ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Ο Αλέξης Μαυραγάνης για τον Θ.Πάγκαλο: Δεν μίλησε την ξύλινη γλώσσα και οπωσδήποτε δεν «δοξάστηκε κρυπτόμενος»

Με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Μαυραγάνης αναφέρθηκε στον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα λείψει η ιδιοφυΐα και η ιδιαιτερότητα του από την σημερινή… κούφια πολιτική σκηνή.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του Δήμου Βριλησσίων:

Πάγκαλος… Μια μεγάλη μορφή μεταξύ των πολιτικών της Μεταπολίτευσης που σίγουρα δεν μίλησε την ξύλινη γλώσσα και οπωσδήποτε δεν «δοξάστηκε κρυπτόμενος». Τουναντίον εκφράστηκε πάντα έξω από τα δόντια, γι αυτό και ενόχλησε, συχνά πάντως δικαίως.

Γιατί στην ευθύτητα το τερμάτιζε, όντας συχνά κυνικός και σε περιπτώσεις που δεν έπρεπε ή και δεν υπήρξε χρήσιμο για τη χώρα και ιδίως την εξωτερική πολιτική της.

Σε αυτό το πεδίο όμως σίγουρα διέπρεψε καθώς διέθετε ευρυμάθεια και στρατηγική σκέψη για την πορεία της χώρας, της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου, για τον σύγχρονο κόσμο. Σκέψη που μπόλιασε την θεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, στην προοδευτική πλευρά της ιστορίας και πορείας της.

Πολυσχιδής προσωπικότητα που αγαπούσε τις χαρές της ζωής και δεν έμπαινε σε καλούπια, είτε για καλό είτε για κακό.

Εκ των πρωτοπόρων αγωνιστών του 114, μετά στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη στου Λαμπράκηδες, στην αριστερά με αντιδικτατορική δράση, μετέπειτα συνεργάτης του Ανδρέα και ασπίδα του στη δίκη Κοσκωτά («θα γίνει Πεκίνο»), που ξεκίνησε από τα αριστερά του και έφτασε στα δεξιά του στην εξέλιξη του χρόνου, ενώ αργότερα «κακόπαθε» και «κακόπαθαν» κι εκείνοι μαζί του, μεταξύ Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Με τον οποίο (ΓΑΠ), ολοκλήρωσε τον κυβερνητικό του βίο πριν ολισθήσει στη ρητορεία υπέρ Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεπερνώντας τα εύλογα όρια μεταβολών του βιολογικού συντηρητισμού, αλλά το μέτρο δεν ήταν ποτέ το φόρτε του αειμνήστου πλέον Θεοδώρου…

Από τη σημερινή κούφια πολιτική σκηνή σίγουρα λείπει δραματικά η ευφυΐα και η ιδιαιτερότητα του Πάγκαλου.

Show More

Related Articles

Back to top button