηρεσίες, όπως φάρμακα, υλικά οικοδομών. Ιδίως τα τελευταία, δυσκόλεψαν την εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων. Άρα, όλη αυτή η κυβερνητική πολιτική είχε τεράστια επίπτωση στον προϋπολογισμό του Δήμου.

– Και πως αντιμετωπίσατε εσείς αυτή την κατάσταση;

Εμείς έχουμε κάνει από την αρχή την επιλογή να μην επιβαρύνουμε τους δημότες όσο το δυνατόν περισσότερο – πλην, όμως, αυτό το πλαίσιο δυσχεραίνει τις δυνατότητες με τις οποίες ο Δήμος ανταποκρίνεται σε έργα κι υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση χωρίς σοβαρή επίπτωση στην τσέπη των πολιτών. Τα δημοτικά τέλη στο Χαλάνδρι είναι στα επίπεδα του 2006 (1,25 €/ τ.μ.). Το έχουμε καταφέρει αυτό γιατί υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, λειτουργούμε με διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με ανακατανομή των φόρων, επιβαρύνοντας τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.  Αν όμως υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, θα μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα.

Επίσης να τονίσω ότι οφείλουμε πολλά στο γεγονός ότι καταφέραμε να αλλάξουμε τη δομή χρηματοδοτήσεων των έργων του Δήμου. Το 2014, τα λίγα έργα που γίνονταν στο Χαλάνδρι χρηματοδοτούνταν κατά 70% από ίδιους πόρους.  Στα χρόνια της διοίκησής μας καταφέραμε να αξιοποιήσουμε κάθε πηγή κονδυλίων, με αποτέλεσμα να έχουμε 69% εξωτερικές χρηματοδοτήσεις που κερδήθηκαν χάρη στη δουλειά των υπηρεσιών και συνεργατών του Δήμου. Αυτό δείχνει, επίσης, τη διαφάνεια των οικονομικών μας για την οποία έχει αποφανθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκτεταμένο έλεγχο που έκανε το 2019 παίρνοντας άριστα.

-Αναφερθήκατε νωρίτερα στα αντιπλημμυρικά έργα. Τι γίνεται, όμως, με τη μεγάλη εκκρεμότητα της οδού Κόδρου;

Από την προηγούμενη μας θητεία εκπονήσαμε μελέτη διόρθωσης της αστοχίας που υπάρχει στον αγωγό, κάτω από την λεωφόρο Κηφισίας. Παρότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αλλά της Περιφέρειας, προσπαθήσαμε πάρα πολύ για επίλυση του προβλήματος. Η Περιφέρεια ενέταξε, το 2018, τη διόρθωση του έργου, ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, στο τεχνικό της πρόγραμμα.

Η παρέμβαση δεν έγινε ποτέ. Παραπέμφθηκε με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας σε μία συνολική μελέτη του Ποδονίφτη, πράγμα το οποίο έκανε την λύση αδύνατη. Είναι στη λογική του «αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, το παραπέμπεις σε κάτι ευρύτερο». Επιμένουμε στη λύση της αρχικής αυτής αστοχίας ως επιμέρους έργο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Γι’ αυτό υπάρχει  και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γι’ αυτό. Έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία και στην Εισαγγελία η οποία διενεργεί ανάκριση στην περιοχή για τα αντιπλημμυρικά ζητήματα.

-Στην οδό Ζακύνθου όπου υπάρχουν ανάλογα προβλήματα;

Με το νέο έργο ομβρίων υδάτων του οποίου ολοκληρώθηκε η μελέτη, θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Είναι τοπικό ζήτημα περιορισμένης έκτασης.

-Στο ζήτημα του ΧΕΥ 9 που βρισκόμαστε;

Εμείς έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο είναι εγκεκριμένο. Χάρη στο νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο έχουν επικυρωθεί  οι χρήσεις γης στην πόλη. Με την εκκίνηση των διαδικασιών της πολεοδομικής μελέτης για τη ζώνη του νεκροταφείου και την αγορά από τον Δήμο του ακινήτου έκτασης 7700 τ.μ. στην περιοχή της οδού Τήνου, πλέον έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας και πιο πολλές επιλογές για τη διαχείριση του στόλου των απορριμματοφόρων και του εξοπλισμού. Προφανώς θα αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι συνυπολογίζοντας αυτούς που έχουμε αποκτήσει το τελευταίο διάστημα. Το ΧΕΥ 9 θα αξιοποιηθεί συμπληρωματικά για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.

