ΚοινωνίαΕργασίαΝέαΕιδήσεις

ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές στα επιδόματα το 2023 – Ποιοι θα λάβουν προπληρωμένες κάρτες

Για το νέο έτος προβλέπεται κανονικά στον προϋπολογισμό η συνέχιση των παροχών και οικονομικών ενισχύσεων που δίνει ο Οργανισμός (καθώς έχουν νομοθετηθεί και υλοποιούνται), δηλαδή:

– η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,

– το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων,

– το επίδομα παιδιού,

– το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,

– η επιδότηση στέγασης,

– οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία,

– το επίδομα γέννησης,

– το πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα”,

– το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”, που θα υλοποιείται πλέον από τον ΟΠΕΚΑ, έπειτα από την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (άρθρο 32 παρ. 1 του ν. 4921/2022)

– λοιπά προγράμματα και δράσεις που αφορούν προνοιακές πολιτικές.

Αν και εκτιμάται ότι για το 2023, η συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για την καταβολή των ανωτέρω παροχών θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2022, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, ωστόσο, με την αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων από 1.1.2023, θα “παρατηρηθούν” αυξήσεις σε κάποιες παροχές του ΟΠΕΚΑ όπως:

Σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα

Επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα

Επίδομα απολύτου αναπηρίας παλαιών ασφαλισμένων

Επίδομα απολύτου αναπηρίας νέων ασφαλισμένων

Επίδομα απολύτου αναπηρίας πρώην ΟΓΑ

Προπληρωμένες κάρτες

Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται το «τοπίο» για τις καταβολές επιδομάτων σε προπληρωμένη κάρτα.

Όπως έχουν διαμηνύσει οι αρμόδιοι υπουργοί από το νέο έτος (σίγουρα) όλο το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα.

Το ίδιο θα γίνει στην πορεία και για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης) με εξαίρεση τα αναπηρικά. Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους.

Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες, στη «λογική» των τελευταίων κυβερνητικών παροχών (pass).

Στο πλάνο είναι να δοθούν κίνητρα για τη χρήση των συγκεκριμένων προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες ενώ, ενδεχομένως, να καθιερωθούν και όρια ανάληψης μετρητών.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Show More

Related Articles

Back to top button