ΘέατροΝέαΕιδήσεις

«Οι γυναίκες επιστρέφουν» σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα στην Πειραιώς 260

Η παράσταση «Οι γυναίκες επιστρέφουν» παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα έρχονται στην Πειραιώς 260 στις 15 & 16 Ιουνίου.

Το 1975, έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 30.000 γυναίκες βαδίζουν σιωπηλά προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το 1987 και το 1989, χιλιάδες γυναίκες περνούν την «πράσινη γραμμή» και έρχονται αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό. Το 1988, εκατό γυναίκες της Κύπρου καταλαμβάνουν την Ακρόπολη της Αθήνας ως πράξη διαμαρτυρίας. Μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μας λέει κάτι το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν»;

Μια παράσταση για μια ιστορία ηρωισμού, οράματος, ελπίδας, συνεργασίας, για ένα επικό κατόρθωμα που σβήστηκε από τη συλλογική μας μνήμη, υποβαθμίστηκε και ξεχάστηκε.

Το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν» στις δεκαετίες του 1970 και 1980 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική αντικατοχικές ειρηνικές πορείες στην Κύπρο, με στόχο να σπάσουν τη γραμμή αντιπαράταξης στην Κύπρο καθώς και να διεθνοποιηθεί το Κυπριακό.

Βασισμένο σε αυθεντικές μαρτυρίες αποτυπωμένες με τη μέθοδο verbatim, το έργο μάς καλεί να σταθούμε με κριτική ματιά απέναντι στην επίσημη ιστορία εστιάζοντας στο διαχρονικό θέμα της διαγραφής της γυναικείας εμπειρίας από την ιστορία και την απουσία της γυναικείας οπτικής από τον δημόσιο βίο.

Η πλοκή έχει να κάνει με το πραγματικό κόστος, σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αυτού του αγώνα· έχει να κάνει με τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην ελπίδα και την απογοήτευση, ανάμεσα σε ένα όραμα για ειρήνη και μια ιστορία βίας και τραύματος. Η δραματουργία ακολουθεί εν πολλοίς τα ιστορικά γεγονότα, αλλά με μια βασική ανατροπή, που προέρχεται από τη φύση του θεάτρου verbatim: βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το παρόν και με το σημερινό κοινό.

Cover photo ©Sokratis Sokratous

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα, Νέδη Αντωνιάδη

Σύμβουλος δραματουργίας: Αθηνά Κάσιου

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Σχεδιασμός βίντεο: Έλενα Αλωνεύτη

Μουσική σύνθεση & επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης

Βοηθός παραγωγής: Νίκολα Μητροπούλου

Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους

Τεχνική υποστήριξη: Αχιλλέας Μουσκής

Παραγωγή: ΣΕΖΟΝ Γυναίκες • Επιστημονικός συνεργάτης Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου

Παίζουν (αλφαβητικά): Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου

Ευχαριστίες στα μέλη της κίνησης «Οι γυναίκες επιστρέφουν», στις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους μαζί μας, στον Alex Michaelides, στον δρα Πέτρο Παπαπολυβίου, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, στο NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη / Παλιά Ηλεκτρική] και ιδιαίτερα στην Μαρία Ευσταθίου και στον Ξένιο Συμεωνίδη, στον Χαμπή Τσαγγάρη, στον Γιώργο Νεοφύτου, στην Ειρήνη Λορεντζιάδου, στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Εισιτήρια

Τιμές:

Ζώνη Α: 15€

Ζώνη Β: 5€ – 10€

Προπώληση: viva.gr

Πηγή: elculture.gr

Show More

Related Articles

Back to top button