-Να πάμε και στο θέμα του καζίνο, κύριε Ρούσσο. Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει αντιδράσει έντονα στην προοπτική μετεγκατάστασης στο κτήμα Δηλαβέρη. Θα επιμείνετε;

Εμείς κερδίσαμε την πρώτη προσφυγή που καταθέσαμε ενάντια στο νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Ήμασταν ο μοναδικός Δήμος που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αποδείξαμε στην πράξη ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι σε κανέναν, παρά μόνο στα συμφέροντα των πολιτών του Χαλανδρίου, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών τοποθετήσεων. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε με την επίσης προνομιακή αντιμετώπιση του καζίνο της Πάρνηθας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος

Θεωρούμε ότι οι επιπτώσεις σε κοινωνικό, κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό επίπεδο στον ιστό της πόλης θα είναι πολύ αρνητικές.  Η κατασκευή χώρου τζόγου, με όλες τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις του, θα υποβαθμίσουν περαιτέρω και την οικονομική ζωή του Χαλανδρίου, θα χτυπήσουν ευθέως το εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι γειτονιές μας έχουν ανάγκη από «πνεύμονες», πάρκα. Οι εκτάσεις πρασίνου, αναψυχής και άθλησης θα μπορούσαν να είναι μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή μας και με οικονομικά οφέλη, αντί να νομιμοποιεί το κράτος παρασιτικές δραστηριότητες αυτού του είδους. Μάλιστα, η κλιματική κρίση που ζούμε αναδεικνύει την ανάγκη υπεράσπισης των τελευταίων ελεύθερων ανοιχτών δημόσιων χώρων της Αττικής και όχι την περαιτέρω τσιμεντοποίηση.

-Σε ό,τι αφορά τους χώρους πολιτισμού, αναφέρατε νωρίτερα το θέμα του κτηρίου Νόμπελ. Τι σχεδιάζει η διοίκησή σας;

Το κτήριο Νόμπελ έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες του πρόσφατα, στην έκθεση του Τάσου Βρεττού αλλά και σε αυτήν που θα ακολουθήσει στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο χώρος μπορεί να στεγάσει την καλλιτεχνική δημιουργία όχι μόνο της πόλης αλλά να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα όλης της χώρας. Είναι ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο. Με τις εκδηλώσεις μας προσπαθούμε να το φέρουμε ξανά στη ζωή και φιλοδοξούμε να περάσουν από εκεί τα μεγαλύτερα ονόματα της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ολοκλήρωση του έργου από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας που ελπίζουμε να χειριστεί τα θέματα του Χαλανδρίου με ισότιμο τρόπο και χωρίς μικροκομματικές ή μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

-Τι σχεδιάζετε να κάνετε για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων; Προχώρα το νέο κέντρο στο Πάτημα και πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση στο «Νίκος Πέρκιζας»;

Το αθλητικό κέντρο στο Πάτημα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης εντός λίγων εβδομάδων. Η προσπάθεια αναβάθμισης όλων των εγκαταστάσεων είναι διαρκής από την Διοίκηση μας. Μέχρι στιγμής εκτελείται ένα έργο 900.000 € για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, για να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις που έγιναν από το 2015 και αφορούσαν την προσβασιμότητα, τα παρκέ, τους περιβάλλοντες χώρους και την ενεργειακή αναβάθμιση. Βεβαίως, έχουμε το μεγάλο στοίχημα της νεοεντασσόμενης περιοχής του Πεύκου Πολίτη όπου έχουν προβλεφθεί αθλητικοί χώροι έκτασης 50 στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής, είναι απόλυτη προτεραιότητα μας να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης.

Show More

Related Articles

Back to top button